MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Loty z Pl do UK i UK do Pl

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 28 z 276 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 27 | 28 | 29 ... 274 | 275 | 276 ] - Skocz do strony

Str 28 z 276

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Rivamaor

Post #1 Ocena: 0

2021-06-06 20:48:53 (4 lata temu)

Rivamaor

Kobieta

Z nami od: 31-05-2020

Cytat:

2021-06-06 17:01:37, karjo1 napisał(a):
Online passenger locator form prawdopodobnie.
Nie ma obowiazku aplikacji.
Szczegoly

Tak karjo dopytałam i właśnie o locator form chodziło.dziewczyna miała jakieś dwie kartki wypełnione,ale chyba nie to co trzeba.Mąż będzie za jakis czas leciał do Anglii i się zastanawiałam czy znowu cos nowego wymyślili.Czyli aplikacja jest nieobowiazkowa,może być np w formie papierowej ten locator form?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2021-06-06 20:52:25 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Locator form wypełnia sie online, bo trzeba zarezerwować testy przy tej okazji. No i trzeba mieć negatywny test na wjazd do UK.

Żadna konkretna aplikacja na telefon nie jest wymagana. Jak wyżej, nie każdy ma smartfona lub w ogóle telefon komórkowy.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Rivamaor

Post #3 Ocena: 0

2021-06-06 20:53:29 (4 lata temu)

Rivamaor

Kobieta

Cytat:

2021-06-06 17:43:33, Emeryt56 napisał(a):
Może tu chodzi o zwykłą aplikację RYANAIR ?
Ja kiedyś tak miałem że wcześniej nie byłem odprawiony i dopiero na lotnisku ściągałem aplikację aby się odprawić bo bez tego niema kart pokładowych.

https://help.ryanair.com/hc/pl/articles/360017682977-Wa%C5%BCne-informacje-o-odprawie
.

Dzisiaj mąż leciał do Pl, wczoraj odprawiliśmy Go i już normalna karta była,że już nie trzeba było iść do odprawy bagażowej po właściwą kartę.

Do góry stronyOffline

Rivamaor

Post #4 Ocena: 0

2021-06-06 20:55:47 (4 lata temu)

Rivamaor

Kobieta

Cytat:

2021-06-06 20:52:25, Richmond napisał(a):
Locator form wypełnia sie online, bo trzeba zarezerwować testy przy tej okazji. No i trzeba mieć negatywny test na wjazd do UK.

Żadna konkretna aplikacja na telefon nie jest wymagana. Jak wyżej, nie każdy ma smartfona lub w ogóle telefon komórkowy.

Czyli wypełnić online i wydrukować można? my to tak papierkom lepiej wierzymy :-D

Do góry stronyOffline

wioletta16

Post #5 Ocena: 0

2021-06-07 18:25:01 (4 lata temu)

wioletta16

Kobieta

Z nami od: 04-11-2009

Czy ktos sie orientuje dlaczego nie moge odprawic sie na lot powrotny w dniu 21 czerwa?Lece 14 czerwca i bez problemu moge wydrukowac odprawe.Mam prioriti i niestety na powrot nie moge.Moze dopiero na ostatnia chwile,po wypelnieniu passager locator form? Ktos cos w temacie?

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #6 Ocena: +1

2021-06-14 14:15:21 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

No to sie udalo poleciec i wrocic :). Bilety kupowane tylko 3x, szczesliwie udalo sie w pasujacych godzinach i z preferowanych lotnisk.
Proces mniej skomplikowany niz sie wydaje (oczywiscie jak wszystko idzie dobrze).

Lot UK-Pl: testu nie trzeba, wypelniamy forme lokalizacyjana ale o nia pytaja dopiero w PL. W UK normalnie- kupujemy bilet, odprawa on-line i lecimy.

PL:trzeba pokazac forme lokalizacyjna i zrobic test anygenowy jesli chce sie uniknac kwarantanny. Ja zrobilam od razu na Okeciu (200zl), podeszlam do odprawy , po odprawie od razu szybko do pierwszego punktu testowania ( widzialam tam ze 4). Czekalam z 10 min bo byly 4 osoby przede mna, czekajac na wynik odbralam bagaz rejestrowany bo takowy mialam i po 45 minutach wyszlam z lotniska. Nr tel podalam z d.. wiec zadne automaty nie dzwonily.

PL-UK: nalezy zrobic test PCR lub anygenowy 72h przed odlotem, parametry juz wszystkie laboratoryjne testy spelniaja. Ja antygenowy zarezerwowalam on-line na godzine w Luxmed (190zl)- jesli test zrobiony do 12 w poludnie to wynik po 19, jesli po poludniu to wynik nastepnego dnia o 9 rano. Wynik wyslany na e-mail, musi byc wersja po ang. Wiekszosc lotnisk tez testy robi, wtedy wynik w ciagu pol godz.
Nastepnie wykup testow na dzien 2. i 8. do UK on-line. Ja kupilam a 85f za oba z wysylkami, RT Diagnostics ( najltansze z przejrzanych opcji ale wszystkich nie sprawdalam). Niestety przyszly. Jak wykupimy te testy to otrzymamy numer referencyjny. Wtedy wypelniamy on-line pasanger locator form gdzie ten nr trzeba wpisac.
Odprawy on-line z PL do UK nie ma- trzeba podejsc niezaleznie czy ma sie bagaz czy nie, celnik sprawdza rezerwacje, test i locator form i wydaje karte pokladowa.

