MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dlaczego PRL był zły?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 11 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

reivilo

Post #1 Ocena: 0

2010-12-24 22:59:28 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Moj PRL lat 80 ? Kartki na wszytko- cukier, maslo, buty, papierosy, alkohol, mleko w proszku slodycze.....totalna kontrola twojej konsumpcji..ale i sklepy dla uprzywilejowanych .

Kolejki po wszytko od pary skarpet, po samochod......lapanie co gdzie i kiedy rzuca
kolejki tzw uprzywilejowane kobiety w ciazy, inwalidzi..nie jednokrotnie dluzsze niz normale

PEWEX - kraina dobrobytu.....a w ich okolicach cinkciarze wymiejacy zlotowki na BONY

zycie codzienne...wszystko szare bure takie same od dzieciecycgh spioszkow po meble w blokach czy ukladach mieszkan

wszytko sie zalatwialo, organizowalo...nie kupowalo czy zamawialo

wyjazd za granice rowniez reglamentowany .....na paszport trzeba bylo pozwolenie, po powrocie oddac niejednokrotnie bylo sie 'odpytanym' z wycieczki
kasa na te wycieczke rowniez reglamentowana

swietne zycie co nie ? mnie te duchy PRL wywialy na stare lata do UK ..bo duchy prl tkwia w mentalosci ludzkiej dlugo dlugo.....jeszcze dzis pani na poczcie warczy na klienta bo.....przerwa jest ..tam pisze ( to byl cytat) Jedyne na co sie zdobylam bo bylam w szoku jej zachowaniem - to odpowiedz mowi sie jest napisane :-]

a koszmar stalinizmu znam tylko z opowiesci i ciesze ze mnie nie dotyczyl :-]

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 24-12-2010 23:07 ]

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

staryznajomy

Post #2 Ocena: 0

2010-12-24 23:07:25 (14 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2010-12-24 22:59:28, reivilo napisał(a):
Moj PRL lat 80 ? Kartki na wszytko- cukier, maslo, buty, papierosy, alkohol, mleko w proszku slodycze.....totalna kontrola twojej konsumpcji..ale i sklepy dla uprzywilejowanych .

Kolejki po wszytko od pary skarpet, po samochod......lapanie co gdzie i kiedy rzuca

ot zycie codzienne...wszystko szare bure takie same od dzieciecycgh spioszkow po meble w blokach czy ukladach mieszkan

wszytko sie zalatwialo, organizowalo...nie kupowalo czy zamawialo

wyjazd za granice rowniez reglamentowany .....na paszport trzeba bylo pozwolenie, po powrocie oddac niejednokrotnie bylo sie 'odpytanym' z wycieczki
kasa na te wycieczke rowniez reglamentowana

częściowo masz rację.tylko że przeciętnego człowieka było na to stać i pomimo że było wydzielane każdy miał i głodem nie przymierał.
teraz jest co chcesz-tylko kogo na to stać?czemu tylu nas poza PL wyjechało? z ciekawości świata?:-Y
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2010-12-24 23:10:53 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

no coz nie zgodze sie z tym stac bylo ..no na trzy kilo miecha , mydlo na miesiac, jedna czekolade, pol litra wodki z zamiana na czekolade albo fajki..pare butow raz aa jakis czas ...teraz tez cie na takie ilosci stac..tyle ze to za malo ..chcemy wiecej

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 24-12-2010 23:17 ]

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #4 Ocena: 0

2010-12-24 23:18:19 (14 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2010-12-24 23:10:53, reivilo napisał(a):
no coz nie zgodze sie z tym stac bylo ..no na trzy kilo miecha , mydlo na miesiac, jedna czekolade, pol litra wodki z zamiana na czekolade albo fajki..pare butow raz ba jis czas ...teraz tez cie na takie ilosci stac..tyle ze to za malo
ale jak udowodniono starczało.
zobacz ilu osobom nie starcza teraz nawet na tyle.
dowód -odwiedź wioski położone pomiędzy Szczecinem a Gdańskiem.w każdej znajdziesz dużo takich ludzi.o zaległych kredytach nie wspominam
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #5 Ocena: 0

