Str 89 z 276 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Capricorn |
Post #1 Ocena: 0 2021-07-21 17:55:48 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2012 Skąd: South East |
Czy leci/lecial ktoś w najbliższym czasie do Polski z dziećmi (poniżej 12 lat)?
Lecimy za kilka dni Ryanairem. Na razie załączyłam wypełnioną kartę lokalizacji. Kartę wypełniłam ja, ale załączyłam ją 4 razy (pod każdą osobą). Pobrałam też wszystkie inne formularze i teraz mam pytania, bo nie jest to dla mnie jasne, co należy zrobić:
-formularze są w języku polskim i angielskim. Czy muszę wypełnić w obu językach? Czy muszę wypełnić formularze dla każdej osoby czy jest jeden na rodzinę?
Czy te formularze mogą być wydrukowane i wypełnione? Jeśli nie, to jak mogę je wypełnić w PDF?
Z góry dziękuję za odpowiedź. [ Ostatnio edytowany przez: Capricorn 21-07-2021 17:58 ]
|

|
 |
|
|
Jurny_Jurek |
Post #2 Ocena: 0 2021-07-21 19:54:26 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Mam podobne pytanie w imieniu kolegi (mysle, ze forma po polsku wystarczy bo przylot jest do PL), w piatek ma lot, wydrukował sobie karty pokładowe i nagle dorosli maja "covid document uploaded" a dzieci 8 i 5 nie z info " no covid documentation uploaded". Ma wpisać dzieciom ten sam dokument lokalizacyjny i wydrukować? App na s7 mu chodzi słabo. I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|

|
 |
|
kinga77 |
Post #3 Ocena: 0 2021-07-22 06:10:48 (4 lata temu) |
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
Cytat:
2021-07-21 10:46:42, daavid napisał(a):
Wg relacji znajomych mieszkańcy UK pokazują tą karteczkę która jest nam wręczana po szczepieniu lub pokazując aplikację. Nie mają jednak żadnych możliwości weryfikacji. Trochę słabo bo taką karteczkę to sobie podrobić może każdy, a i ta aplikacja to tak naprawdę jest do przejścia bo wystarczy zrzut ekranu od znajomego i korekta danych w jakimś programie graficznym.
Serio ,wystarczy karteczka? Ja mam jedna dawke szczepionki i tam jest data oraz nazwa specyfiku drugiej dawki nie bralam ,ale moze sobie dopisze date i tyle ?
|

|
 |
|
Wielim |
Post #4 Ocena: 0 2021-07-22 06:26:05 (4 lata temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Na ktorys z grup typu loty uk polska na fb czytalem ze taka karteczka nie wystarczy , moze zalezy od lotniska albo humoru strażnika.
|

|
 |
|
daavid |
Post #5 Ocena: 0 2021-07-22 07:40:32 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Możliwe.
Moim zdaniem jeśli nie mogą skanować kodów z aplikacji to ich weryfikacja jest słabą. Zresztą ponoć jedyny powód dlaczego osoba zaszczepiona poza UK trafia na kwarantannę jest taki, że właśnie mają problemy ze skanowaniem.
Weryfikacja nie może trwać zbyt długo - nawet jeśli wciąż nie lata tyle ludzi co wcześniej.
|

|
 |
|
|
boszka8 |
Post #6 Ocena: 0 2021-07-22 08:25:13 (4 lata temu) |
Z nami od: 08-08-2014 Skąd: londyn |
Wczoraj z PL wróciłam to mogę napisać jak to wyglada w praktyce . Do PL bez problemu tzn mało dokumentów . Bilet , paszport i forma lokalizacji do pobrania na stronie Ryanair w czasie odprawy można wkleić i to wszystko . Jeśli nie mamy to tez zaden problem bo w samolocie rozdają i zbierają . Odprawa w PL to dluuuga droga . Sprawdzają szczepienie , ozdrowieniec a jeśli nic to jest nakładana kwarantanna 10- dniowa . Jak ona wyglada nie wiem bo mnie ta przyjemność ominęła ale tylko ze względu na sytuacje rodzinna , poprostu trafiłam na ludzi . Kwarantannę nakłada sanepid po zgłoszeniu straży granicznej . Mogę tylko powiedzieć ze każdy ubezpieczony w PL ma założone konto pacjenta . O mnie lekarz rodzinny wiedział ze robiłam test prywatnie przed wlotem do UK . Czyli wszystko wiedza . Jeszcze przed odlotem pytałam się straży jak to jest z kwarantanna jak ktoś bez szczepień i bez ozdrowienia chce tylko przylecieć na 3 dni bo taki lot mi się na wrzesień szykuje . Z automatu sanepid dowala 10 dni jeśli bym się pojawiła do odprawy to kara mnie czeka i nie wpuszczenie na pokład . Takie zapytania to do inspektoratu sanepidowego . Przepisy co chwila się zmieniają tak ze do września może być inaczej . Sam lot przyjemny , fotele obok są Twoje . Jak sam lecisz nie warto miejsca kupować ale warto być jednym z pierwszym przy odprawie bo naprawdę dlugasna kolejka i długo to trwa ta weryfikacja corony .Odprawa na lotnisku Stansted po staremu jak za dawnych czasów nic nie chcą tylko bilet i paszport . Leciałam do Bydgoszczy . Jak są pytania do lotu do PL zadawajcie bo za chwile napisze powrót do UK .
|

