MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Parę słów o Polsce

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 5 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MrMaverick

Post #1 Ocena: 0

2017-10-27 15:29:48 (8 lat temu)

MrMaverick

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 05-09-2017

Przez te lata na emigracji byłem w Polsce turystycznie raptem 5 razy i tylko raz się spotkałem z chamstwem i to w swoim rodzinnym mieście. Nie będe się wdawał w szczegóły. Jedyne co mnie naprawdę denerwuję to polscy kierowcy na polskich drogach. W styczniu tego roku wypożyczyłem samochód na lotnisku i udałem się do mojego rodzinnego miasta (ok 100km). Przez te 2,5 godziny przeżyłem horror. "Wolna amerykanka" Wyprzedzanie na trzeciego, spychanie na pas awaryjny przez tiry z naprzeciwka itp. W tym temacie jesteśmy w Polsce "na bakier z zasadami ruchu drogowego". W mieście to już Sajgon i Marakesz razem wzięte.
Nie jestem zawodowym kierowcą , ale robię w UK ok. 20K mil rocznie, głownie w godzinach porannych i wieczornych , ale takiego bałaganu to nie ma nawet w Londynie (chyba).

[ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick 27-10-2017 15:30 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

cris82

Post #2 Ocena: 0

2017-10-27 15:31:44 (8 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

u nas nigdy nie bylo kultury jazdy fakt moze sie to kiedys zmieni ale to jest temat z innej beczki

Do góry stronyOffline

MrMaverick

Post #3 Ocena: 0

2017-10-27 15:41:38 (8 lat temu)

MrMaverick

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2017-10-27 15:31:44, cris82 napisał(a):
u nas nigdy nie bylo kultury jazdy fakt moze sie to kiedys zmieni ale to jest temat z innej beczki

Może z innej beczki , ale niektórzy nasi Rodacy robią to samo w UK.
I żeby było jasne, otóż nie chodzi mi o oczernianie Polaków i porównywanie ich z zamachowcami , tylko o sam fakt kultury jazdy.
Widuję sporadycznie samochody na polskich tablicach rejestracyjnych , które gnają na złamanie karku poprzez wioski i ronda , wskakując w każdą szczelinę pomiędzy innymi autami aby tylko wyprzedzić. Ułańska fantazja na drogach nie jest potrzebna.

[ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick 27-10-2017 15:53 ]

Do góry stronyOffline

keramczak

Post #4 Ocena: 0

2017-10-27 19:58:20 (8 lat temu)

keramczak

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Niestety to prawda.Jesli ktos jedzie jak idiota,wyprzedza ,trzyma sie praktycznie na zderzaku,to z duza doza prawdopodobienstwa jest to wschodnioeuropejczyk(Polak,Lotysz,Litwin ,Slowak) w passacie albo audi....
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

AgentOrange

Post #5 Ocena: 0

2017-10-27 20:07:23 (8 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:

Przez te lata na emigracji byłem w Polsce turystycznie raptem 5 razy i tylko raz się spotkałem z chamstwem i to w swoim rodzinnym mieście.

Mam dokładnie te same doświadczenia. Ruch uliczny w Polsce to jakieś igrzyska śmierci, ludzie jeżdża jak idioci.

Do góry stronyOffline

MrMaverick

Post #6 Ocena: -1

2017-10-27 20:30:36 (8 lat temu)

MrMaverick

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2017-10-27 19:58:20, keramczak napisał(a):
Niestety to prawda.Jesli ktos jedzie jak idiota,wyprzedza ,trzyma sie praktycznie na zderzaku,to z duza doza prawdopodobienstwa jest to wschodnioeuropejczyk(Polak,Lotysz,Litwin ,Slowak) w passacie albo audi....

Audi , Passat oraz ...BMW :-] Wszystkie ponad 10 lat i koniecznie 2.5 turbo diesel.

[ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick 27-10-2017 20:32 ]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #7 Ocena: 0

2017-10-28 12:22:49 (8 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Przede wszystkim sorry - widzę, że ten post jest trochę "kulawy". Pisałem z komórki, która "narzuca" słowa (nawet w książce telefonicznej).
Wróciłem właśnie.
I na koniec dramatyczna podróż na lotnisko. Krakó jest zatkany kompletnie. Majchrowski maczał w tym palce (trzeba wykorzystać fundusze na remonty), ale pewnie przyczyn jest kilka. Tyle, że oprócz nas spóźniła się m.in.... stewardessa. Więc samolot czekał.
Gnere;anie nie jeździjcie po Krakowie w piątek popołudniu albo w takich przypadkach jedźcie 4-5 godzin wcześniej (choć normalnie z osiedla obok Kasi Red. jedzie się 25 minut).

