MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Giełda tematów wakacyjnych

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 59 z 63 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 ] - Skocz do strony

Str 59 z 63

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dominikana36

Post #1 Ocena: 0

2023-04-23 14:00:53 (2 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

Jeśli myślicie o wypadzie na weekend nad morze za niewielkie pieniadze to do jutra jest w ParkHolidays promocja

park holidays

Większość weekendów w maju i czerwcu ( nie BH) za £99 w 3 z ich parków- skusilam sie na Suffolk sama :) piekne okolice.
Promocja tylko do jutra, można zabookowac z depozytem £30 i resztę w późniejszym terminie- ale to groszowe koszta w obecnych czasach

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kalimera1959

Post #2 Ocena: 0

2023-05-12 19:34:38 (2 lata temu)

kalimera1959

Mężczyzna

Z nami od: 14-10-2010

From 12 May 2023 COVID-19 vaccine requirements for air travellers to the USA will end. You will not need to show proof of vaccination against COVID-19.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2023-05-12 20:02:45 (2 lata temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2023-05-12 19:34:38, kalimera1959 napisał(a):
From 12 May 2023 COVID-19 vaccine requirements for air travellers to the USA will end. You will not need to show proof of vaccination against COVID-19.

Juz sie wszyscy tutaj szykuja na inwazje antyszczepionkowcow. ;-)

Do góry stronyOffline

Gabika

Post #4 Ocena: 0

2023-05-21 09:09:53 (2 lata temu)

Gabika

Z nami od: 13-11-2007

Witam.
wybieramy sie w czerwcu do Bergen ,glowny cel to oczywiscie fjordy, i mam pytanko czy da sie zorganizowc samemu ta eskapade bo ceny wycieczek zorganizowanych powalaja. Chyba ktos to cos pisal ale nie pamietam w jakim temacie. Moze ktos sie orientuje o ktorej ostatni transport publiczny z lotniska jest? Dziekuje i pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2023-05-21 09:51:05 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Napisz co chcesz zwiedzać, napiszę więcej wieczorem, bo byłam miesiąc temu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #6 Ocena: 0

2023-05-21 19:27:48 (2 lata temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

W srode do Turcji , bylem tam kiedys z żoną, wybralismy ten kierunek bo mają super jedzenie w restauracjach. Pogoda na roznych serwisach w kratke ale jakos to będzie. Dawno nie bylem w innym kierunku niz zwiedzanie uk albo Polska. Kiedys całą Europe zwiedzilem. Moze od nastepnego roku zaczne bardziej na świat

Do góry stronyOffline

Gabika

Post #7 Ocena: 0

2023-05-21 21:20:58 (2 lata temu)

Gabika

Cytat:

2023-05-21 09:51:05, Richmond napisał(a):
Napisz co chcesz zwiedzać, napiszę więcej wieczorem, bo byłam miesiąc temu.

Oglądałam ostatnio ofertę Norway in a nutshell i tak sie zastanawiam czy nie kupić czy indywidualnie będzie taniej? Trasa Bergen-Voss-Sognefjord-Flam. Może tez być inna trasa , nie byłam jeszcze w okolicach Bergen i jeśli możesz napisz średni koszt. Dziękuję bardzo.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2023-05-22 08:56:58 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Bergen - Voss pociag, polecam podmiejski zamiast tego dalekobieznego do Oslo, bo jest pustawy i mozna wybrac sobie wygodne miejsce przy oknie. Podmiejski numer R40. Bilet 246 NOK (£18).

Voss - Gudvangen - autobus podmiejski 950, odjezdza ze stacji kolejowej. Bilet regionalny Skyss, 60 NOK (£4.43), to jest bilet, ktory mozna kupic w aplikacji albo u kierowcy.

Gudvangen - Flam
- prom elektryczny 585 NOK (£43) https://www.norwaysbest.com/things-to-do/fjords/fjord-cruise-naeroyfjord/
- inna firma 450 NOK (£33) https://en.lustrabaatane.no/flmgudvangen

Flam - Myrdal - Bergen pociag, ktory kosztuje lacznie 842 NOK (£62). Najdrozszy jest odcinek w tym pociagu turystycznym z Flam do Myrdal, bo on kosztuje ok. 450 NOK.

