Str 6 z 7 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2009-12-06 19:52:25 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #2 Ocena: 0 2009-12-06 20:21:45 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcinb | Post #3 Ocena: 0 2009-12-06 20:33:10 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Sensownie gadaja dopoki nie mowia czegos z czyms sie nie zgadzasz???
Sek w tym ze takie poglady dzialaj w obie strony. A nawiazujac do wezwan niektorych z forumowiczow: - Jak sie komu w UK nie podoba to droga do ... (tu wpisz dowolny kraj - moze byc rowniez POLSKA) stoi otworem Tak jak chcemy zeby szanowano nasze prawa i zwyczaje musimy szanowac prawa i zwyczaje innych. Muzulmanie sa czescia tego kraju i trzeba sie z tym pogodzic, jak sie komus nie podoba rzekoma dyskryminacja proponuje dochodzic wlasnych praw w sadzie. A w naszej Ojczyznie mozemy wprowadzic zakaz wyznawania innej religii niz rzymsko-katolicka oraz zabronic przyznawania prawa stalego pobytu osobom pochodzenia nieeuropejskiego do 3 pokolen wstecz. A komentujac podane przez forumowiczow przypadki glupoty, niewiedzy i zacofania moge tylko powiedziec: - Debile sa w kazdym kraju czy to sie komus podoba czy nie, dlatego ludzi trzeba edukowac choc w czesci przypadkow jest to praca kompletnie pozbawiona sensu. Takie zycie. Jesli ktos ma jakis sposob na rozwiazanie poruszonych w watku problemow, prosze o napisanie posta i zaprezentowanie powyzszych - bez zbednego przeklinania i uzywania slow powszechnie uznanych za obrazliwe. Pozdrawiam, Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Post #4 Ocena: 0 2009-12-06 21:27:49 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Anthrax | Post #5 Ocena: 0 2009-12-06 21:34:06 (15 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
Cytat: 2009-12-06 20:21:45, ironiqus napisał(a): Izrael to inna bajka ... Nie chce sie tutaj wypowiadac - ten problem to naprawde inna sprawa, chociaz polaczona i zagmatwana ... Poza dygresja Wolniewicza na temat Izraela, zgadzam sie calkowicie. Czy to jednak cos zmieni? A z wynikow referendum w Switzerland sie ciesze. I chociaz jestem ateista, to w duchu wartosci chrzescijanskich zostalem wychowany. Jak mam wybierac pomiedzy ateizacja a muslimizacja, to wybieram ateizm. Jak mam wybrac wartosci chrzescijanskie i wartosci muzulmanskie - te pierwsze wybieram. porownywanie wartosci chrzescijanskich i wartosci muzulmanskich jest nieco nielogiczne, poniewaz Chrzescianizm to jest religia (a w zasadzie zbior religii) a muzulmanizm to jest kultura, wiec na rzecz precyzyjnosci trzeba porownywac Chrzescijanizm z Islamem biorac pod uwage ze: 1.obie religie wyznaja 10 przykazan 2.do islamskich wartosci zaliczaja sie miedzy innymi: modlitwa post pokuta milosierdzie szacunek dla rodzicow i bliznich sakrament malzenstwa 3.Islam potepia: pyche chciwosc nieczystosc zazdrosc lakomstwo gniew lenistwo ja cie ironiqus bardzo prosze o wyszczegolnienie wartosci islamskich ktore stanowczo odrzucasz -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2009-12-06 21:48:13 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
marcinb | Post #7 Ocena: 0 2009-12-06 22:17:04 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Nikt cie kaze wyznawac islamu. Czego sie tak pieklisz?
Znajdz sobie religie ktora ci pasuje i ja wyznawaj. Jakos nie zauwazylem zeby ktos cie zmuszal to nauki Koranu na pamiec. Jaki kraj taka religia, kultura, tradycje. Muzulmanom z tym dobrze, tak jak tobie dobrze ze schabowym, kosciolem w niedziele i wodka na imprezie. Jedni ciesza sie swoja kultura i tradycjami a inni chca sie od niej uwolnic. Tak sao jak Polacy, Zydzi czy Hindusi. Jedni lubia to co maja inni wola cos innego. Ale zawsze to latwiej narzekac... Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
Anthrax | Post #8 Ocena: 0 2009-12-06 22:38:08 (15 lat temu) |
Z nami od: 31-01-2009 |
moze ironiqus nie powinien nauczyc sie Koranu na pamiec, ale przeczytanie nie zaszkodziloby, bo o Islamie nie ma bladego pojecia, co juz nie poraz pierwszy pokazuje
nasluchal sie kawalow w dziecinstwie o Arabie prowadzacym zone przez pustynie do lekarza i jako dorosly juz czlowiek w te bajki, ktore nijak sie maja do Islamu wierzy -----------.Bee alive!!..: w w w. s a v e o u r b e e s. o r g. u k ---------------------
Support Bacteria - It's The Only Culture Some People Have
|
Post #9 Ocena: 0 2009-12-06 23:05:37 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2009-12-06 23:15:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Cytat: Jedni ciesza sie swoja kultura i tradycjami a inni chca sie od niej uwolnic. Tak sao jak Polacy, Zydzi czy Hindusi. Jedni lubia to co maja inni wola cos innego.
No, skrajny/walczacy odlam Islamu chce nas jednak na sile uwolnic nie tylko od naszej religii(chocby pojmowanej jako system wartosci etycznych)ale wrecz od calej naszej kultury,tradycji czy cywilizacji. A powtarzajac za Papiezem(dariuszszczecin i spolka sie oburza,no trudno) ze Zydzi to nasi "starsi bracia" -grozby swiata arabskiego wobec Izraela mnie rowniez obchodza i to bardzo.Moze to sentyment,nie wiem... Caly ten konflikt z religiami w tle jest tak naprawde zderzeniem cywilizacji,i z cala pewnoscia nikt przy zdrowych zmyslach nie ma ochoty cofac sie w czasie o szescset lub wiecej lat.Choc znam jeden przypadek(wg.mnie kliniczny)ktory na Islam sie nawrocil. Cytat: nasluchal sie kawalow w dziecinstwie o Arabie prowadzacym zone przez pustynie do lekarza i jako dorosly juz czlowiek w te bajki, ktore nijak sie maja do Islamu wierzy
Niekoniecznie,moze po prostu rozejrzal sie wokol. Oczywiscie ze swiatle umysly studiujace swiete ksiegi beda interpretowac przekazy w nich zawarte w przez pryzmat czasu w ktorym zostaly spisane,ale niestety wiekszosc wyznawcow (tej i innych religii)bierze wszystko bezmyslnie slowo w slowo. Kiedy dodasz do tego niezrozumiale dla europejczyka(XXI wieku) tradycje(typu wydawanie corki za maz bez jej zgody,koniecznie za kogos z tego samego klanu",pod grozba honorowej" smierci/morderstwa!-wiem extremalny przyklad,a jednak zdarza sie tu w Europie!w Anglii i bynajmniej nie w srodowiskach chrzescijanskich ) masz mieszanke wybuchowa. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|