MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Loty z Pl do UK i UK do Pl

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 30 z 276 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 274 | 275 | 276 ] - Skocz do strony

Str 30 z 276

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Qurrem

Post #1 Ocena: 0

2021-06-20 12:13:52 (4 lata temu)

Qurrem

Mężczyzna

Z nami od: 08-11-2014

Jak to mówią, zawsze może być gorzej 😉 Może trochę off-topic, ale gdyby ktoś się zastanawiał jak wygląda przylot i kwarantanna w przypadku kraju z czerwonej listy, to mogę się podzielić doświadczeniami dla potomności.

Już przed wylotem zaczęły się przygody, bo system rezerwacji online nie działa prawidłowo. Firma zarezerwowała mi lot i hotel do kwarantanny, lecz po ładnych paru godzinach okazało się, że w tych terminach jednak nie ma dostępnych miejsc w hotelach. Parę godzin ślęczenia na infolinii telefonicznej (sic!) i udało się zarezerować hotel o dzień później, w wyniku czego trzeba było przebookować lot i wydłużyć pobyt za granicą w oczekiwaniu na niego. Na szczęście nie musiałem robić kolejnego testu PCR, bo zmieściłem się w 72. godzinach jego ważności. Tak wiéc system rezerwacji dla hotelowej kwarantanny nie działa, bo dostępność pokoi hotelowych nie jest aktualizowana na bieżąco.

Przy odprawie na lotnisku też nie obyło się bez przejść, bo podczas sprawdzaniu wszystkich dokumentów, elektroniczny „Settled Status” okazał się problematyczny. Obsługa na lotnisku nie zetknęła się z tym wcześniej i oczekiwali jakiegoś fizycznego dowodu praw do pobytu na terenie Wielkiej Brytanii. Po około 30 minutach i kilku telefonach jednak pozwolono mi się odprawić. Choć podczas drugiej odprawy (już przy samej bramce) też nie obyło się bez powątpiewania i kilkuminutowego sprawdzania. Gratulacje dla rządu za decyzję o nie wydawaniu fizycznych kart dla ludzi ze statusem „Settled”.

A po przylocie do Anglii już z górki:
- godzina czekania w kolejce na otrzymanie kwitka na autobus do hotelu, gdzie wszystkie dane były po raz kolejny spisywane ręcznie przez pracowników na kartce (bo w końcu po co wykorzystać dane z systemu i formularza „Locator Form”, który trzeba obowiązkowo wypełnić),
- godzina czekania na sam autobus na lotnisku, bo wszystkie były na trasie,
- ponad trzy godziny jazdy ulicami Londynu, bo miałem nieszczęście dostać pokój w hotelu w samym centrum, a autobus w międzyczasie zatrzymywał się w trzech innych hotelach,
- ponad półtorej godziny oczekiwania na rejestrację w samym hotelu, bo tempo rejestracji było wręcz zatrważające i wszyscy musieli czekać w hallu na swoją kolej (i znowu kolejny formularz do wypełnienia ręcznie).

I ostatecznie dotarłem do pokoju hotelowego o powierzchni 10m2, który będzie moim domem przez kolejne 10 dni. A na powitanie z samego ranka, takie oto śniadanie:
Obrazek

Na szczęście podróżowałem w sprawach służbowych i za całą „przyjemnosć” płaci firma, ale gdybym osobiście musiał zapłacić 1750 funtów za taką jakość obsługi, byłbym lekko mówiąć niepocieszony.

Dla porównania musiałem już odbywać podobną kwarantannę w innych krajach i organizacja, a także jakość obsługi i hoteli, była na zdecydowanie wyższym poziome (paradoksalnie przy niższej cenie). Mój osobisty wniosek jest taki, że rząd robi wszystko by zniechęcić ludzi do podróżowania.

Moja rada: nie podróżujcie do krajów z czerwonej listy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dominikana36

Post #2 Ocena: 0

2021-06-20 13:04:33 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Qurrem glupie pytanie: dlaczego zamiast bezposrednio do UK nie poleciales np do PL zeby zamiast kwarantannowac sie w hotelu po prostu spokojnie spedzic 10 dni i potem wrocic juz tu na kwarantanne domowa? chyba koszty dla firmy nie bylyby wyzsze...

