MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Uwaga na transakcje kartą!

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Hrabia666

Post #1 Ocena: 0

2010-02-15 08:53:56 (15 lat temu)

Hrabia666

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 06-02-2010

Sądzisz, że PIN skutecznie chroni pieniądze na Twoim koncie? Nic bardziej mylnego. Brytyjscy naukowcy odkryli, że przy pomocy dość prostych środków można sprawić, że karta z elektronicznym chipem przyjmie każdy kod PIN. Być może to wyjaśnienie wielu kradzieży z kont bankowych – informuje PAP.

Naukowcy odkryli jedną z największych luk w systemie zabezpieczeń bankowych w historii. Nowa metoda oszustwa była skuteczna na wszystkie karty kredytowe na rynku brytyjskim.

Metoda polega na pobieraniu pieniędzy z karty przy pomocy dowolnej kombinacji PIN. Jak? Dzięki elektronicznej "dezorientacji" łącza między terminalem w sklepie, a serwerem w banku. Na szczęście metoda działa jedynie w przypadku zakupów dokonywanych kartą. Nie sprawdza się w przypadku wypłat z bankomatów.(żródło: o2.pl)

I co Wy na to?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

slonecz

Post #2 Ocena: 0

2010-02-15 08:56:55 (15 lat temu)

slonecz

Kobieta

Z nami od: 12-11-2009

nie wiem czy to mozliwe,ja wielokrotnie mylilam piny na kartach i nigdy tranzakcja ta nie zostala zaaakceptowana..

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #3 Ocena: 0

2010-02-15 09:17:38 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Jesli to prawda, to pewnie potrzebna jest specjalna aparatura do tej elektronicznej "dezorientacji, nie chodzi tu po prostu o wklepanie innego pinu i gotowe.
Ja w swojej pracy mam niestety bardzo czesto do czynienia z kradziezami z kont bankowych. I zawsze poszkodowani sa tak samo zaskoczeni tym, jak do tego moglo dojsc. Niestety prawo w tej kwestii jest wedlug mnie niedopracowane, ja jako osoba postronna nie moge zglosic kradziezy na policje, a czesto kontakt z osoba poszkodowana jest bardzo trudny lub wrecz niemozliwy. Zdarza sie wiec, ze wiem o kradziezy pieniedzy i nic nie moge z tym zrobic, pozostaje mi miec jedynie nadzieje, ze dana osoba sprawdza rachunki bankowe.
I moze warto tu podkreslic, ze jesli osoba poszkodowana zglosi kradziez do swojego banku i jest w stanie udowodnic, ze ktos inny dokonal transakcji (jest to dosc latwe do udowodnienia) bank ma obowiazek zwroic pieniadze. Moze to potrwac kilka tygodni ale nasze konta bankowe sa ubezpieczone od tego typu kradziezy.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

kinga77

Post #4 Ocena: 0

2010-02-15 11:40:51 (15 lat temu)

kinga77

Kobieta

Z nami od: 04-08-2008

Cytat:

2010-02-15 09:17:38, Milusia napisał(a):
Jesli to prawda, to pewnie potrzebna jest specjalna aparatura do tej elektronicznej "dezorientacji, nie chodzi tu po prostu o wklepanie innego pinu i gotowe.
Ja w swojej pracy mam niestety bardzo czesto do czynienia z kradziezami z kont bankowych. I zawsze poszkodowani sa tak samo zaskoczeni tym, jak do tego moglo dojsc. Niestety prawo w tej kwestii jest wedlug mnie niedopracowane, ja jako osoba postronna nie moge zglosic kradziezy na policje, a czesto kontakt z osoba poszkodowana jest bardzo trudny lub wrecz niemozliwy. Zdarza sie wiec, ze wiem o kradziezy pieniedzy i nic nie moge z tym zrobic, pozostaje mi miec jedynie nadzieje, ze dana osoba sprawdza rachunki bankowe.
I moze warto tu podkreslic, ze jesli osoba poszkodowana zglosi kradziez do swojego banku i jest w stanie udowodnic, ze ktos inny dokonal transakcji (jest to dosc latwe do udowodnienia) bank ma obowiazek zwroic pieniadze. Moze to potrwac kilka tygodni ale nasze konta bankowe sa ubezpieczone od tego typu kradziezy.
[/QUOTEN

