MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wiza do UE

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cris82

Post #1 Ocena: 0

2022-08-28 12:19:52 (2 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ale tak jest wszedzie

czy w Polsce jest inaczej? oprocz pracodawcow spoleczenstwo raczej nie pala jakims wielkim szacunkiem do ukraincow dobrze wykonujacych swoja prace np na budowach

chris pamietam ze kiedys tez popelniles tu wpis w ktorym byles poirytowany ze skonczywszy tu jakies studia ciezko bylo ci znalezc lepiej platna prace i troche to podciagales pod taka nazwijmy to "niesprawiedliwosc imigrancka"

chyba nie jest tu ani specjalnie lepiej ani gorzej

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier39

Post #2 Ocena: 0

2022-08-28 12:34:30 (2 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

@cris... masz rację. Tylko, że Ukraina nie jest w Unii. Do Polski z ostatnich szacunków wjechało niemal 6 mln Ukraińców, a nacja ma 38 milionów.
Pomimo tego są akceptowani i wiem, że sporo wyjechało dalej. Do Europy.

Natomiast @cris nie wiem czy pamiętasz nagłówki z Daily Express albo Daily Telegraph na temat Polaków. W tym z tym zjadaniem łabędzi i zachwianiem NHS przez imigrantów z Unii. Co ciekawe, większość przyjeżdżających w życiu nie była tu u lekarza.
Przed Brexitem - przed referendum wrzucono jeszcze fake news o potencjalnym przyjęciu Turcji do Unii i od razu, na zawołanie zarysowano milionową migrację do UK. Tak, aby przekonać niezdecydowanych.

Brexit był spowodowany nie tyle spięciami z Brukselą, co wmawianiem społeczeństwu na Wyspach, że swoboda przepływu osób w UE do samo zło. Nie wiem, jak można przejść do porządku dziennego nad tym faktem.

Teraz zaś prasa i media podnoszą lament, bo będą kolejki na granicach. Bo "zła" Unia wprowadzi dodatkowe kontrole biometryczne (koncepcja powstała jeszcze przed Brexitem i nie dotyczy tylko Brytyjczyków). Ale tak tworzy się obraz wrogiej Unii, wrogiej Francji, aby wytłumaczyć swoje własne błędy.

W referendum krzyczeli, że chcą kontroli nad własnymi granicami ! Tak się stało. Tylko, że kraje UE też mają swoje granice. Dlatego podsumowałem: zbierasz to, co zasiałeś.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier39 28-08-2022 12:39 ]

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2022-08-28 12:35:21 (2 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-08-28 12:19:52, cris82 napisał(a):
ale tak jest wszedzie

czy w Polsce jest inaczej? oprocz pracodawcow spoleczenstwo raczej nie pala jakims wielkim szacunkiem do ukraincow dobrze wykonujacych swoja prace np na budowach

chris pamietam ze kiedys tez popelniles tu wpis w ktorym byles poirytowany ze skonczywszy tu jakies studia ciezko bylo ci znalezc lepiej platna prace i troche to podciagales pod taka nazwijmy to "niesprawiedliwosc imigrancka"

chyba nie jest tu ani specjalnie lepiej ani gorzej

Nie słyszałem, żeby jakiś polski lekarz albo doświadczony informatyk miał tu problem ze znalezieniem pracy. Tylko te grupy zawodowe całkiem dobrze radzą sobie w kraju i niespecjalnie emigrują
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #4 Ocena: 0

2022-08-28 12:41:58 (2 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2022-08-28 12:34:30, Kanonier39 napisał(a):
@cris... masz rację. Tylko, że Ukraina nie jest w Unii. Do Polski z ostatnich szacunków wjechało niemal 6 mln Ukraińców, a nacja ma 38 milionów.
Pomimo tego są akceptowani i wiem, że sporo wyjechało dalej. Do Europy.

Natomiast @cris nie wiem czy pamiętasz nagłówki z Daily Express albo Daily Telegraph na temat Polaków. W tym z tym zjadaniem łabędzi i zachwianiem NHS przez imigrantów z Unii. Co ciekawe, większość przyjeżdżających w życiu nie była tu u lekarza.
Przed Brexitem - przed referendum wrzucono jeszcze fake news o potencjalnym przyjęciu Turcji do Unii i od razu, na zawołanie zarysowano milionową migrację do UK. Tak, aby przekonać niezdecydowanych.

Brexit był spowodowany nie tyle spięciami z Brukselą, co wmawianiem społeczeństwu na Wyspach, że swoboda przepływu osób w UE do samo zło. Nie wiem, jak można przejść do porządku dziennego nad tym faktem.

Brexit był spowodowany przez niemiecko-francuskie pozbycie się balansu. Wzmianki o Turcji ale i Ukrainie w przeddzień referendum to nie Anglicy tyko wypowiedz bodajże Borroso czy Junckera. Anglia została z unii wyrzucona ale tutejsze elity tez bardzo się nie opierały
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Kanonier39

Post #5 Ocena: 0

2022-08-28 12:56:12 (2 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Chyba nie tylko kwestia znalezienia pracy. Dobrze płatnej pozycji jest "na stole". Samo traktowanie obywateli Unii...ale zostawiam.

Na cześć wykwalifikowanych kadr z Indii, Pakistanu i wszelakich, dawnych kolonii Imperium, to wrzucam propozycję. Odpowiedź na pytanie:
Kim będzie Sajid Javid w nowym rządzie konserwatystów?
- był już szefem Home Office, ministrem zdrowia...to teraz ?

