2012-11-14 19:57:32, krakn napisał(a): W UK już kilka lat temu w jakimś mieście była mowa by przestać nazywać Boże narodzenie, w ten sposób tylko zamienić na przerwa zimowa.
Bo uraża to muslimów,
Też jestem za "przerwą zimową", albo lepiej, wracając do korzeni tego święta - "przesilenie zimowe". Oryginalnie nasi przodkowie świętowali najkrótszy dzień w roku, z czasem zmieniał się tylko panteon bogów w tle przy tej dacie.
A tak w ogóle to historia się śmieje - muzułmanie zabierają chrześcijanom pogańskie drzewko, a watykan marudzi zamiast się cieszyć.
Bezowi przyjechali do Eropy, bo w ich ojczyznach trudno zyc, a nieraz trudno przezyc. Osiedlaja sie i robia wszystko zeby tu bylo tak jak i tam, jak juz tak sie stanie to i stad beda musieli uciekac. Oni tego nie wiedza, ale my powinnismy zdawac sobie z tego sprawe, i starac sie zeby Europa pozostala europejska.
Nie mam nic przeciwko ze oni tu przyjezdzaja, szukajac swojego miejsca do zycia, ale moim zdaniem nie powinni miec takiego wplywu, na ksztalt panstwa.
Zawsze przy takich tematach, przypomina mi sie Rzym, za czasow wielkich cesarzy, wtedy tak samo jak dzis naplywalo tu wielu obcokrajowcow, jak to sie wszystko skonczylo pamietamy.
A co nas dzis czeka?
Ja nie popieram zadnej z religii,natomiast zastanawia mnie fakt ze muzulanie buduja te swoje meczety gdzie chca a jakby im tak np church of england pierdyknac na rynku w Iranie-ojojoj by sie dzialo....
2012-11-14 19:57:32, krakn napisał(a): W UK już kilka lat temu w jakimś mieście była mowa by przestać nazywać Boże narodzenie, w ten sposób tylko zamienić na przerwa zimowa.
Bo uraża to muslimów,
Też jestem za "przerwą zimową", albo lepiej, wracając do korzeni tego święta - "przesilenie zimowe". Oryginalnie nasi przodkowie świętowali najkrótszy dzień w roku, z czasem zmieniał się tylko panteon bogów w tle przy tej dacie.
A tak w ogóle to historia się śmieje - muzułmanie zabierają chrześcijanom pogańskie drzewko, a watykan marudzi zamiast się cieszyć.
jak dla mnie i pewnie nie tylko, to jest cos wiecej niz tylko "drzewko",Ale pewnie niektorzy studiuja na szybkiego wikipedie ,aby moc zablysnac .ciesz sie z tego ,ze mozesz pisac co chcesz w ich krajach za takie rzeczy juz bys byla na cenzurowanym..