2010-12-24 23:26:54 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2010-12-24 23:18:19, staryznajomy napisał(a):

ale jak udowodniono starczało.
wiesz co wiem ile zarabialam i na co to starczalo
Cytat:
zobacz ilu osobom nie starcza teraz nawet na tyle.dowód -odwiedź wioski położone pomiędzy Szczecinem a Gdańskiem.w każdej znajdziesz dużo takich ludzi.o zaległych kredytach nie wspominam
bylam w jeszcze biedniejszej czesci polski tego lata ....ale moze jak by ludzie mniej palili...pili .....bylo by latwiej.....a kredyt ...jak mnie nie stac nie biore

ale to OT

to co sie z ludzmi w pl dzieje to wlasnie prl owski spadek ...nam sie nalezy , panstwo da, przydzieli, totalne zwolnienie z myslenia, inicjatywy, aktywnosci

no i przypomnialalam sobie jescze kawek prl WLASNOSC - nie bylo takiego slowa .....a ja jednak jestem przywiazana do posiadania czegokolwiek :-]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2010-12-24 23:41:28 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Ja znam wiele osob, ktorych nie stac bylo na wykorzystanie tego co mieli na kartki, nie mowiac o "datkach" na to, zeby moc dostac, to co niby wszystkim sie na kartki nalezalo, a kartki nie byly zadna gwarancja, ze sie dostalo.
Ada

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #7 Ocena: 0

2010-12-24 23:52:47 (14 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

nie chwalę PRL-u.jednak wtedy ludzie palili,pili,i lepiej żyli.teraz gdyby nie rodzina za granicą zabranoby część tych własności na poczet długów zrobionych po to żeby przeżyć.mieszkałem i na wspomnianym wcześniej terenie i na podobno biedniejszej ścianie wschodniej.różnica taka że na wschodzie ludzie mają prywatne własności zaś na zachodzie było państwowe i zostało sprzedane nielicznym w dziwnych okolicznościach.
Paryż,Nowy Jork też w centrum jest bogaty lecz dookoła są slamsy.
jeżeli zaś chodzi o dług po komunie(podobno umożony)zostały też firmy potem sprzedane zaś nowy dług chyba szybciej rośnie niż tamten.
edit :
ponowię pytanie :jeżeli tak się poprawiło -czemu wyjechaliśmy w takiej ilości?

[ Ostatnio edytowany przez: staryznajomy 24-12-2010 23:55 ]

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #8 Ocena: 0

2010-12-25 00:06:42 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Bo chcemy wiecej i wiecej. Naprawde wolalbys bys zyc w PRL-u?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

staryznajomy

Post #9 Ocena: 0

2010-12-25 00:15:52 (14 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2010-12-25 00:06:42, marcinb napisał(a):
Bo chcemy wiecej i wiecej. Naprawde wolalbys bys zyc w PRL-u?
jak zaznaczyłem nie chwalę PRL-u miałem nawet przez tem okres pewne kłopoty.
jednak to co nastąpiło po nim dla wielu osób przeniosło ich na skraj nędzy i do tej pory nikt nic im nie zaproponował a wszelkie chęci wyjścia na prostą zostały zgaszone przez podatki ,ZUS,vat,itp.
zwyczajnie uważam że i jeden i drugi system jest chory. nie powinno się ganić jednego i chwalić drugiego-jeżeli uciekło się przed tym drugim.

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #10 Ocena: 0

2010-12-25 13:47:45 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2010-12-25 00:15:52, staryznajomy napisał(a):

zwyczajnie uważam że i jeden i drugi system jest chory. nie powinno się ganić jednego i chwalić drugiego-jeżeli uciekło się przed tym drugim.

tu akurat masz racje kazdy sytem jest zly ale to nie ten watekk
wiesz jaka jest glowna roznica w tych systemach ktore porownujesz ....w tym mozesz sam w tamtym o tobie decydowano
tyle ze w pl ludzie odwykli od myslenia sami o sobie bo zawsze ktos to za nich robil:-]

Do góry stronyOffline

Strona 11 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,