UK- podchodzimy do odprawy i spradzaja dokument tozsamosci, locator form i test. 10 dni kwarantanny od dnia 1. do 10. wlacznie, dzien wjazdu to dzien 0.

Laczny koszt testow to w moim wypadku 165f ( 2x tyle co bilety z bagazami). Mozna taniej jak bedziemy szukac anygenowych, da rade je zrobic juz za 120 zl w niektorych miejscach z wersaj ang. Czyli pewnie w 145f za osobe dorosla mozna sie zamknac. No i mozna sprobowac wygrzebac jeszcze tansze na dzien 2. i 8. Ale nawet jesli, to minimum minimum wyjdzie kolo 130f.

Jesli chodzi o te testy na dzien 2. i 8. to nikt ich nie weryfikuje- ani dowodu zakupu ani zadnego kodu do skanowania, wiec jak ktos sie nie boi to wystarczy wklepac jakikolwiek numer, kt przyjmie locator form (moge podzielic sie swoim :))

Samoloty z oblozeniem marnym z malych lotnisk- do PL moze 70% a do UK to bylo z 50 osob ale to juz z cala zaloga i z dziecmi.

W PL luzik, maski minimum, dyskoteki oywarte, limity to pic na wode bo jako, ze poszczepieni sie do nich nie wliczja to ludu wszedzie ile wlezie gdyz nikt przeciez w restauracji, galeri, hotelu czy klubie nie sprawdza i nie liczy kto tam jest zaszczepiony a kto nie.

Od dzis zmiany w kwarantannie w PL- dzieci do 12 r.z podrozujace z opiekunami zaszczepionymi dwoma dawkami lub z negatywnymi testami PCR lub anygenowymi zwolnione sa i z testow i z kwarantanny. Przepis bardzo niejasny bo nie wspomina czy dotyczy to tez krajow spoza EU, gdzie testy z nich przeciez nie sa akceptowane w PL...trzeba chwile poczekac na doprecyzowanie.
Za osoby w pelni zaszczepione uznane sa osoby, kt przyjely druga dawke co najmniej 14 dni przed wjazdem do PL. Nie ma tez nic o ozdrowiencach na razie.

Do góry stronyOffline

teresa2462

Post #7 Ocena: 0

2021-06-14 14:49:02 (4 lata temu)

teresa2462

Kobieta

Z nami od: 26-03-2009

Czy możesz podać zródło informacji o tym, że dzieci do lat 12 nie muszą przechodzić kwarantanny i robić testów?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2021-06-14 15:01:52 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Znalazlam na forum taki tekst:

"Zgodnie z nowelizacją rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 11.06, wprowadzono kilka zmian dot. kwarantanny dla podróżnych przylatujących do Polski.

Z kwarantanny zostaną zwolnione ❗️dzieci do 12. roku życia❗️, podróżujące pod opieką dorosłych, którzy przedstawili negatywny wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2 wykonanego w okresie 48 godzin przed przekroczeniem granicy, licząc od momentu wyniku testu, lub pod opieką dorosłych będących osobami zaszczepionymi przeciwko COVID-19"

A tu kawalek tekstu ustawy, ktora sie zmienila.

";) w § 3:
a) w ust. 2:
– pkt 14 otrzymuje brzmienie:
„14) przez osoby, którym wystawiono zaświadczenie o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko
COVID-19 szczepionką, która została dopuszczona do obrotu w Unii Europejskiej i upłynęło co
najmniej 14 dni od wykonania tego szczepienia, zwane dalej „osobami zaszczepionymi przeciwko
COVID-19”;”,
– w pkt 22 kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 23 w brzmieniu:
„23) przez dzieci do ukończenia 12. roku życia podróżujące pod opieką dorosłych, którzy przedstawili negatywny
wynik testu diagnostycznego w kierunku SARS-CoV-2 wykonanego w odniesieniu do tych dorosłych, przed
przekroczeniem granicy, w okresie 48 godzin, licząc od momentu wyniku testu, lub pod opieką dorosłych
będących osobami zaszczepionymi przeciwko COVID-19.”,"

Nie ma nic o tym skad przyjechali.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

SheZ91

Post #9 Ocena: 0

2021-06-14 15:09:57 (4 lata temu)

SheZ91

Konto usunięte

Wiadomo kiedy UK zniesie kwarantanne dla podróżujących z EU? Coś słyszałem że niby koniec lipca ale nic potwierdzonego

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2021-06-14 15:20:07 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Nie wiem czy wrozka zna na to odpowiedz, a co dopiero my.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 28 z 276 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 27 | 28 | 29 ... 274 | 275 | 276 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,