Robia sobie podobno jakims domowym sposobem aparature,widzialam wczoraj w panoramie i sobie zaraz pomyslalam,ze na MW ktos ten temat zarzuci:-]
A i w banku nie tak latwo udowodnic ze sie tej transakcji nie robilo samemu i bank nie zwroci:-|

Do góry stronyOffline

ciesza

Post #5 Ocena: 0

2010-02-15 12:15:25 (15 lat temu)

ciesza

Kobieta

Z nami od: 29-08-2007

Czyli powinnam sie cieszyc, ze moja karta kredytowa nie moge placic w sklepie:-]
Kiedys zgubilam pin, potem zgubilam karte, przyslali nowa karte, nowy pin, ale on do karty nie pasuje:-]
Wiec juz nie zawracalam tym sobie glowy i karta place tylko przez internet tam pin nie potrzebny:-]

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #6 Ocena: 0

2010-02-15 12:27:09 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Cytat:

2010-02-15 12:15:25, ciesza napisał(a):
Wiec juz nie zawracalam tym sobie glowy i karta place tylko przez internet tam pin nie potrzebny:-]

Ciesza to jeszcze zalezy co i gdzie kupujesz przez internet. Jezeli poszczegolne strony w Internecie nie sa odpowiednio zabezpieczone, jest duze ryzyko, ze dane zostana skradzione a potem juz hulaj dusza.

Cytat:

A i w banku nie tak latwo udowodnic ze sie tej transakcji nie robilo samemu i bank nie zwroci

Nie wiem, moze w twoim przypadku bylo inaczej, ja z doswiadczenia wiem, ze jest to dosc prosta choc czasochlonna procedura i we wszystkich przypadkach, z ktorymi mialam do tej pory doczynienia ludzie odzyskali skradzone pieniadze.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Post #7 Ocena: 0

2010-02-15 12:31:06 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2010-02-15 13:32:44 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2010-02-15 09:17:38, Milusia napisał(a):

Pod warunkiem, ze PIN nie zostal uzyty podczas transakcji (sklonowana karta), bo wtedy nie ma szans wygrania z bankiem. Od czasu wprowadzenia CHIP & PIN klient jest odpowiedzialny za wszystkie transakcje przeprowadzone przy uzyciu PINu.
Jest pare spraw w sadzie przeciwko bankom, ale nie czytalam jeszcze o zadnej wygranej.

A to o czym mowa w pierwszym poscie bylo wspomniane na forum pare dni temu, byl link do artykulu na stronie BBC.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #9 Ocena: 0

2010-02-15 13:41:25 (15 lat temu)

Milusia

Kobieta

Cytat:

2010-02-15 13:32:44, Richmond napisał(a):

Pod warunkiem, ze PIN nie zostal uzyty podczas transakcji (sklonowana karta), bo wtedy nie ma szans wygrania z bankiem. Od czasu wprowadzenia CHIP & PIN klient jest odpowiedzialny za wszystkie transakcje przeprowadzone przy uzyciu PINu.
Jest pare spraw w sadzie przeciwko bankom, ale nie czytalam jeszcze o zadnej wygranej.

Pewnie masz racje. Nie mam doczynienia z tego typu przypadkami. U mnie w pracy zanim pobieramy latnosc od klienta, sprawdzamy jego ID, zeby miec pewnosc, ze jest wlascicielem karty. Jesli nie jest, nie mozemy pobrac platnosci. Ale ta zasada nie sprawdza sie w wielu miejscach, no bo trudno, zeby np. legitymowali w sklepie czy restauracji.
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Hrabia666

Post #10 Ocena: 0

2010-02-15 15:04:54 (15 lat temu)

Hrabia666

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 06-02-2010

Obawiam się, że trasakcje internetowe także nie są w pełni bezpieczne. Wiekszość z nas dokonuje przelewów przez internet a gdzieś tam w śieci czają się specjaliści od przechwytywania danych.
Ciekawe czy wrócimy do starego i niewygodnego obrotu gotówkowego?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,