MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Atak w biurze PiS w Łodzi

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 16 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

Str 16 z 17

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2011-11-26 21:09:53 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2011-11-26 20:29:19, CapitalismConvict napisał(a):
(...)
I faktem jest, że użytkownicy forum MW, w temacie o tym morderstwie, zamiast je jednoznacznie potępić, nadal atakują opozycję. Nie następuję nawet w takim dramatycznym momencie chwila otrzeźwienia. Więc ile jeszcze jest w Polsce takich słabych głów, z dostępem do broni palnej, żeby nienawiść wprowadzić w czyn?

To swoją drogą, ale czego się spodziewałeś. Jesteś na forum angielskich Polaków. Zdążyłeś się zorientować jak rozkładają się ich polityczne sympatie. A jeśli nie, przypomnij sobie wyniki wyborów.

Jestem pewna, że każdy tu potępia akty bezmyślnej, nieuzasadnionej agresji.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2011-11-26 21:15:39 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:

2011-11-26 21:00:54, CapitalismConvict napisał(a):
(...)
Seawolf wykazuje analogię pomiędzy atakami Sturmera na Żydów, a atakami TVNów, Wyborczych, Superstacji i TVP na opozycję. Efekty są nieproporcjonalne, ale jednak podobne.

Analogii i podobieństw możemy się doszukiwać też w przekazach strony po której opowiada się ten cały Seawolf. Zresztą sam to już wcześniej zauważyłeś.
Nie o tym jednak mowa, więc nie będę rozwijać tego wątku.

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

CapitalismConvi

Post #3 Ocena: 0

2011-11-26 21:22:21 (14 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

Z nami od: 02-02-2011

Nie mam zamiaru nikogo tutaj "nawracać na PiS". Ale ludzie piszą tu również o polityce i w większości są to zwolennicy partii rządzącej, a xonajmniej nieprzejednani przeciwnicy PiSu, więc chyba to dobrze, że są też jakieś głosy tych, którzy myślą inaczej? To chyba dobrze dla tego forum?

Więc piszę tu, że nie podobało mi się nastawienie użytkowników, którzy po tej tragedii nie potrafili powstrzymać się od chamskich wpisów. Jeśli chcesz mogę je pozbierać i ponownie zapostować.

Po drugie, za Seawolfem, zwracam uwagę innych współużytkowników na analogie w efektach ataków medialnych sprzed ponad 70 lat na Żydów i efektów tych bieżących na opozycję.

I teraz poproszę Cię o opinię. Czy też dostrzegasz taką analogię? A jeśli nie, to proszę wytłumacz mi dlaczego.

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

CapitalismConvi

Post #4 Ocena: 0

2011-11-26 21:28:43 (14 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

"Waż proporcium mocium pani!"

Chyba dostrzegasz różnicę w sile przekazu medialnego każdej ze stron? I nie piszę tu o konflikcie/rywalizacji PO vs PiS, ale o nawalaniu przez 90% mediów w PiS.

Ale niech i tak będzie. Za to jako pojedyńczy user forum MW, będę się starał niwelować efekty tej wg mnie złej dla mojego kraju i dla samej demokraji dysproporcji.

[ Ostatnio edytowany przez: CapitalismConvict 26-11-2011 21:29 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2011-11-26 22:14:36 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:

2011-11-26 21:28:43, CapitalismConvict napisał(a):
"Waż proporcium mocium pani!"

Chyba dostrzegasz różnicę w sile przekazu medialnego każdej ze stron? I nie piszę tu o konflikcie/rywalizacji PO vs PiS, ale o nawalaniu przez 90% mediów w PiS.
(...)

Czy ja wiem... Wolność wyboru. Każdy wybiera sobie stację, jaka mu odpowiada i otrzymuje treści jakich sobie życzy. Znam takich co tolerują jedynie Tele Trwam (a tam też sobie "nawalają" jak kogoś nie lubią, i takich co wybierają TVN. Każdy dostaje to co lubi.

