2023-08-14 10:23:05, daavid napisał(a): W średniowieczu akurat to u muzułmanów bywało lepiej jak w Europie. Zależy zresztą gdzie i w jakim okresie, ale np. medycynę miewali na lepszym poziomu a i np. książki czytali a nie je palili. To tak na marginesie.
A jakie tytuly tych ksiazek ktore czytali?
a choćby całą grecką klasykę, którą przetłumaczyli na arabski. Są wśród nich pozycje które dzięki temu przetrwały...
Do tego w tamtym czasie mieli zdrowsze podejście do medycyny i ją rozwijali.
2023-08-14 00:57:16, Maat17 napisał(a): ..- jak nazywał Nostradamus imperium islamskie.
..
Jako że Nostradamus został wywołany niejako do tablicy..
Z jego przepowiedni najbardziej zapamiętałem zmiany pogodowe i kataklizmy, a to akurat się dziej bardzo intensywnie w ostatnich kilku miesiącach.
Co do najazdu, zapowiadał nadejście wielkiej potęgi z dalekiego wschodu i upadek kultury świata zachodniego.
Co by nie mówić, coś w tym jest.
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
To Chiny @tess, albo Rosja. Juz po nas jednym slowem… Islam na tym tle to baranki boze:
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
2023-08-14 19:18:02, CuriousCatAlive napisał(a): Ale miec ksiazki przetlumaczone a czytac ksiazki to jednak nie to samo. Jezeli tak sie rozczytywali w greckiej literaturze to raczej im przeszlo.
Oczywiście, że czytali, z tym że umiejętność czytania nie była powszechna - nie wiem gdzie było gorzej, u nich, czy u nas.
Chodzi mi o to, że średniowiecze u nas (powiedzmy, że w kręgu cywilizacji łacińskiej) to kompletny upadek - wystarczy porównać na jakim poziomie rozwoju był starożytny Rzym z tym co było później. U Arabów było inaczej, oni w tym czasie rozwijali się. To tak całkowicie na marginesie.
Tylko, ze Arabom ani sie nie sni wynosic z ich zamoznych panstw do Europy…
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
2023-08-15 20:14:00, CuriousCatAlive napisał(a): Rozwijali sie, dobrze im sie zylo z bialoskorymi naloznicami i eunuchami.
Nota bene mialam na mysli naloznice wziete w jasyr i przetrzymywane w haremach. Juz za pozno zebym mogla poprawic.
Galadriel a ten powyzej w wideo to kto to? No tak ma racje ze w Polsce nie bylo zamachow terrorystycznych ze strony muzulmanow ale moze nie wie ze w Polsce prawie wcale nie ma muzulmanow...
Raczej wie, i wlasnie do tego nawiazuje. To jest kontrowersyjna postac, jakis radykalny shia ( czyli ichniejsza “ lewica” gloszacy np, ze Izrael ma prawo nie tylko do Palestyny, ale np. Jordanii, no Zydzi byli tam przed muzulmanami.
W haremach to Turcja. Gdzie tam masz Arabow? Beduini , “prawdziwi” Arabowie, protoplasci rzec by moza to zupelnie inna bajka.
Nie wiem czy burdele to wynalezak Arabów, czapki śliwek bym na to nie postawił. Harem to był nawet w Pałacu Laterańskim, a po póżniejszej bazylice sw Piotra (nie mam pewności czy pierwsza budowla była pod tym samym wezwaniem) przechadzały się prostytutki i to obojga płci.
Zresztą sama Bazylika to też ciekawy budynek. Z jednej strony wspaniała budowla ze wspaniale wykończona dziełami sztuki na których artyści, sławni już za życia, w żadnym miejscu nie pozostawili swojego imienia, z drugiej te wielkie napisy sławiące papieży, których Dante z pewnoscią umieściłby w zaświatach, niekoniecznie tych zwiazanych z sferami niebiańskimi....