MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Konefkowy "Tour de France" z przymrużeniem oka :)

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

espe-7

Post #1 Ocena: 0

2015-06-17 10:57:06 (10 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Z tych wszystkich Twoich opisow wylapalam to, co najwazniejsze: :-M]

Cytat:

EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Na promie zasypiam nad gramatyka.

Cytat:

EFKAKONEFKA33 napisał(a):
Przed nami kilka godzin jazdy . Tym razem ksiazka od Malinowki wygrywa z gramatyka.

:-]

A wracajac do tematu watku - suuuper *THUMBS UP*

Moje kochanie poogladalo Twoje zdjecia I jakies dziwne pomysly zaczynaja mu do glowy przychodzic *YAHOO*
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2015-06-17 11:12:55 (10 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Urokliwe miasteczka.

Na rower raczej nie teges, ale na motorach dlaczegozby nie? Dobry pomysl na tani wypad gdzies blisko. Przyda sie. Zapomnialam co to znaczy wakacje, urlop, wypady.

Co ty na to krakn, kompletujemy ekipe moto gp France?

; )
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

malinowka

Post #3 Ocena: 0

2015-06-17 15:28:01 (10 lat temu)

malinowka

Konto usunięte

Chciałam poczekać na całą relację, ale nie wytrzymam. Wreszcie wiem, co miałaś na myśli pisząc "jedziemy przez jakieś wioski":-)
Świetna wyprawa i piękne zdjęcia.*THUMBS UP* Czekam na więcej.
Aha, mam nadzieję, że gramatyka angielska mi wybaczy zaniedbanie:-]
" Płakać trze­ba w spo­koju. Tyl­ko wte­dy ma się z te­go radość."

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #4 Ocena: 0

2015-06-17 19:20:11 (10 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Cytat:

2015-06-17 15:28:01, malinowka napisał(a):
Aha, mam nadzieję, że gramatyka angielska mi wybaczy zaniedbanie:-]

No coz, Malinowka, konkurencje mi tutaj robisz :-8 :-] Nieladnie, nieladnie :-M] :-]

Efka, czekamy na dalszy ciag *THUMBS UP*
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #5 Ocena: +1

2015-06-17 22:07:00 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Poniedzialek 8 czerwca 2015

Po raz kolejny czas dosiasc rowerow . Przed nami nastepna trasa rowerowa . Jeden dzien bez roweru okazal sie bardzo przydatny w zregenerowaniu obolalych siedzen . Wyruszamy zaraz po sniadaniu . Slonecznie ale wieje jak w kieleckim . Do trasy rowerowej musimy dojechac autem jakies 10 min . Zaczynamy w Carhaix

Miasteczko slynie z Vieilles Charrues Festival, ktory odbywa się co roku w połowie lipca. Festiwal jest jednym z największych wydarzeń muzycznych w Europie, co roku przyciąga ponad 200 tysięcy ludzi.
Po drodze mamy Maël-Carhaix , Plouguernével , Rostrenen .Konczymy w Gouarec .

Droga przewaznie plaska . Trasa dobrze oznaczona . Bardzo zielono , piekne widoki , pasace sie krowki ...wsi spokojna wsi wesola
Po 20 km zjezdzamy do Rostrenen . Robimy rundke po miasteczku . Udaje sie znalezc przytulna piekarnie . Kupujemy po ciastku i siadamy na krawezniku delektujac sie cieniem .
Docieramy do Gourec gdzie odkrywamy stray kosciolek z 1568 roku .Zwiedzamy przykoscielny cmentarz . Jestem zauroczona ceramicznymi kwiatami i krzyzami na grobach .Zdarzaja sie tez plastikowe wiazanki ale jest ich zdecydowanie mniej . Ceramiczne okwiaty sa czyms co widze po raz pierwszy . Przemierzam caly cmentarz wzdluz i wszerz w poszukiwaniu ciekawych okazow.
W drodze powrotnej trafiamy na przeszkode . Wiatr zlamal jedna z galezi , ktora zagradza nam droge powrotna . Przedzieramy sie przez krzaki zeby moc jechac dalej , szczesliwi , ze nic nam na glowy nie spadlo . Lacznie przejezdzamy 70 km

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widac okoliczne krowy zainspirowaly rowniez artystow :-]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 17-06-2015 22:40 ]

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2015-06-17 22:38:23 (10 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Super wyprawa, zazdroszcze Ci :-)
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #7 Ocena: 0

2015-06-19 23:32:04 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Kolejny poranek w sercu Bretani . Jak dobrze wstawac ze swiadomoscia bycia wolnym czlowiekiem. Szybkie rozpoznanie pogodowe w ogrodku. Troche wieje to raczej optymistyczne okreslenie pogody na dzien dzisiejszy. W planach na dzis polnocne wybrzeze Bretani . Slowo sie rzeklo, szybkie sniadanie I ruszamy. Mimo ze nasza gospodyni powiedziala ,ze bez obaw mozemy zostawiac otwarte drzwi to jakos ciezko przelamac nam cywilizacyjne przyzwyczajenia.