Czy widzę jakąś specjalną nagonkę na PIS? Nie.
Według mnie i tak lepiej wypadają niż np. Ziobro i spółka, albo te inne PJN-y.

Wracając do analogii, dlaczego akurat ta jest nieco naciągana...

W skrócie: brak różnic etnicznych, narodowościowych i wyznaniowych (nasi ateiści i agnostycy i tak najczęściej mają katolickie korzenie). PIS w świadomości ogółu jest kojarzony, czy może raczej reprezentuje interesy biedniejszej części społeczeństwa. Żydzi w biednych wtedy Niemczech mieli uosabiać elity finansowe.

Tu i teraz mamy raczej do czynienia z dwoma odmiennymi wizjami państwa, społeczeństwa, obyczajowości.

Dlatego nie trafia do mnie akurat to porównanie.

Efekty... No trafił się jeden psychol. Pewnie i bez "winnego" czyli mediów źle by skończył. Nikt normalny się tak nie zachowuje.

PIS jako kozioł ofiarny? No nie wiem...Tak jak napisałam, nie widzę tej medialnej nagonki. Tak samo występują przed kamerami radni, posłowie PIS, jak wszystkich innych partii.

Wybaczcie. Siada mi ten net, rozłąca się cholerstwo jedne!

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 26-11-2011 22:24 ]

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #6 Ocena: 0

2011-11-26 22:14:37 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Cytat:

2011-11-26 21:28:43, CapitalismConvict napisał(a):
[...] Za to jako pojedyńczy user forum MW, będę się starał niwelować efekty tej wg mnie złej dla mojego kraju i dla samej demokraji dysproporcji.

I tak tez sie stalo w ostatnich wyborach - dysproporcja zostala zniwelowana.

:-D

A propaganda z MW zniknie jak przestanie sie tu nawolywac ze Jedyna i Prawdziwie Polska Partia jest (tu wpisz dowolne).

Nachalnej prapagandowce mowimy NIE :-D:-D:-D

PiS ma duzo pracy do wykonania - na pocztaku we wlasnych szeregach, czego im zyczymy bo inteligentna opozycja jest Polsce potrzebna. Tak jak Lewica i Centrum. A ze Ci sei ich poglady nie podobaja? Glosuj tak jak uwazasz bo od tego masz demokracje - a ze wiekszosc wyborcow uwaza inaczej? Pogodz sie z tym.

Wyzywanie tych co glosowali inaczej niz PiS sobie wymarzyles swiadczy o PiSie i jego zwolennikach, nie o tych glosujacych inaczej. Co zreszta dala sie uslyszec z ust zwolennikow PiS zaraz po ogloszeniu wynikow. Zenujace. Zreszta PiS swoja sposobem prowadzenia polityki sam sobie wykopal polityczny grob. Nie tylko poglady sie licza ale i sposob ich gloszenia.

Ludzie pogodzcie sie z tym, wybory byly, PiS przegral. Macie czas na prace nad swoja partia, jej programem i dzialaczami. Macie szanse wygrac nastepne wybory. Czego tyle tutaj placzu? To tylko polityka.

Jak chcecie prowadzic polska polityka czy caly kraj jesli nie potraficie sie dogadac sami z soba? Jaki przyklad to daje wyborcom? Ze lepiej glosowac na tych co potrafia sie dogadac, niewazne czy naprawde potrafia czy tylko udaja ku uciesze gawiedzi.

Nikt nie mowi, ze poliytka to nie teatr czy konkurs pieknosci.
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

CapitalismConvi

Post #7 Ocena: 0

2011-11-26 22:37:05 (14 lat temu)

CapitalismConvict

Mężczyzna

Cytat:

2011-11-26 22:14:36, galadriel napisał(a):

Czy ja wiem... Wolność wyboru. Każdy wybiera sobie stację, jaka mu odpowiada i otrzymuje treści jakich sobie życzy. Znam takich co tolerują jedynie Tele Trwam (a tam też sobie "nawalają" jak kogoś nie lubią, i takich co wybierają TVN. Każdy dostaje to co lubi.

