MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dlaczego PRL był zły?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 2 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Vivienne

Post #1 Ocena: 0

2010-12-16 18:01:41 (14 lat temu)

Vivienne

Kobieta

Z nami od: 26-01-2010

Moj wujek, gdy mial okolo 7 lat strzelal z procy, niefortunnie bo wizerunku Wielkiego Wodza. Po godzinie smutni panowie zabrali go z domu na posterunek policji. Gdy chlopiec wrocil do domu, byl bardzo podekscytowany, pierwszy raz jechal samochodem (lata 50-te), panowie czestowali go czekolada.
Dla niego to byla przygoda, dla rodziny moglo to skonczyc sie tragicznie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Yosarian

Post #2 Ocena: 0

2010-12-16 18:46:51 (14 lat temu)

Yosarian

Mężczyzna

Z nami od: 31-08-2008

Ja w tych czasach, początek lat '80 miałem "naście" lat, no prawie:-D i miałem to szczęście że miałem rodzinę na zachodzie i nie za bardzo podpadliśmy władzą, mam na myśli rodzinę, więc doznawaliśmy zaszczytu możliwości wyjazdu na zachód. Zawsze jak jechałem, a jechałem zawsze pociągiem, to na granicy NRD i RFN, kurka teraz nie mam juz pewności czy taki był jej skrót;-) w kazdym razie jak pociąg wjeżdżał ro "rajchu" to odnosiłem wrażenie że u nich nawet trawa jest bardziej zielona, robiła na mnie wrażenie jak by była umyta. Ogólnie o PRL mam miłe wspomnienia, no ale to pewno dla tego że zawsze człowiek wspomina swoje młodzieńcze lata miło. Ale pamiętam że "komuna" była szara i brudna i mam tu na myśli i ludzi, wszyscy prawie tacy sami, tacy "szarzy" i smutni, bez nadziei i wszystko wkoło było szare i bure. Kurka jak sobie wspomnę jak wyglądały te blokowiska w dużych miastach, to do tej pory robi mi się szaro przed oczami

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #3 Ocena: 0

2010-12-16 18:54:09 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2010-12-16 19:22:09 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ragazza

Post #5 Ocena: 0

2010-12-16 19:27:30 (14 lat temu)

ragazza

Kobieta

Z nami od: 08-07-2010

A ja pamietam jak jezdzilam z mama i tata autostrada, maluchem oczywiscie, na tylnim siedzeniu a za nami kolumna ciezarowek wojskowych i rosyjscy zolnierze machali mi i slali caluski. Tylko to pamietam z koncowki lat osiemdziesiatych. Acha i pamietam gumy Donaldy, i pierwsze chipsy Star Chips. Ogolnie wspomnienia mam same pozytywne bo bylam malym dzieckiem i nic mnie nie obchodzilo. :-)

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2010-12-16 19:28:47 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

(...)z tej wolnosci skorzystali i siedza w UK.
cytat xfish (coś mi cytowanie nie wyszło)

dodam, że nawet niektórzy chcą wrócić i patriotycznie większość siana ładują (zostawiają) w swoim kraju.
A gdyby nie unia, (możliwość pracy w UK i zarobienia kasy) to by nie wyjechali.

To tak na wszelki wypadek, gdyby komuś od zdrajców i uciekinierów nas przyszło wyzywać.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 16-12-2010 19:29 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-12-16 19:35:58 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Alan1974

Post #8 Ocena: 0

2010-12-16 19:46:05 (14 lat temu)

Alan1974

Mężczyzna

Z nami od: 10-08-2010

Cytat:

2010-12-16 17:59:47, kik1976 napisał(a):
hmm, to ja wtedy mialam 5 lat, a wiecej pamietam.
i o dziwo nie sa to zle wspomnienia. mimo stania w kolejkach po papier toaletowy, to dla szaraczke nie bylo wcale tak zle, no pryznajmneij dla nas. bylo o wiele lepiej niz po 90. kiedys moze nie bylo jakiegos luksusu, ale czlowiek byl szczesliwy.
dla mnie to chyba byly najlepsze czasy, to znaczy 80-90.
lepsze?bylas dzieckiem,powazne sprawy byly na glowach rodzicow.:-[;-)

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2010-12-16 20:18:52 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

drucianka

Post #10 Ocena: 0

2010-12-16 20:52:05 (14 lat temu)

drucianka

Kobieta

Z nami od: 13-10-2007

Ja milo wspominam te czasy ale tez byłam dzieckiem i nie miałam pojęcia co się dzieje dookoła, ale moja mama to już inna bajka, bardzo ją bolało że nie miała w życiu szansy na 'coś lepszego', nie było szans na robienie kariery bo wszystko było w łapę i po znajomości, a tak nie chciała, nie miała jak się rozwijać etc, oh i podróżować strasznie chciała, marzyła o tym bardzo a tu paszport trzymany bo ktoś w rodzinie uciekł wiec puki komuna trwała nie mogliśmy nigdy nigdzie wyjechać, nie przyszło jej zwiedzać dalekich krajów i poznawać inne kultury (bo zapomnij o kolorowych ciekawych czasopismach nawet). Zawsze mówiła ze to nie życie było, tylko wegetacja. Komuna uziemiła jej młodość a później przyszła choroba i nie pożyła sobie swojego wymarzonego życia.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,