MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Holiday z UK w dobie koronawirusa !!!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 51 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 49 | 50 | 51 ] - Skocz do strony

Str 2 z 51

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dominikana36

Post #1 Ocena: 0

2021-01-04 11:03:06 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Cytat:

2021-01-04 09:33:09, plazaa napisał(a):
Ja wlasnie wracam z podrozy Peru, Brazylia. Obecnie jestem w hiszpanii

Znajomy leci na dniach do Boliwi (przez Madryt, ze Slowacji), potem Paragwaj I Peru. Ale dla mnie te rejony stanowczo za zimne. Brazylia cieplejsza, patrze na nia.
Jak tam z restrykcjami w praktyce?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cris82

Post #2 Ocena: 0

2021-01-04 11:04:14 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ok zmylilas mnie bo zawsze tak pochlebnie piszesz o turcji jakby to najlepszy kierunek na wakacje byl

a slyszalem ze lira tania

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #3 Ocena: 0

2021-01-04 11:15:46 (4 lata temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Ja z siostra wróciłyśmy z Turcji w październiku i już mamy wykupiony tydzień w Turcji (inna cześć) na maj. Piwo Efez czeka, no ale zobaczymy zobaczymy... :-]
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOnline

plazaa

Post #4 Ocena: 0

2021-01-04 12:19:09 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2016

Cytat:

2021-01-04 10:15:39, ZlotaPerla1 napisał(a):
Cytat:

No i? jakieś testy, zaświadczenia, pieczątki/ szczepionki?

Do peru musialem miec test na covid, do Brazylii pod koniec grudnia tez wprowadzili obowiazkowy test na covid przy wjezdzie... i do hiszpanii tez musialem miec negatywny test:) poza tym do wszystkich krajow musialem wypelnic deklaracje ze jesli bede mial covid zobowiazuje sie zostac na kwarantannie no i pewnie pokryje koszty kwarantanny :) wiec ciekawie jest. Wlasnie jestem na lotnisku w madrycie zaraz lece do londynu no i tam tez obowiazkowa deklaracja oraz w jakich krajach bylem ostatnie 10 dni gdzie sie zatrzymam itp

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #5 Ocena: 0

2021-01-04 12:23:10 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

Cytat:

2021-01-04 11:03:06, dominikana36 napisał(a):
Cytat:

Znajomy leci na dniach do Boliwi (przez Madryt, ze Slowacji), potem Paragwaj I Peru. Ale dla mnie te rejony stanowczo za zimne. Brazylia cieplejsza, patrze na nia.

Bylem w brazylii jeszcze w sobote, wiec przy wjezdzie do brazylii musisz obecnie okazac negatywny test na covid. A poza tym przepisy sie zmieniaja bardzo szybko np do peru moglem wleciec 15 grudnia tylko na podstawie negatywnego testu na covid a od dzisiaj musisz miec obowiazkowa kwarantanne w Peru!!!
Jak tam z restrykcjami w praktyce?

Czy peru jest zimne? zalezy gdzie ja bylem kilka dni temu na pustynii w peru... gdzie bylo goraco niemilosiernie. A jak wyladowalem w Sao paulo w brazylii to bylo kolo 21 i tylko 20 stopnii bylo wiec zalezy od regionu

Pamietaj ze Brazylia to dcsc niebezpieczny kraj. Dobrze jak znasz kognos kto mieszka w brazylii na stale. Ja ostatnio bylem w hotelu w Sao paulo w ktorym na recepcji nie znali jezyka angielskiego a to byl hotel 4 gwiazkowy. Jakos sie dogadasz no ale nie za ciekawie i pewnie zalezy od hotelu zalezy jak trafisz.

Ja uwielbiam ameryke poludniowa ale prawie zawsze sie poruszam po niej ze swoimi znajomymi np z Kolumnbii czy z Peru. Np w Peru czy w Kolumbii znajomi nigdy nie biora ze soba wszystkich cennych rzeczy jak wychodza nawet do marketu albo np jak maja 2 karty debetowe to biora jedna itp.

Dobrze jak przed wyjazdem sprawdzisz jaks sa niebezieczne miejsce a jakie sa bezpieczne. Ameryka poludniowa jest super ciekawa ale jednak to nie Unia Europejska wzgledem bezpieczenstwa

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #6 Ocena: 0

2021-01-04 12:53:19 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Tak, zadady bezpieczenstwa da mi znane. Dalismy rade w RPA I Meksyku to i tam damy. Wlasnie Kolumbie obserwuje tez, ciepelko i plaze...
Zobaczymy jak znajomy doleci i gdzie w koncu wyladuje...pisalam mu, ponoc jak odbebnisz 14 dni w Paragwaju albo Boliwi to nie trzeba w Peru kwarantanny. Ale zobaczymy ile mu podroz zajmie, tylko on ma czas🤣

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #7 Ocena: 0

2021-01-04 13:12:50 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

Jak cos to pytaj w kolumbii bylem 2 razy. Mamm duzo znajomych z kolumbii. A Moja zona to Peruwianka:)

