Str 9 z 23 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-12-13 23:10:48 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
maw2be | Post #2 Ocena: 0 2009-12-13 23:11:46 (15 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
Cytat: 2009-12-13 23:01:54, wiedza napisał(a): Cytat: 2009-12-13 22:48:21, maw2be napisał(a): Cytat: 2009-12-13 22:32:08, filipinka4 napisał(a): Dyskutujmy więc. W roku 1981 świat nie był jeszcze gotowy na wolną Polskę. Poganianie historii kończy się zawsze tragedią albo farsą, jak dwie przedwczesne republiki francuskie. Można się tylko cieszyć z tego, że stan wojenny przebiegł relatywnie bezkrwawo, jak na typowy poziom brutalności tłamszenia niepokojów wewnętrznych przez państwa europejskie przed rokiem 1989. Był Historycznie Nieunikniony. Postawy Solidarności wówczas dramatycznie się radykalizowały. Dzięki Generałowi Jaruzelskiemu udało się dojść do punktu, w którym przemiany mogły dokonać się nie jako konfrontacyjne zderzenie i burzenie, ale jako cywilizowany, pokojowy demontaż. Pamiętajmy też jak wówczas wyglądała sytuacja. Nabożeństwa, tłumy księży i żółty charakter tego ruchu. Żółty od związków zawodowych i jego rewindykacji ekonomicznych. Mieszkanie dla każdego w pięć lat - przecież to zupełnie idiotyczny postulat, ogłupiały, ślepy ekonomicznie. Trzyletni urlop macierzyński, podwyżka płac dla wszystkich. Nierealne w zacofanej i borykającej się z problemami gospodarce! "Solidarność" cały czas dążyła do konfrontacji, naciskała, działała w uderzeniu. I nie spoczęłaby, dopóki by tego państwa nie rozwaliła. Generał uratował ten kraj. tu się zgodzę. solidarności/związką zawodowym to pozostało do dzisiaj. porównajcie sobie jak działają związki zawodowe w uk a jak w pl. nie wiem ilu z was wie (pochodzę ze śląska), że jastrzębska spółka węglowa wydaje rocznie grube miliony złotych na działaczy związkowych którym opłaca pensje (czasem nawet 9tyś), biuro wraz z telefonami itp, auto z kierowcą (tym ważnym) itp. więc mnie denerwują związki zawodowe, bo to one doprowadziły do tego że jesteśmy na angielskiej ziemi. gdyby związkowcy nie byli tacy chciwi to w naszej Ojczyźnie było o wiele lepiej. ja nie pochodze ze Slaska i takie wiadomosci jak Twoje nigdy mnie nie bulwersowaly,czyli ze jakas spolka wydala...Powyzsza spolke tez mialem okazje poznac w moich kontaktach zawodowych prowadzonych w Polsce.Oczywiscie nie zagladalem im w "papery" i Ty napewno tez nie-to dlaczego starasz sie popsuc ich imie?Dla mne samochod z kierowca to pewny standard dzisiejszej rzeczywistosci.Choc szczerze mowiac czasami chetnie przejechalbym sie sam ![]() nie patrzyłem w papiery. wyciekło to do mediów gdyż jest to spółka skarbu państwa. zresztą nie tylko dzieje się tak na śląsku, w miedzi to samo. w ostatnich dniach czytałem bodajże artykuł na onecie że rząd chce łatać dziurę budżetową prywatyzacją, a związki zawodowe się cieszą bo związkowcy za darmo mają prawo do 15% akcji. a co do kierowców, to jakim prawem związkowiec ma mieć kierwce opłacanego przez firme? niech płacą za niego związkowcy. a wracając do tematu to jak wspomniał ktoś parę postów wyżej. może rzeczywiście warto dyskutować, ale nie na zasadzie rozliczania, wypomiania itp. ale po to aby wyciągnąć wnioski, aby nie powtórzyła się historia ponownie. [ Ostatnio edytowany przez: maw2be 13-12-2009 23:17 ] |
ex-rak | Post #3 Ocena: 0 2009-12-13 23:22:30 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-03-2007 Skąd: WILMSLOW |
Niestety zaopatrzenie w sklepach bywalo czasami fatalne. Pamietam w lipcu 1981 wracalismy z zeglowania po Mazurach pociagiem towarowym, w Gnieznie mielismy postoj. Skoczylismy sobie na miasto cos zjesc i zobaczyc katedre, a w sklepach wylacznie herbata gruzinska.
|
zezosc | Post #4 Ocena: 0 2009-12-13 23:24:29 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 23-12-2008 Skąd: cheltenham |
ja mialam wtedy 4 lata,pamietam ze mama sie bardzo bala bo tate zamkneli do wiezienia za ulotki,zreszta taki nam burdel w domu zrobili ze hej!za jakis czas przyszla do nas sasiadka z czekoladami -dostala paczke z RFN-a ja nie moglam pojac czemu u nas w sklepach nie ma czekolady
![]() taniec z rydzykami wygrala loda
|
krunschwitz | Post #5 Ocena: 0 2009-12-13 23:28:40 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
Cytat: 2009-12-13 23:24:29, zezosc napisał(a): W faktach jakis koles stwierdzil ze wszystko w komunie bylo-mieso i warzywa i slodycze..... Bo było tylko nie dla wszystkich. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2009-12-13 23:30:56 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
ex-rak | Post #7 Ocena: 0 2009-12-13 23:31:00 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-03-2007 Skąd: WILMSLOW |
Rzeczywiscie moge potwierdzic. Bylo. I mieso i warzywa i slodycze (moze nie w nadmiarze, ale bywalo od czasu do czasu), ale nie bylo internetu.
![]() |
krunschwitz | Post #8 Ocena: 0 2009-12-13 23:33:38 (15 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
Cytat: 2009-12-13 23:31:00, ex-rak napisał(a): ale nie bylo internetu. ![]() Tego akurat nie było nigdzie,nie tylko w PRL ![]() Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|
zezosc | Post #9 Ocena: 0 2009-12-13 23:34:56 (15 lat temu) |
tia to ten ocet na polkach wszechobecny i jedyny wymyslilam sobie ja-paranoje widocznie mialam jakas,zarlam dziennie szynke zagryzalam marsem i popijalam spritem-a reszta to sciema
![]() aaaaa,czolgi na ulicach byly tak zeby sie chlopaki mogli pobawic w wojne taniec z rydzykami wygrala loda
|
zezosc | Post #10 Ocena: 0 2009-12-13 23:38:11 (15 lat temu) |
pamietam jak handlowali plakatami z niemieckiego bravo bo te nasze z panoramy byly do dupy-ba nawet nie bo za sliska,a pamietacie te reklamy niemieckich lodow na patyku w kazdej budce a problem polegal na tym ze kupic mozna bylo tylko sniezynke czy jakos tak
![]() taniec z rydzykami wygrala loda
|