A Madam Patel ?
Przeszła już szczeble kariery rządowej jako szefowa współpracy międzynarodowej, teraz Home Office...

Obstawiam, że oboje w rządzie Liz Truss będą. Taką mają profesję - minister od czegokolwiek...

Do góry stronyOffline

Kanonier39

Post #6 Ocena: 0

2022-08-28 13:10:02 (2 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

@ sqlserver - może też racja. Brexit, to temat na panel dyskusyjny. Cokolwiek nie pada z ust wysokich urzędników Komisji, to zawsze tylko pomysł. Jak obecnie w wypadku Ukrainy.

Ukrainie obiecuje się członkostwo, jakąś enigmatyczną "szybką ścieżkę". Wiadomo, że chodzi o budowanie poparcia dla aspiracji Ukraińców i stymulowanie w wojnie z Rosją.
Tymczasem rzeczywistość jest taka, że jakikolwiek układ akcesyjny musi zaakceptować parlament każdego państwa członkowskiego.
To, jakby zamyka sprawę, bo jest szereg państw, które zablokują taką akcesję. Bez względu na to, jak elity w Brukseli bardzo by chciały.

Turcja w Unii Europejskiej nigdy nie będzie. To jest już jasne i z mojego punktu widzenia, to bardzo dobrze.
Czarnogóra, Macedonia Północna, Albania, Serbia, BiH ... *CRAZY* raczej "The Neverending Story", bo bałkańskich kocioł trzeba jakoś kontrolować, ale na pewno nie siedzieć w jednym "garnku"

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #7 Ocena: 0

2022-08-28 13:13:33 (2 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2022-08-28 12:56:12, Kanonier39 napisał(a):
Chyba nie tylko kwestia znalezienia pracy. Dobrze płatnej pozycji jest "na stole". Samo traktowanie obywateli Unii...ale zostawiam.

Na cześć wykwalifikowanych kadr z Indii, Pakistanu i wszelakich, dawnych kolonii Imperium, to wrzucam propozycję. Odpowiedź na pytanie:
Kim będzie Sajid Javid w nowym rządzie konserwatystów?
- był już szefem Home Office, ministrem zdrowia...to teraz ?

A Madam Patel ?
Przeszła już szczeble kariery rządowej jako szefowa współpracy międzynarodowej, teraz Home Office...

Obstawiam, że oboje w rządzie Liz Truss będą. Taką mają profesję - minister od czegokolwiek...

Wszystko to punkt widzenia, dla mnie uk nie jest atrakcyjne jako rynek pracy. Poradzę sobie rownież w innych miejscach. To czego nie da mi Polska to szacunek do jednostki. Wystarczy przejść ćwiczenie z wymiany wadliwego komputera w Polsce versus w UK żeby zrozumieć różnice. Oczywiście moje odczucia są subiektywne ale tu czuje się lepiej traktowany jako emigrant z Europy niż we własnej ojczyźnie jako petent w urzędzie
Miałem tu rownież walki z urzędem z powodu Child’s benefits który pobierała moja żona pomimo tego ze moje zarobki były ponad limit. W Polsce byłbym oszustem a tu nawet kary nie dostałem

Do góry stronyOffline

cris82

Post #8 Ocena: 0

2022-08-28 13:25:14 (2 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

no prasa w Polsce dla ukraincow zawsze byla przychylniejsza-normalna? na pewno nie byla narzedziem do sterowania nastrojami spoleczenstwa

ale i bez tego jak sie pogadalo z ludzmi to z ich pobytu zadowoleni byli jedynie pracodawcy ale to normalne : )

mozna miec zal do UK za wyjscie z unii ktore na dobra sprawe albo pogorszylo w nieznacznym stopniu zycie zwyklych brytyjczykow albo w ogole nie mialo wiekszego wplywu

a zal dlatego ze unii do lepszego funkcjonowania byla potrzebna wielka brytania bez niej lewactwo sie jeszcze bardziej rozprzestrzeni

ja nie widze dzisiaj powodow dla ktorych mielibysmy dzisiaj bronic unii w jakimkolwiek kontekscie no bo co... suwerennosc wlasciwie szystko za mozliwosc "swobodnego" przemieszczania sie?

dzisiaj unia wykancza polskie uslugi polski transport robi z Polski zakladnika bo ta ma nei ten rzad co trzeba u wladzy totalne zepsucie tam zapanowalo

najsmutniejsze jest to ze okazuje sie dzisiaj ze uk w tych eko-wariacjach chyba nawet przesciga unie dzisiaj... no nie bardzo widac jakies benefity z tego wyjscia poza odzyskaniem kontroli na granicach hehe

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 28-08-2022 13:43 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #9 Ocena: 0

2022-08-28 13:26:02 (2 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Każdy ma swoje subiektywne odczucia. To oczywiście temat nie o tym, ale napiszę tylko, że jestem od miesiąca w Polsce, byłam już w przeróżnych urzędach i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Nie wspomnę o jakości placów zabaw, parków z zakazem picia, palenia, wprowadzania psów (egzekwowanym zakazem). Dla matki z małym dzieckiem Polska wypada dużo lepiej. A to tylko małe miasto.

Co do Albanii i innych krajów bałkańskich i ich ewentualnego członkostwa w UE to te kraje będą musiały oddać sporą część swojej suwerenności, żeby dostąpić tego "zaszczytu".
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2022-08-28 13:31:31 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Proponuje jednak kontynuowac te dywagacje w watku o Brexit lub podochodnym. Jak ktos bedzie szukal informacji o tych formularzach i zmianach wjazdu, to nie bedzie chcial przedzierac sie przez te dyskusje.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,