Jestem za wolnością wyboru. Ale miejmy świadomość, że nie ma równowagi teraz równowagi w mediach. I wcale nie życzyłbym sobie, zeby 50% mediów było za opozyjcą, 50% za rządzącymi. Ja chciałbym, żeby 100% starało się przedstawić rzeczywistość jak najobiektywniej. I wiem, że nigdy nie uda się osiągnąć tego ideału, ale przynajmniej chcę żeby się do niego zbliżyć.
Tutaj w UK, trudno jest powiedzieć, że którakolwiek telewizja wspiera jakąś partię. BBC jest tylko czasem oskerżana, że wspiera labourzystów, ale chciałbym takiego BBC w Polsce.

Zwracam uwagę na niebezpieczeństwo tego, że słowa którymi operują redaktorzy wyborczej, czy TVNu powodują zagrożenie wobec myślących inaczej niż w tym momencie większość społeczeństwa. I nie podoba mi się, że tą manierą zaraża się reszta społęczeństwa. I użytkownicy tego forum też.

Nie porównuję też PiSu do Żydów, ale porównuję, za Seawolfem, metedy walki z Żydami, do metod walki z PiSem.

PiS nie ma być kozłem ofiarnym, bo musiałby być jakiś powód do tego. To jest opozycja. Z samej definicji upośledzona tym, ze nie posiada w ręku argumentu władzy. I z tego powodu powinni być raczej medialnie ochraniani, zamiast bycia napieprzanymi.
Bo od takich działań cierpi demokracja.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #8 Ocena: 0

2011-11-26 22:42:49 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

A najśmieszniejsze jest to, że teoretycznie to powinnam być za PIS-em:

-całe życie się uważam za biedną (tak mi zostało do dziś;)
-sarmacko wymachiwałam mieczem (i szablą) na turniejach rycerskich,
-oczywiście: na stos rzuciliśmy, nasz życia los...-wiadomo
-katolicka i nawiedzona (sto lat temu) byłam na takiego maxa jak chyba nikt na tym forum, i rzadko kto w ogóle...

I nie mogę ich znieść. PIS-owców znaczy się. A jeszcze bardziej tej całej reszty (na prawo oczywiście).

;)

BBC wchodzi na polski rynek. Podobno. Gdzieś o tym czytałam.
Też się cieszę.
:)

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 26-11-2011 22:45 ]

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #9 Ocena: 0

2011-11-26 22:45:05 (14 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

Jesli juz taka bardzo chcesz uznac PiS za kozla ofiarnego Polskiej Polityki to smutna prawda jest, ze jesli juz, to PiS stal sie ofiara na wlasne zyczenie.

Nieszczesne deklaracje prezesa na temat Leppera i Giertycha, a potem rzady koalicyjne z nimi, ktore zakonczyly sie klapa - to wszystko prezentuje PiS jako partie niespojna, nierzetelna i wewnetrznie rozbita.
TeleSzopki Ziobry byly juz po prosty zenujace a przegrywanego przez niego kolejne procesy tylko ten obraz pogarszaly.

PiS sam sobie czyni najwiecej szkody. A ja sie pytam PO CO?
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

galadriel

Post #10 Ocena: 0

2011-11-26 22:47:21 (14 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:

2011-11-26 22:45:05, marcinb napisał(a):
Jesli juz taka bardzo chcesz uznac PiS za kozla ofiarnego Polskiej Polityki to smutna prawda jest, ze jesli juz, to PiS stal sie ofiara na wlasne zyczenie.
(...)

No właśnie;)

Do góry stronyOffline

Strona 16 z 17 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 15 | 16 | 17 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,