Do góry stronyOffline

dominikana36

Post #8 Ocena: 0

2021-01-04 13:24:13 (4 lata temu)

dominikana36

Kobieta

No wlasnie! Znaczy sie udalo sie wziac slub! GRATULACJE😁

PS Bede pamietac o Tobie gdybysmy jakies cudem wybierali sie w tamte kierunki, dzieki

[ Ostatnio edytowany przez: dominikana36 04-01-2021 13:38 ]

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #9 Ocena: 0

2021-01-05 08:46:17 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

A tak wogole chyba będą musial stworzyc jakiegos bloga o ameryce poludniowej wraz z zoną. Bo to zdecydowanie moj ulubiony kontynent do podrozowania. Bylem na filipinach niby piekne plaze maja ale ci ludzie nastawieni czesto tylko na kase... wiec Azja jakos mnie nie ciagnie. Z drugiej strony kiedys czesto latalem do Stanow na wakacje ale Stany za bardzo podobne do Europy dla mnie. Poza tym ze jest 50 roznych stanow no ale mam dosc anglojezycznych i ich mentalnosci. Ameryka poludniowa bardziej ,,dzika. I ci ludzie jacys bardziej przyjemniejsi niz w USA czy UK jacys bardzy normalni. Poza tym nawet Kolumbia jest okolo 3 i pol raza wieksza od Polski wiec jest co zwiedzac. Peru okolo 4 razy wieksze niz Polska. A czy Peru jest zimne wszystko zalezy gdzie sie jedzie. Sa piekne gory tam mze byc troche zimniej ale tez maja pustynie, dzungle czy okolice Piura gdzie klimat jakos bardzo nie odbiega tego co jest w Brazylii. nawet teraz tam jest okolo 33 stopnie i slonce. Dla mnie najwiekszym minusem Brazyli jest jezyk Portugalski po prostu nie lubie tego jezyka:) A co do pogody tam to tez zalezy gdzie np jak bylem ostatnio Sao Paulo to wcale jakies rewelacji nie bylo raptem 20 stopni, 23 stopnie. Poza tym ja nienawidze zatloczonych miejsc wole puste ogromne przestrzenie. Jak bede chcial zatloczonych miejsc to pojade do turcji grecji czy Hiszpanii.

[ Ostatnio edytowany przez: plazaa 05-01-2021 09:03 ]

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #10 Ocena: 0

2021-01-05 08:55:38 (4 lata temu)

plazaa

Mężczyzna

A poza tym nie jest tak ze Brazylia to jest najbardziej oklepany kierunek w Ameryce poludniowej? Nawet jak Brytyjczycy lataja gdzies so Ameryki poludniowej to wlasnie chyba jest Brazylia ?. A lataja bo ich znajomi tez tam byli i wstawili jakies zdj na np na facebooku z Brazyli. A moze sie okazac ze nawet Kolumbia jest duzo ciekawsza... klimat podobny, poza tym duza czesc Kolumbii lezy przy morzu Karaibskim wiec jest naprawde ciekawie. Jakis czas temu jak bylem w Kolumbii to mialem ogromne przestrzenie tylko dla siebie, bez zadnych ludzi w okolo:)( a to byly plaze przy morzu karaibskim) Moze media rozreklamowaly ta Brazylie tak samo jak Stany .. wiekszosc filmow powstaje w USA, ktora sa w Polskiej tv. Na poczatku Stany wydawaly mi sie fajne ale jak juz tam bylem 4 razy to juz zadnego wrazenia nie robi na mnie czy Nowy Jork czy Las Vegas aco do Grand Canyonu okazauje sie ze w Peru jest glebszy kanion niz Grand Kanyon w USA tylko mniej przestawiany w mediach.

Poza tym jesli ktos ma mozliwosc to chyba lepiej zwiedzac z osoba ktora pochodzi z danego kraju. Tak ja robilem czy w Kolumbii , Peru czy na filipinach. Zawsze te osoby maja najwieksza wiedze o swoim kraju i moga najwiecej pokazac. Wiecej niz jest w przewodnikach czy na you tube. A poza tym to najbezpieczniejsza forma bo kto wie najwiecej o bezpieczenstwa jak nie osoba ktora pochodzi z danego kraju i tam mieszka na stale.

Inna ciekawa sprawa ceny dla osob z Peru czy kolumbii sa zawsze nizsze niz dla europejczykow czy amerykanow. Zoabserwowalem to w Kolumbii czy w Peru podejrzewam ze w Brazylii jest to samo. Przyklad jak bylem ostatnio w Peru to kierowcy taksowek zawsze podnosili ceny jak zobaczyli mnie a jesli zobaczyli tylko zone to cena byla zdecydowanie nizsza i tak czesto bylo np z wycieczkami kupowanymi na miejscu. Wiec latynosi dostaja czesto tansze oferty. I tak samo mialem na filipinach kiedys... jak ja kupiem butelke wody na plazy to cena byla 2 razy wieksza niz tą sama wode kupila znajoma filipinka:)

[ Ostatnio edytowany przez: plazaa 05-01-2021 09:14 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 51 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 49 | 50 | 51 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,