|
 |
|
ZlotaPerla1 |
Post #7 Ocena: 0 2021-07-22 09:31:46 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Żeby być, podlegać ubezpieczeniu w PL to trzeba płacić składki ZUS/ KRUS, czyli trzeba być zatrudnionym.
Ciekawe skąd się biorą te bajki, że z karteczką po jednym szczepieniu wpuszczają bez kwarantanny? Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|

|
 |
|
boszka8 |
Post #8 Ocena: 0 2021-07-22 09:52:47 (4 lata temu) |
Teraz lot do UK . Robimy testy przed wylotem 72 godziny ja robiłam badanie jakościowe swoistego antygenu wirusa SARS-CoV-2 jest akceptowany przez UK z podaniem na wyniku metody badania . Wymaz tylko z nosa . Cena 109zł oraz wykupić dwa testy na 2 i 8 dzień cena 96£ . Kod przychodzi na maila. Odprawa , pobrać formę ze strony Ryanair jest tego 4 strony , wypełnić można wydrukować lub mieć na poczcie w formie PDF . I wielkie mnie spotkało zaskoczenie bo chciałam biletem otworzyć bramkę a tu się okazuje ze muszę podejść do okienka . Pani trzepie dokumenty wszystko musisz okazać od bilety , paszportu , testy , forma i zakup testów . Jak to wszystko chyba wklepie w komp to dostałam kartkę z kodem która otworzyła mi bramkę na odprawę bagażowa . Nic nie miałam to bez bólu przeszłam , potem straż graniczna i czekanie na lot . Lot tez problemu wszystkie siedzenia Twoje . No i jesteśmy w Londynie teraz to mnie czeka dluuugasna kolejka tak myślałam . A tu miła niespodzianka odprawa jak za dawnych czasów paszport biometryczny i bramka się otwiera . Jestem już w Londynie . Czyli wychodzi na to ze Bydgoszcz wszystko im przekazała i pytań zbędnych nie było . Wychodzi na to ze loty nie są uciążliwe jak ktoś ma wprawę w wypełnianiu formy to idzie błyskawicznie i wszystko trzymać w jednym miejscu bo jest tego dosyć . Opisuje sytuacje moja osoby nie szczepionej a córka ze mną leciała do UK ona zaszczepiona to tym się różni ze kwarantanny nie ma ale test musi zrobić , zakupić jeden test i formę (4 kartki ) wypełnić . Od dzisiaj jestem na 10 dniowej kwarantannie . Wczoraj dzień zerowy i zakupy zrobione . Testy zamówione jeszcze nie przyszły Bilety lotnicze kupiłam po 5£ .podróż tanioszka tylko dodatki drogie .
|

|
 |
|
boszka8 |
Post #9 Ocena: 0 2021-07-22 09:56:47 (4 lata temu) |
Cytat:
2021-07-22 09:31:46, ZlotaPerla1 napisał(a):
Żeby być, podlegać ubezpieczeniu w PL to trzeba płacić składki ZUS/ KRUS, czyli trzeba być zatrudnionym.
Ciekawe skąd się biorą te bajki, że z karteczką po jednym szczepieniu wpuszczają bez kwarantanny?
. W PL jestem ubezpieczona w Krusie. Jak to wyglada z karteczka to nie wiem bo ja byłam na samym końcu i mnie się nie spieszyło .
|

|
 |
|
plazaa |
Post #10 Ocena: 0 2021-07-22 10:06:41 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-06-2016 Skąd: cambridge |
a co jesli ktos sie szczepi w Polsce np preparatem Johnson & Johnson 1 dawka. Uk uznaje te szczepienia?
|

|
 |
|