Jesli nie chcesz jechac tym drogim pociagiem z Flam do Myrdal, to mozna z Flam pojechac autobusem i pociagiem z powrotem do Bergen w roznych komibnacjach. Na przyklad autobus do Gudvangen, potem nastepny do Voss i potem pociag do Bergen. Ale jezdza tez bezposrednie autobusy z Flam do Bergen, oczywiscie zajmuje to troche czasu, ale lacznie tyle samo co przejazd pociagiem z przesiadkami. Nie polecam autobusow oferowanych przez Vy, bo one sa drozsze.
Ten autobus z Flam do Bergen kosztuje od 213 NOK https://www.nor-way.no/en/routes/%C3%B8st-vestekspressen/

Mozna tez wrocic z Flam promem do Bergen, patrz nizej. Cena 1015 NOK.

Mozna tez przejechac powyzsza trase w druga strone: Bergen - Myrdal - Flam - prom po fiordzie - Gudvangen - Voss - Bergen. Rozklady jazdy sa ulozone tak, ze wszysto jest dopasowane w obie strony, jakakolwiek opcje wybierzesz.

Ja zrobilam inaczej, bo jak sprawdzalam promy po tym waskim fiordzie, to nie pokazywalo mi sie nic i myslalam, ze nie plywaja jeszcze. Jednego dnia zrobilam trase: Bergen - Myrdal - Flam i tutaj wzielam prom bezposrednio do Bergen, ktory plynie okolo 5.5h i kosztowal 1015 NOK (£74). W ten sposob mialam rejs po fiordach i powrot do Bergen w jednym. Ten prom nie wplywa do tego waskiego fiordu do Gudvangen, ale oferuje bardzo ladne widoki, szczegolnie blizej Bergen, gdy plynie waskimi przesmykami.

Drugiego dnia pojechalam pociagiem do Voss, potem autobusem do Gudvangen i przeszlam sie szlakiem wzdluz tego waskiego fiordu do miejscowosci Bakka, to jest lekki, prosty szlak, 4km w jedna strone. Widoki calkiem przyjemne. Wrocilam innym autobusem z Gudvangen i potem pociagiem do Bergen, ale 5 minut wczesniej z Gudvangen jechal ten bezposredni autobus do Bergen, ktory jest tanszy.

Jesli chodzi o ten pociag z Myrdal do Flam, to podobno jest to jakas super atrakcja turystyczna, ale na mnie nie zrobil wrazenia, wziawszy pod uwage cene. Oczywiscie to dlatego, ze jezdzilam przeroznymi pociagami gorskim w Szwajcarii, ktore jada duzo wyzej i oferuja piekne widoki. Ja to bym pojechala jeszcze raz do Myrdal i przeszla na piechote szlakiem do Flam, to jest tylko 20km i pierwszy odcinek jest w dol, a potem po asfalcie. Jest tam tez sciezka rowerowa.

A w Bergen jest fajna trasa miedzy dzwoma gorami. Wjechalam na Ulriken i przeszlam po grzbiecie do Floyen. Zajmuje to okolo 5.5h. Na grzbiecie gory troche monotonne krajobrazy i przy pelnym sloncu patelnia, bo nie ma zadnego schronienia w cieniu.

Co do transportu z lotniska, to jezdza tam tramwaje, kosztuja 40NOK, normalna strefa miejska. W tygodniu ostatni tramwaj jest pare minut po polnocy, a w weekendy, to widzialam, ze jezdza do 3.00 w nocy i potem od 5.00. Mi udalo sie zlapac ostatni tramwaj po przylocie Norwegianem z Gatwick i pierwszy tramwaj w niedziele. Poza tramwacjami sa tez autobusy lotniskowe, ktore kursuja pozniej w dni powszednie, ale nie wiem ile kosztuja.

Podstawa sukcesu w Bergen jest dobra pogoda.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #9 Ocena: 0

2023-05-22 09:58:46 (2 lata temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Ja jadłam świnki morskie teraz w Hiszpanii, porąbane tasakiem na mniejsze części i głowy w całości z oczami, językiem itp. Bardzo smaczne było w potrawce 😎
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Gabika

Post #10 Ocena: 0

2023-05-23 20:35:30 (2 lata temu)

Gabika

Richmond dziekuje bardzo za odzew i ogrom informacji. Teraz juz spokojnie mozemy planowac nasza podroz, planujemy pobyt tygodniowy to mam nadzieje ze pogoda nam dopisze chociaz na pare dni.Dziekuje raz jeszcze. Pzdrawiam.

Do góry stronyOffline

Strona 59 z 63 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,