MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Holiday z UK w dobie koronawirusa !!!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 49 z 51 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 48 | 49 | 50 | 51 ] - Skocz do strony

Str 49 z 51

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kanonier39

Post #1 Ocena: 0

2022-10-12 14:03:55 (2 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

@ Richmond to jesteś naprawdę podróżniczką, która może oświecić szaraków, jak ja. Podróże na Mikronezję ? Ile zajmuje podróż na wyspy Pacyfiku i jak się czujesz tyle tysięcy mil od świata Europejczyków ? *BRAVO*

@ Fugazi - rozumiem, że byłeś na Mauritiusie ? *THUMBS UP* Nie zainteresował Cię bardziej Reunion, jako część Unii Europejskiej, a przez to nieco bardziej ... swojski ? Jeżeli ktoś leciał na Reunion i może podzielić się spostrzeżeniami z pobytu, to byłbym wdzięczny za kilka słów.
Taka wycieczka chodzi mi po głowie, ale długość lotu skutecznie mnie zatrzymuje :-[

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier39 12-10-2022 14:04 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2022-10-12 15:06:58 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wedlug mnie, Mikronezja jest bardzo ciekawym miejscem. Jak zauwazyles, troche w nigdzie. Ja lecialam na trasie: Londyn - Los Angeles - Honolulu i stamtad samolotem, ktory lata tylko 3 razy w tygodniu, tzw. Island Hopperem. Leci on na Guam z przystankami na 6 lub 7 wyspach, zalezy do dnia tygodnia. Przelot na calej trasie trwa ok. 15h i jest popularny wsrod milosnikow lotnictwa i widokow. Mozna wysiasc na kazdym lotnisku (oprocz bazy wojskowej na Kwajalein) i pochodzic po plycie lub przejsc sie do poczekalni. Sa cale watki na forach z informacjami na ktorym miejsu najlepiej siedziec, zeby miec najlepsze widoki. W czasie lotu przekracza sie linie czasu i lecac z Honolulu traci jeden dzien, a w przeciwna strone przezywamy dwa razy dzien o tej samej dacie. Ja np przezylam dwa razy 5 wrzesnia 2018.

Mozna tez leciec ze wschodu czyli z Filipin, Korei lub Japoni na Guam i stamtad Island Hopperem w druga strone.

Loty Island Hopperem sa bardzo drogie, dlatego najpopularniejsza opcja to przelot za mile lotnicze. W 2018r bilet powrotny na Island Hoppera kosztowal 1600 funtow za klase ekonomiczna, teraz 3600. W 2018 samoloty byly pelne, troche ludzi wysiadalo na Wyspach Marshalla, potem w bazie wojskowej i potem juz bylo wiecej turystow i lokalesow.

Bylam na dwoch wyspach Kosrae i Ponhpei, ale ta druga srednio mi sie podobala.

Na te Kosrae chce wybrac sie ponownie. Mieszka tam tylko 8tys osob, wszyscy znaja sie mniej lub bardziej, sa 3 szkoly podstawowe, 1 licealna i zadnej wyzszej. Wyspy byly pod okupacja japonska, potem amerykanie przejeli "opieke". Sa historyczne obiekty sprzed tysiecy lat. Mozna je pozwiedzac z przewodnikiem lub bez (bez przewodnika trudno czasami znalezc). Jak szlam wzdluz drogi na spacerze, to miejscowi zatrzymywali sie zaoferowac mi podwozke. Latwo zauwazyc turyste, nie ma ich tam zbyt wielu. W tej chwili jest tylko jeden hotel otwarty, ale kiedys byly chyba 2-3. Ten jeden to taki "resort", reszta to budynku z pokojami.

Najbardziej podobalo mi sie, to, ze kontakt ze swiatem zewnetrznym nastepuje tylko 6 razy w tygodniu, gdy laduje Island Hopper. Poza tym jest wrazenie bycia daleko od reszty swiata. Czytalam o historiach, ze samolot nie wyladowal z powodu zlej pogody i ktos musial czekac 4 dni na kolejny. Chcialam, zeby i mi przydarzylo sie cos podobnego i zostac w hotelu 4 dni dluzej na koszt United Airlines, ale niestety wszystko poszlo zgodnie z planem. Na lotnisku nie ma nawet skanerow bezpieczenstwa i sprawdzaja bagaz recznie. Tak przynajmniej bylo w 2018r. W dniach lotow pojawiaja sie miejscowi z roznymi przysmakami do kupienia.

