MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

5 lat Polski w Unii Europejskiej

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Superlover

Post #1 Ocena: 0

2009-05-01 15:36:50 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Dziś mija 5 lat od wstąpienia Polski do Unii Europejskiej.
Owszem zarzuca się Unii że jest biurokratyczna, za mało demokratyczna itd. i część z tego jest prawdą.

Mimo to lepiej w Unii niż poza nią. Zwłaszcza my powinniśmy to wiedzieć bo dzięki unijnej zasadzie otwartych granic możemy być tu gdzie jesteśmy.

A Polska? Podam prosty przykład: do 2004 roku kurs wymiany polskiego złotego znał tylko 1 kierunek - w dół. Czy to przypadek że wkrótce po wstąpieniu do Unii ten tend zatrzymał się a następnie nawet odwrócił? Ekonomia uznaje kurs waluty za jeden z najlepszych mierników kondycji gospodarczej kraju.

Oczywiście zaraz ktoś (;-)) napisze że Szwajcaria i Norwegia są poza Unia i źle nie mają. Ok, gdy w Polsce będziemy mieli tyle złota co w Szwajcarii albo ropy co w Norwegii to z przyjemnością możemy z Unii wyjść.
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Post #2 Ocena: 0

2009-05-01 16:14:21 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-05-01 17:53:58 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

El_zvis

Post #4 Ocena: 0

2009-05-01 18:09:32 (16 lat temu)

El_zvis

Mężczyzna

Z nami od: 29-04-2009

A ja pamiętam jak stałem w długaśnej kolejce przed ambasadą w Londynie, żeby zagłosować w referendum. Niepowtarzalna atmosfera, którą bardzo miło wspominam. Bo wtedy rodacy w UK mieli inne nastawienie i nieco inne priorytety, może było to wynikiem 'przesiewu' na granicy.

Zagłosowałem wtedy przeciw wstąpieniu Polski do Jewropskiego Sojuza, a kiedy przyjechałem wieczorem do domu i usłyszałem w radiu wstępne wyniki referendum opuściłem flagę, którą mam w domu, do połowy masztu (takiego małego stojaka) i tak została do dziś.

Patrząc z perspektywy czasu zagłosowałbym podobnie. Nasz kraj nie potrafił i nie potrafi wykorzystać przyznawanych przez Unię środków, o czym najlepiej świadczy zmniejszanie listy inwestycji planowanych przed Euro 2012 (i nie tylko); kraj stał się znany za sprawą 'hydraulika', czy 'pielęgniarki', a do tego wkroczyła szumnie europejska polityczna poprawność.
Zresztą Unia sama się kompromituje, jest przebiurokratyzowana (jedna izba parlamentu posiada dwie siedziby, no luudzie) i wymyśla bzdurne ustawy i dyrektywy, poza tym jest coraz bardziej oderwana od społeczeństwa - świadectwem niech będzie frekwencja w wyborach do parlamentu (w których nie będę głosował), czy próba przeforsowania na siłę 'konstytucji' na którą społeczeństwo się wypięło, czym ściągnęło na siebie gniew dycydentów.
Że znieśli kontrolę graniczną i że nie muszę się tłumaczyć na granicy brytyjskiej? Nigdy mi to nie przeszkadzało, ani nie upokarzało, podobnie tłumaczą się Japończycy, Amerykanie, Koreańczycy i cała masa ludzi. Im też nie przeszkadza. A jak się nudzi niemieckiemu celnikowi, to i tak mnie wyciągnie z łóżka w pociągu, bo ma takie prawo i z niego korzysta. A samochody łapią na autostradzie za granicą i trzepią, że aż miło...
Chyba, że komuś pasuje, że dostaje ciężki szmalec za koszenie łąki, na której rośnie tylko trawa, to gratuluję.
Podróż pociągiem skraca czas podróży koleją.

Do góry stronyOffline

Milusia

Post #5 Ocena: 0

2009-05-01 19:00:02 (16 lat temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

Hmm, 5 lat, pamietam jak glosowalam za unia w swoim rodzinnym miescie. Zabawne, bo wtedy nie myslalam jeszcze o wyjezdzie. Plany przyszly pozniej gdy otworzyly sie juz dla nas brytyjskie granice i pierwsi znajomi zaczeli wyjezdzac. Gdyby Polska nie weszla do unii, na 100% nie bylabym tutaj. Nie poznalabym tez mojego obecnego meza. Dla mnie ten dzien zmienil wszystko.

Natomiast ostatnio zdziwilo mnie, gdy ksiadz na mszy w kosciele na Ealingu, w pierwszy dzien swiat wielkanocnych wypowiadal sie negatywnie o Unii Europejskiej, ze to niby niedobre dla Polakow. Dziwnie to bylo uslyszec w polskim kosciele na emigracji :-o
jewelleryjunction co uk

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

Post #6 Ocena: 0

2009-05-01 19:24:10 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #7 Ocena: 0

2009-05-01 19:35:23 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

hehehehe :-D:-D:-D

dobry komentarz
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #8 Ocena: 0

2009-05-01 20:09:10 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

El_zvis

Post #9 Ocena: 0

2009-05-01 21:14:56 (16 lat temu)

El_zvis

Mężczyzna

Z nami od: 29-04-2009

Cytat:

2009-05-01 20:09:10, paolomario napisał(a):
Pięć lat temu nasza Ojczyzna zyskała ponad 460 milionów nowych obywateli oraz powiększyła swoją powierzchnię o 4002207 kilometrów kwadratowych. Zwiększyły się wielokrotnie granice państwa, a linia brzegowa sięgnęła nawet Oceanu Atlantyckiego. Zyskaliśmy też wiele portów w obrębie Morza Śródziemnego. ;-)
I teraz z tym wszystkim jakoś trzeba żyć 8-)

Nie wiem jak Wam, ale mi się całkiem podoba w tej nowej Ojczyźnie :-)
Głosowałem za przystąpieniem do Unii, mimo że domator ze mnie straszny i raczej siebie nie wyobrażałem w innym miejscu niż moje rodzinne miasto. Ale coś czułem, że może być tylko lepiej. I jest :-D

ps. zapomniałem dodać, że w Ameryce Południowej (Gujana Francuska) też powiększyliśmy sw włości, nie mówiąc już o tym, że przybyło nam kilka mniejszych lub większych wysp.

1939 weszliśmy w skład III Rzeszy stając się obywatelami ówczesnej Zjednoczonej Europy obejmującej swoim terytorium całą Europę od Skandynawii aż po północne wybrzeże Afryki
1944 staliśmy się częścią wspólnoty państw socjalistycznych rozciągającej się od Morza Śródziemnego przez Tajgę i Tundrę aż po Ocean Indyjski i Spokojny, ba, nawet z koloniami na Atlantyku

im daliśmy radę, to i z Unią sobie poradzimy :-]

[ Ostatnio edytowany przez: El_zvis 01-05-2009 21:20 ]

Podróż pociągiem skraca czas podróży koleją.

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #10 Ocena: 0

2009-05-01 22:39:35 (16 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

... niektorzy z naszych obywateli zostali pacjentami szpitali psychiatrycznych zupelnie nie zdajac sobie z tego sprawy

:-D:-D:-D
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Strona 1 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,