Miasto oczywiście genialne jedzeniowo, czy też raczej spożywczo. Polecam "Pijalnie wódki i piwa", "Banialukę" i jak zawsze "Kompanię Piwną" pod Wawelem. Tylko przyjdźcie przed szósta, bo później kolejka stoi na pole.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2017-10-28 12:29:03 (8 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

PS. Natomiast co do kierowców - byłem parę razy mile zaskoczony! Zatrzymywali się przed przejściem dla pieszych i przepuszczali ludzi z własnej woli!

[ Ostatnio edytowany przez: stanislawski 28-10-2017 12:36 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Wielim

Post #9 Ocena: 0

2017-10-28 12:41:09 (8 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Cytat:

2017-10-28 12:29:03, stanislawski napisał(a):
PS. Natomiast co do kierowców - byłem parę razy mile zaskoczony! Zatrzymywali się przed przejściem dla pieszych i przepuszczali ludzi z własnej woli!

[ Ostatnio edytowany przez: <i>stanislawski</i> 28-10-2017 12:36 ]

Z tym trzeba naprawdę uważać w Polsce ! To może być śmiertelna uprzejmość, trafi się jeden miły na sto, ale w tym samym czasie może trafić się drogowy bandyta jakich nie brakuje na polskich drogach i wyprzedzić uprzejmego a nas rozjechac! Widziałem taki przypadek na własne oczy
Co do korków to w piątki chyba wszędzie są korki. Wczoraj bylem w centrum Londynu skuterem a później późnym wieczorem samochodem za miasto i tez nie mogę mówić o super szybkiej podróży :)

Do góry stronyOffline

zuczek2246

Post #10 Ocena: 0

2017-10-28 21:41:01 (8 lat temu)

zuczek2246

Mężczyzna

Z nami od: 24-07-2015

Cytat:

2017-10-26 12:32:13, stanislawski napisał(a):
Kończę wkrótce swój pobyt w Polsce. Nie da się nie mieć wrażeń i przemyśleń.

Nie wróciłbym tu na dłużej.

I tu nie chodzi o samą Dobrą Zmianę - ...(wiadomo co) im na grób.

Kto by nie rządził - problemy wielu ludzi są i pozostaną nierozwiązane. Pazerność kolejnych rządów powoduje, że np. dla ludzi pow, 50-tki nie ma roboty. Bezrobocie małe - a tu nie ma. Nie opłaca się. Jakby byli już na emeryturze albo nipełnosprawni - to tak.

Ale też moja koleżanka w wieku lat 30-paru albo kuzynka też w podobnym wieku, nie mają roboty. Tzn. ona była - za tysiąc coś. Ukraińcy wszak zrobią taniej.

Komunikacja miejska lepsza niż w Manchesterze. Ale w niej często przemieszcza się Europa Wschodnia. W sobotębronić Polski już w środku dnia sporo typów pijanych, szaro-czarnych, względnie czasami w czerwonych kurtkach. Rozumiem, że to oni będą‪ kiedyś bronić Polski. Tymczasem są agresywni wobec jej mieszkańców - choć dużego rumuńskiego Cygana się boją.Mógłby jeszcze przyp...

---

Mojego sąsiada, który ma cukrzycę i parę innych rzeczy (praktycznie się nie rusza), właśnie o drugiej w nocy zwolnili ze szpitala i powiedzieli, żeby sobie poszedł do lekarza rodzinnego i wziął od niego potwierdzenie, żeby mu drugą nogę obciąć.

Stanislavski - jest taki były trener St Pauli , dzielnica rozpusty .

Odpuść sobie tą GW i Polskę .

Ja z żoną i przyjaciółmi i rodziną , zamiast latać do Hiszpanii i robić sobie te same fotki , wolę być w styczniu w Zakopanem :-]
POLSKIM mieście i oprócz Pucharu Świata w skokach narciarskich mamy zamiar śmigać w kuligu z pochodniami , śliwowicą , grzanym winie. Tatralandia , Wieliczka , Oświęcim ...

Za jakiś czas założę tutaj nowy wątek ( kilka miesięcy ... ) :)
SWEGO NIE ZNACIE CUDZE CHWALICIE i wtedy zobaczycie jaka POLSKA jest piękna :)

[ Ostatnio edytowany przez: zuczek2246 28-10-2017 21:43 ]

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,