MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Teorie Spiskowe

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 19 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 19 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2024-10-07 21:03:12 (4 miesiące temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Prowizje za wyplaty z bankomatów w Polsce są szokujące. Bankomat mBanku chciał 19zl od 200zl wyplaty! To już lepiej zabrać funty i wymienic w Polsce w kantorze fizycznym.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2024-10-07 21:29:21 (4 miesiące temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Nie wiem jak teraz, ale tak ze trzy lata temu jak chciałem wypłacić kilkaset złotych z HSBC to mogłem stracić na tym kilkanaście procent w porównaniu do wypłaty przez revolut. Zdzierali chyba wszyscy którzy tylko mogli.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2024-10-07 21:48:45 (4 miesiące temu)

Richmond

Kobieta

To nie byla kwestia prowizji za przewalutowanie, tylko koszt wypłaty z bankomatu liczony w procentach. Karta Chase, bez opłat za wypłaty czy przewalutowanie. Polskich kart bankowych nie posiadam.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 07-10-2024 21:50 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #4 Ocena: 0

2024-10-07 23:12:25 (4 miesiące temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Ja wypłacałem we wrześniu z bankomatu Santndera opłata 19zl niezależnie od kwoty karta z revoluta. Wypłacałem w Hiszpanii we wrzesniu też była opłata, nie pamiętam wysokości. W Polsce specjalnie pojechałem do bankomatu Santndera bo jeszcze w styczniu wybierałem gotówkę bez opłat, a PKO już wtedy miało opłatę 18,60.

Jeszcze jako ciekawostka nie jest żadną tajemnicą na tym forum, że inwestuje na giełdzie, w krypto itd.... BNP Paribas zamknął mi konto jakiś czas temu jako powód podali rezydencje podatkową w UK.

Teraz próbowałem otworzyć konto w Polsce ponieważ jedna z polskich giełd krypto poinformowała mnie, że nie mogą dłużej przyjmować przelewów z brytyjskich kont bankowych ze względu na regulacje jakie zaszły w UE. Podczas próby otwarcia konta w Aliorze gdy padło pytanie czy inwestuje w krypto odpowiedziałem, że tak i w tym momencie procedura otwierania konta została przerwana.
W Santander cała aplikacja została wypełniona , ale system mnie odrzucił bez podania l powodu, ale pani, która próbowała otworzyć mi konto powiedziała, że prawdopodobnie powodem są krypto waluty.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2024-10-07 23:51:12 (4 miesiące temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

A jaki jest limit w Polsce w bankomacie?
Tak pytam z ciekawości.
Ja nigdy nie miałam polskiej karty.
Nigdy też nie używałam bankomatu.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2024-10-08 05:51:29 (4 miesiące temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Już rok temu, będąc w Polsce odwiedziłem placówkę banku. Obsługa już wtedy mówiła otwarcie, że docelowo każda formą dostępu do gotówki oblozona będzie prowizją. Wcale sie z tym nie kryli i mówią, że procesz będzie realizowany stopniowo.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #7 Ocena: 0

2024-10-08 07:31:30 (4 miesiące temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Trzeba zwrócić uwagę na to, że korzystanie z karty przy płatnościach też nie jest darmowe przecież Visa, MasterCard itd... też na czymś muszą zarabiać z tego co sprawdziłem tak na szybko to prowizje wąchają się 0,5%-0,8% tylko jest płacona przez firmy w których kupujemy i znając życie jest jakaś minimalna opłata bo często w lokalnych sklepach płatność kartą jest dostępna od kwoty 5 funtów. Swoją drogą ktoś to chytrze wymyślił, że te koszty ponosi sprzedający, a nie kupując inaczej płatności bezgotówkowe nigdy nie stały by się popularne.

Teraz dostęp do gotówki jest utrudniany / obkładamy prowizjami, ale prawdziwe zagrożenie dopiero jest przed nami jeśli im się się uda zniechęcić, a później wycofać gotówkę to banki będą nam mówić na co i kiedy i ile będziemy mogli wydawać już teraz próbują to robić kilkukrotnie bank odmówił mi przelewu do różnych instytucji.
Pierwszym zagrożenie jakie ja widzę po wycofaniu gotówki są opłaty za prowadzenie konta dzisiaj banki mają konkurencję w postaci gotówki, a jeśli gotówka zostanie wycofana prawdopodobnie zostaną wprowadzone drakońskie opłaty za prowadzenie konta.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #8 Ocena: 0

2024-10-08 09:50:21 (4 miesiące temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2024-10-07 21:03:12, Richmond napisał(a):
Prowizje za wyplaty z bankomatów w Polsce są szokujące. Bankomat mBanku chciał 19zl od 200zl wyplaty! To już lepiej zabrać funty i wymienic w Polsce w kantorze fizycznym.

Prywatnie podczas wyjazdów zawsze korzystam z gotówki i mam zapas GBP, EUR, USD i PLN.

Wystarczy, że w pracy muszę korzystać z firmowej karty i później rozliczać każdy drobiazg na dodatek oddzielnie wbijając zakup i prowizję za przewalutowanie w expenses.

Do góry stronyOnline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2024-10-08 09:54:57 (4 miesiące temu)

Richmond

Kobieta

Ja wlasnie zuzylam ostatnia gotowke PLN i chcialam wziac nowa, zeby miec zapas na kolejna wizyte. I wtedy wlasnie napotkalam te straszna prowizje w bankomacie.

Dolary tez zreszta zuzylam w Egipcie, ale te wyplace sobie w USA na lotnisku przy nastepnej wizycie.

Ale przez rzadsze wizyty w roznych krajach, zmarnowala mi sie gotowka, bo kraje wymienily banknoty. Mimo stosunkowo czestych wizyt w Szwecji i Norwegii, przegapilam moment wymiany banknotow i mam je teraz na pamiatke. Koron szwedzkich to pozbylam sie troche przy okazji wizyty w Oslo, gdzie je wymienilam, ale z kolei zostaly mi z tego pobytu korony norweskie, ktore "przeterminowaly sie".

A jutro wezme z bankomatu dolary kanadyjskie, ktore pewnie mi potem zostana. Probowalam znalezc jakies z poprzedniej wizyty, ale chyba musialam wydac wszystkie.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 08-10-2024 09:56 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #10 Ocena: 0

2024-10-08 10:09:18 (4 miesiące temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Ja w poniedziałek lecę do Rumunii. Ciekawe, jak tam jest z kartami - Euro chyba jeszcze nie wprowadzili.

Do góry stronyOnline

Strona 19 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,