Poza tym jest cisza, spokoj, przyroda. Mozna snorkowac i nurkowac, chodzic na spacery i ogladac wodospady, podziwiac piekne zachody slonca. W nocy piekne gwiazdziste niebo. Nie ma zadnego pospiechu.

Nie ma roamingu z UK.

Pohnpei, ktore jest stolica Mikronezji ma juz troche inny charakter. Bardziej ucywilizowane, jest ambasada amerykanska, sa wypozyczalnie samochodow, wiecej turystow, itp. Nawet pseudo fast food kurczakowy i musze powiedziec, ze mieli smaczne jedzenie ;-) Na tej wyspie byl nawet polski badacz i napisal o niej ksiazke dawno temu: "Wyspy ciepłych mórz. Jana Stanisława Kubarego notaty z podróży po Mikronezji". Jest tez nowsza ksiazka dziewczyny, ktora tam byla niedawno i opisala to: https://nakrawedziraju.com/ksiazka-na-krawedzi-raju/ Ja ja znam "z internetu", aczkolwiek ksiazki nie czytalam.

A jak juz bede na Guam, to chce poleciec do Palau, bo blisko i moze na inne wyspy.

Co do Reunion, to ja chcialam tam leciec, jest "na liscie", ale musi wystapic jakis splot okolicznosci, ktory przekona mnie: wlasciwa pora roku, dobre ceny biletow, wolny czas.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Kanonier39

Post #3 Ocena: 0

2022-10-12 16:22:29 (2 lata temu)

Kanonier39

Mężczyzna

Z nami od: 11-08-2021

@ Richmond bardzo interesujące historie i naprawdę podziwiam (nieco zazdroszczę, ale w pozytywnym znaczeniu) to podróżowanie na kraniec świata...*THUMBS UP*

Jestem przekonany, że Twoje przewodniki, opisy podróży byłyby doskonałym materiałem na wiele książek czy opowiadań. Podziel się swoimi historiami od czasu do czasu, bo takich osób, jak Ty, jest naprawdę niewiele - i nie chodzi mi o nasze, swojskie Forum :-)

Pozdrawiam, K.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier39 12-10-2022 16:25 ]

Do góry stronyOffline

VingaSandemo

Post #4 Ocena: 0

2022-10-13 15:57:04 (2 lata temu)

VingaSandemo

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

Richmond zainspirowałaś na pewno wielu podróżników. Marzy mi się jakaś egzotyczna wyprawa. My obecnie przebywamy na wyspie Kolocep a jutro zwiedzanie Dubrownika. Pogoda taka sobie przeważnie pochmurno ale jutro ma byc słońce za to nie ma zadnych obostrzeń kowidowych i to mnie najbardziej cieszy. Pozdrawiam.
Blis­kość jest w dzi­siej­szych cza­sach tak rzad­ka, że aż magiczna.

Do góry stronyOffline

teresa2462

Post #5 Ocena: 0

2022-10-16 09:03:32 (2 lata temu)

teresa2462

Kobieta

Z nami od: 26-03-2009

Witam, mam takie pytanie czy lecąc na Teneryfę potrzebne są teraz testy na koronawirusa? Był ktoś może ostatnio?

Do góry stronyOffline

fugazi

Post #6 Ocena: 0

2022-10-16 23:42:01 (2 lata temu)

fugazi

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2016

Cytat:

2022-10-12 14:03:55, Kanonier39 napisał(a):
@ Fugazi - rozumiem, że byłeś na Mauritiusie ? *THUMBS UP* Nie zainteresował Cię bardziej Reunion, jako część Unii Europejskiej, a przez to nieco bardziej ... swojski ?

Tak. Bylismy chyba z pięć lat temu. Jak zwykle w moim przypadku, kupowalismy ten wyjazd za pięć dwunasta. To było wszystko na wariata, bez przygotowania. Szczerze, to niewiele wtedy wiedziałem o każdej z tych wysp. Co roku, na koniec grudnia albo już w styczniu uciekamy jak najdalej od tutejszych smutnych, szaroburych dni. Szukamy słońca i beztroski, a na rajskich wyspach tego pod dostatkiem. Nie pamiętam żeby kiedys żona wróciła niezadowolona, a jak ona to i ja*YAHOO**YAHOO* Zawsze mamy szczęscie do pogody i trafiamy na fajnych ludzi.

