MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co mnie dziwi w Polsce

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 4 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

daavid

Post #1 Ocena: 0

2021-07-27 21:39:52 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Ale ja tak nie napisałem. Zastanawiam się tylko co trzeba mieć w głowie żeby ładować się na drogę nie sprawdziwszy czy coś nadjeżdża.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #2 Ocena: 0

2021-07-27 21:41:31 (4 lata temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Cytat:

2021-07-27 21:37:08, SweetLiar napisał(a):
Cytat:

2021-07-27 20:40:27, daavid napisał(a):
W UK dawno nauczyłem się jeździć przepisowo. Lubię być uprzejmy wobec ludzi i nie mam z tym problemu. Ale jak ktoś mi wychodzi na drogę i nawet nie zauważa, że ja się zatrzymałem i taka sytuacja powtarza się parę razy w ciągu dnia....

Z reguły jak ktoś lubi być uprzejmy i jeździć przepisowo to kraj zamieszkania nie wpływa na zmianę jego zachowania.
A czy ten pieszy, co wszedł na drogę, ma bić Ci pokłony bo się zatrzymałeś?

:-]:-]:-]:-]:-]
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #3 Ocena: 0

2021-07-27 21:42:25 (4 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

W głowie to nie wiem, ale wystarczy mieć smartfona w ręku przechodząc przez 4 pasmową M40 w Londynie.

Na moich oczach ciężarówka o włos nie rozjechała dziewczyny. Szła 1,5 metra przede mną wpatrzona w telefon. I oczywiście wszyscy przechodzili na czerwonym bo piątek, bo M40 zakorkowana, bo każdy chce do domu. W Polsce wszyscy czekaliby grzecznie na zielone w mrozie i śnieżycy, ale nie w tym kraju.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

TenLoginJestWol

Post #4 Ocena: 0

2021-07-27 22:07:13 (4 lata temu)

TenLoginJestWolny

Mężczyzna

Z nami od: 22-06-2021

Ze wzgledu na wiek pozwole sobie na bardzo subiektywne wrazenia i oceny (nie zgadzasz sie, rozumiem, kazdy ma prawo do swoich wnioskow).

1) To wlasnie w UK ludzie/piesi mysla, ze moga wszystko na ulicy, a szczegolnie rowerzysci.

2) Nie ogladam filmikow na youtube z wypowiedziami cudzoziemcow o Polsce, bo dla mnie to w 100% ...wyrwani na chwile ze swojej cosy sofy, ktorzy tak naprawde w d.. byli i g.. widzieli.

3) Chyba ktos tutaj nie ma chmielonego pojecia o lokalnych, a tym bardziej swiecie kraftowych piw, bo kac po nich (szczegolnie wedzone, portery, beczkowe, ze o kwasach nie wspomne itd) jest potworny wlasnie dlatego, ze sa bardziej "naturalne" w prawdziwe skladniki. Mowa tutaj oczywiscie o obaleniu "wiekszej" ilosci, czyli nie "jednego".

4) Kierowcy? Mieszkam juz troche w Anglii i wiem, co potrafi pakistanski taksowkarz albo nigeryjska dama- oni zawsze i wszedzie maja pierwszenstwo (prawie jak pedałujący rowerzysci) ;)

5) W pewnym sensie technika jazdy wynika tez z temperametu danego narodu (przez ostatnie cwierc wieku mieszkalem w kilku krajach).
W Polsce rzeczywiscie wiecej ludzi ma za kierwonica "ku..wice), ale kto z nas nie mial w UK na tyłku boyracer'a w czapeczce z daszkiem, prowadzacego Corse 1.0 gti rs turbo sti mega power?
Zreszta, ta angielska flegma za kierownica 50-60 mph bardzo czesto nagle znika, np. gdy chcesz wyprzedzic- jak za dotknieciem czarodziejskiej różdżki doznaja cudownego olsnienia i przypomina im sie, ze moga wcisnac gaz w podloge..:-o

Uwazasz, ze w Polsce samochody sie nie zatrzymuja albo jezdza jak szalone? Jedz wiec do Włoch.. albo Paryża..

Temat rzeka.

Natomiast co mnie coraz bardziej dziwi w moim ukochanym kraju (poniewaz tu sa moje korzenie) to ceny. Czasami logicznie niewytlumaczalne.

Pozdrawiam.

Opinia moderatora: Post edytowany z obraźliwego określenia. Konefka

Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.

Do góry stronyOffline

tesstickle

Post #5 Ocena: 0

2021-07-27 22:23:05 (4 lata temu)

tesstickle

Mężczyzna

Z nami od: 19-01-2020

Cytat:

2021-07-27 22:07:13, TenLoginJestWolny napisał(a):
...

3) Chyba ktos tutaj nie ma chmielonego pojecia o lokalnych, a tym bardziej swiecie kraftowych piw, ..