Do góry stronyOffline

Qurrem

Post #3 Ocena: 0

2021-06-20 13:23:56 (4 lata temu)

Qurrem

Mężczyzna

Z nami od: 08-11-2014

Cytat:

2021-06-20 13:04:33, dominikana36 napisał(a):
Qurrem glupie pytanie: dlaczego zamiast bezposrednio do UK nie poleciales np do PL zeby zamiast kwarantannowac sie w hotelu po prostu spokojnie spedzic 10 dni i potem wrocic juz tu na kwarantanne domowa? chyba koszty dla firmy nie bylyby wyzsze...

W pewnym momencie rozważałem taką opcję (gdy się okazało, że nie ma miejsc w hotelu), ale firma ma teraz sporo pracy i czekają mnie kolejne wyjazdy (już na terenie Anglii), więc chcą mnie z powrotem jak najszybciej się da. Stąd taka, a nie inna decyzja. Normalnie bym nie leciał do kraju z czerwonej listy, ale była to wyjątkowa sytuacja i nie było wyboru.

[ Ostatnio edytowany przez: Qurrem 20-06-2021 13:24 ]

Do góry stronyOffline

TenLoginJestWol

Post #4 Ocena: 0

2021-06-22 02:30:15 (4 lata temu)

TenLoginJestWolny

Mężczyzna

Z nami od: 22-06-2021

Czesc,
lece w lipcu do Polski Ryanair-em i kompletnie jestem zamieszany co zrobic z testami.
Czy musze robic test w Anglii, a jesli tak to ktory i gdzie najtaniej? Czy moge go zamowic duzo wczesniej (np.3 tyg) i pakiet bedzie sobie lezal w domu. Na ile dni przed wyslaniem mam go zrobic w domu i wyslac, zeby sie nie przetermionowal przed wylotem?
Czy nie trzeba w UK robic, tylko w Polsce na lotnisku bede zmuszony wykupic?
Jakie to sa dokladnie testy (z obu stron) i jakie koszta minimum?

Pomieszanie z poplataniem i kupa stresu, a widomosci w internecie bardzo ogolnikowe i czesto wprowadzajace jeszcze wiekszy chaos.
Żyrafy wchodzą do szafy? Oczywiście, że znam.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2021-06-22 08:14:12 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Odpowiedz masz 2 strony wcześniej.
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/63/66373/Loty-z-Pl-do-UK-i-UK-do-Pl,270#post1708741

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #6 Ocena: 0

2021-06-22 08:44:01 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2016

Byc moze Polska zostanie dodana do zielonej listy od nast tygodnia. W czwartek będzie oficjalne info czy tak czy nie

Do góry stronyOffline

cris82

Post #7 Ocena: 0

2021-06-22 08:50:09 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

wypadaloby liczby sa juz takie ze dawno powinna byc

pytanie tylko na jak dlugo

Do góry stronyOffline

gosian

Post #8 Ocena: 0

2021-06-22 09:23:10 (4 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Na krótko. Podpuszcza z 2-3 tygodnie, żeby nie było że są źli i będzie koniec... 4 lockdown. Tak myślę...
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #9 Ocena: 0

2021-06-22 09:23:20 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2016

Wiadomo ze od wrzesnia powtorka covida:) W UK juz sie mowi ze prawdoodobny lockdown w zime ... wiec cyrku ciag dalszy.

Do góry stronyOffline

Horacy21

Post #10 Ocena: 0

2021-06-22 10:18:30 (4 lata temu)

Horacy21

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2021

Też to słyszałem. Że nas czeka "kiepska zima" (miserable winter). Tylko dlaczego? Przecież do września to już prawie wszyscy będą zaszczepieni. Powinno być super a nie 4 lockdown. Poza tym skąd oni już to wiedzą, że będzie kiepsko?

Do góry stronyOffline

Strona 30 z 276 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 274 | 275 | 276 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,