Reunion- bardziej swojski? europejski?
Wcale mi nie tęskno, poza tym Mauritius całkiem nedawno zrzucił kajdany. Brytyjski okupant a wczesniej francuski, pozostawił sporo sladów europejskosci, kolonializmu.

Cytat:

2022-10-12 14:03:55, Kanonier39 napisał(a):
Taka wycieczka chodzi mi po głowie, ale długość lotu skutecznie mnie zatrzymuje :-[

Znajomi z Polski lecieli z przesiadką chyba w Doha albo Dubaju. Mieli czas na rozprostowanie kosci. My z Gatwick bezposrednio to ponad 12 godzin.
Też nie lubię samolotów i długich lotów, ale mam skuteczny sposób na przyspieszenie czasu.
Systematycznie dozuję rudą na myszach, słuchaweczki na uszach i setny raz w życiu
oddaję sie albumom Pink Floyd, Deep Purple, Dire Straits... Pełna hibernacja, w takim stanie i na Księżyc nie daleko.

Kiedys wkleiłem dosłownie kilka fotek z Mauritiusa. Chyba tutaj

[ Ostatnio edytowany przez: fugazi 16-10-2022 23:45 ]

Do góry stronyOffline

rafald

Post #7 Ocena: 0

2022-10-16 23:51:15 (2 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2022-10-16 09:03:32, teresa2462 napisał(a):
Witam, mam takie pytanie czy lecąc na Teneryfę potrzebne są teraz testy na koronawirusa? Był ktoś może ostatnio?

Teresa - masz stronę wcześniej informację przeklejoną z portalu Spanish Travel Health - od 20 września już nie trzeba.

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #8 Ocena: 0

2022-10-27 20:23:32 (2 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

A mi szlag trafil bilety do Wietnamu, wyglada na to, ze od kwietnia nie bedzie bezposredniego polaczenia z UK. Do kwietnia lata Vietnamise Airlines do Ho Chi Ming ale wlasnie odwolali loty wiosenne :) Przed pandemia byly bezposrednie loty i do Ho Chi Ming i do Hanoi, rowniez z BA. Jestem i tak zaskoczona bo lot odowolali 3 dni temu, a dzis kasa z powrotem na koncie. Bilety z przesiadka w tym samym terminie z Quatar czy Emirates 200f wiecej od osoby a tamte juz nie byly tanie. Singapure airlines ma cos w cenie ale dlugi stop over a my niezaszczepieni wiec nie wyjdziemy z lotnisjka. Lotnisko maja super ale doby mi sie tam nie chce warowac. Echh..

A i odwolali mi hotel na Wegrzech na weekend spa :(- zamkniety od 1/11. I raczej nigdzie nie polecimy bo z tego co widze to naszych lotow powrotnych Wizzair juz nie ma w siatce - czekam na e-mail

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2022-10-30 10:58:55 (2 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Siemka szukam lotu plus hotel w Marmaris Turcja na tydzień w maju. Narazie mam oferty na loveholidays.com , znalazłem lot z Gatwick na Dalaman plus 5* hotel all inclusive plus ubezpieczenie i bagaze za niecałe £2300 na 2 dorosłych plus dziecko. Są jakieś inne fajne strony czy brac to?

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2022-10-31 15:39:30 (2 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

wielim jak na turcje i maj to troche drogo sie wydaje ale moze to jakis zaczarowany hotel stad ta cena : )
pewnie do tego jeszcze auto musialbys wynajac?

ja sie teraz rozgladam za lotem na gran canaria w listopadzie to niby wszedzie taka inflacja a tu mi wyskakuje cena na 6 dni dla 3 osob B&B plus loty 750f to nie ma tragedii

ja bym sie skusil na all inclusive tylko lecac gdzies daleko na 2 tyg jak na dominikane pewie by sie oplacalo

po europie to jakos mnie to nie kreci bo pewnie szoda by mi bylo chodzic po knajpach wiedzac ze mam oplacona zywnosc w hotelu a alkohol to tylko piwo lub dwa do obiadu na wczasach

chociaz mam znajomych co wlasnie wola all inclusive bo pol dnia spedzaja przy barze to moze wtedy sie oplaca

Do góry stronyOffline

Strona 49 z 51 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 48 | 49 | 50 | 51 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,