4) Kierowcy? Mieszkam juz troche w Anglii i wiem, co potrafi pakistanski taksowkarz albo nigeryjska dama- oni zawsze i wszedzie maja pierwszenstwo (prawie jak pedałujący rowerzysci) ;)

5) W pewnym sensie technika jazdy wynika tez z temperametu danego narodu (przez ostatnie cwierc wieku mieszkalem w kilku krajach).
W Polsce rzeczywiscie wiecej ludzi ma za kierwonica "ku...wice), ale kto z nas nie mial w UK na tyłku boyracer'a w czapeczce z daszkiem, prowadzacego Corse 1.0 gti rs turbo sti mega power?

Uwazasz, ze w Polsce samochody sie nie zatrzymuja albo jezdza jak szalone? Jedz wiec do Włoch.. albo Paryża..

Cytat:

2021-07-27 22:07:13, TenLoginJestWolny napisał(a):
...
2) Nie ogladam filmikow na youtube z wypowiedziami cudzoziemcow o Polsce, bo dla mnie to w 100%...wyrwani na chwile ze swojej cosy sofy, ktorzy tak naprawde w d.. byli i g.. widzieli.

To mówisz że gdzie byłeś i co widziałeś?!?!:-8
- Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień. - Ale pieniądze wydałeś? - Tak - Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie

Do góry stronyOffline

TenLoginJestWol

Post #6 Ocena: 0

2021-07-27 22:28:13 (4 lata temu)

TenLoginJestWolny

Mężczyzna

Z nami od: 22-06-2021

Daleko, stad nie widać.
A tak powazniej to Krużewniki- jak lasek brzozowy masz, to skrecasz w lewo i za sadem jabloni juz tylko przez rzeczke i jestes.

Widoki piekne (widac nawet wille sołtysa) , nie pożałujesz.

apropos tematu- tam to juz same dziwy, jak bonie dydy.

[ Ostatnio edytowany przez: TenLoginJestWolny 27-07-2021 22:49 ]

Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2021-07-27 22:33:48 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Wydaje mi się, że akurat kultura jazdy w Polsce zmieniła się na plus.
W samym UK zmorą dla mnie są ludzie na motorach a ci którzy jeżdżą czymś mniejszym i mają "L" są często najgorsi. Stanowią spore zagrożenie - najczęściej sami dla siebie.
W Polsce w wielu miejscach drogi na plus, małe gminne są często w stanie nie lepszym niż kilkanaście lat temu, może przybyło ograniczeń na nich.
Parę razy gościłem w Polsce ludzi z innych krajów. Często wyrażali jakieś emocje właśnie w odniesienia do dróg, czy do tego jak się zachowują uczestnicy ruchu i wydaje się to dość naturalne bo to jest najczęściej pierwsza sprawa z jaką ludzie się zmagają.

Powiedzmy, że po wypiciu paru piw (raczej nie przekraczam 5-6 bo mi szkoda czasu na regenerację) na drugi dzień odczuwałem lekki dyskomfort. W Polsce, po wypiciu tej samej ilości na drugi dzień czuję się bardzo dobrze. Porterów itd raczej nie pijam, tylko pilznery, lagery, czasami pszeniczne itd.
Te krafry w Polsce to też spora zmiana. Ostatnio mamy do czynienia z wysypem piw regionalnych i to może cieszyć.

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 27-07-2021 22:36 ]

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #8 Ocena: 0

2021-07-27 22:44:05 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Ja mam prawo jazdy od 1993. Pozniej zrobilam gdzie indziej 1998 I pierwsze auto. Lata pozniej ponad 10 bylam w Polsce, to balam sie na drogach. Ludzie jada srodkiem drogi....wyprzedzaja gdzie sie da I prawie nikt nie jedzie wedlug predkosci, (Tak wogole to ja nie wiem kto te znaki stawia.... troche bez sensu jak jest 70, zaraz 50 przejscie I zaraz 70....jak zaczniesz chamowac to akurat przejedziesz dalej, a jak mokro, to Cie pociagnie. Nie wiem kto to mierzyl. Jak jest ograniczenie, to nie znaczy ze trzeba osiagnac.

Ja z malego miasteczka.... kiedys aut nie bylo, teraz duzo.
Przyznam, ze strach przechodzic przez jezdnie. Czesto potracenia I jeszcze sie kloca.

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 27-07-2021 23:02 ]

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #9 Ocena: 0

2021-07-27 23:12:49 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 27-07-2021 23:20 ]

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #10 Ocena: 0

2021-07-27 23:18:40 (4 lata temu)

Maat17

Kobieta

Ja raz stalam na czerwonym I gosciu z tylu nadgorliwy mnie stuknal, bo ruszyl juz. No to zjechalismy na bok. Widzi, ze baba wysiadla, to do mnie, ze ja cofnam na niego.... taaa.... a ja mam automatic I moje do tylu nie jezdzi, tylko do przodu, ale jesli chce niech dzwoni po policje....
Tak dopisze te auta co sa shift....z wypozyczalni duzo takich, to faktycznie moga sie cofnac bo experymentowalam.... ale ten z tylu nie powinien byc zaraz na plecach.

Ps... pisalam z tel. zrobilo sie 3 wpisy...mial byc jeden. :-?

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 27-07-2021 23:22 ]

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,