Pierwszy przystanek robimy na plazy w okolicy Santec .Kolejny raz przekonac sie mozna do plusow poza sezonowych wyjazdow czyli pieknych krajobrazow nie zakloconych setkami turystow.Wloczymy sie po plazy . Widok wzburzonego morza rozbijajacego sie o skaly zapiera dech w piersi . To jeden z takich widokow gdy czlowiek stoi oniemialy i nie moze wydobyc z siebie glosu

. Ruszamy dalej w okolice Sibiril . Tam znajdujemy parking przy starym wiadukcie kolejowym Saint Jacques , ktory majestatycznie przecina zielona doline. Wskakujemy na siodla I wbijamy sie w trase rowerowa velo ciagnaca sie wzdluz lini wybrzeza. Trzeba powiedziec ,ze tras rowerowych jest tu cala masa I jest w czym wybierac. Po wczorajszej tzw. Green way czyli trasie wylaczonej z ruchu drogowego dzis jedziemy trasa wiadaca po mniej ruchliwych drogach . Szlak jest dosc dobrze oznaczony . Jedynym utrudnieniem jest wiatr ktory caly czas daje do wiwatu.

Jedziemy po okolicznych , rozsypanych po wybrzezu , urolkiwych wioseczkach , malych portach I przystaniach. W srodku sezonu musza byc tu niezle tlumy ludzi. Czasami wieje tak mocno , ze zwiewa mnie na srodek ulicy . Zabawa przednia . Z hymnem na ustach
Biegać, skakać, latać, pływać,
W tańcu w ruchu wypoczywać.

Jedziemy dalej podziwiajac widoki .Piaszczyste plaze z licznymi skalami I wzburzone wody oceanu w promieniach slonca. Spienione balwany na wodzie I spienione balwany na rowerach tak mozna podsumowac ten sztormowy szlak rowerowy. Po trzygodzinnej walce z wiatrem, gdzie kazdy kilometr trzeba liczyc podwojnie docieramy do samochodu.

Kolejne miejsce do odwiedzenia na dzis to miasteczko Huelgoat
Miasteczko jest popularne wsrod turystow ze względu na imponujaca otoczenie przyrody .Ziemie kiedys po czesci królewskie oraz okliczne lasy teraz nadzorowane sa przez francuską komisje . Maja powierzchnie 10 kilometrów kwadratowych .
Wies lezy nad jeziorem utworzonym w okolicach 16 i 18 wieku do dostarczania wody do miejscowych kopalniach srebra , ołowiu za pomoca kanalu .Jest tam sporo ciekawostek geologicznych i prehistorycznych ktore mozna znalezc podazajac szlakami w lesie .
Naprawde niezapomniany widok ukazuje sie naszym oczowm w Lesie Huelgoat.Zdumiewajacy szereg szereg skał i omszałych glazow , tak jakby byly one porzucone przez gigaanty lub tajemnicze trole
Legenda głosi, ze ...

... Gargantua zatrzymał się Huelgoat, zaatakowany przez glod . Zwrocil sie do mieszkancow z prosba o cos do jedzenia. Zaproponowali mu tylko gotowana kasze gryczana na rosole ktora ledwo zaspokoila jego glod. Wciekly, poprzysiagl zemste i poszedl dalej. Gdy dotarł do bogatszych ziemi Léon, jego glod zostal zaspokojony. W odwecie za zniewage z Huelgoat wzial kilka głazwo z morza i rzucal nimi w strone miasteczka . Wpadaly wzdłuz rzeki i przez las, tworzac widowisko , ktore mozemy ogladac do dzisiaj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wieje jak diably a ten ma wylane na wszystko

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trasa z poniedzialku

Obrazek

i wtorku

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: EFKAKONEFKA33 19-06-2015 23:48 ]

Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #8 Ocena: 0

2015-06-20 18:11:16 (10 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2015-06-19 23:32:04, EFKAKONEFKA33 napisał(a):

Obrazek

Trzeba bylo brac :P wiem kto by kupil :P

Do góry stronyOffline

EFKAKONEFKA33

Post #9 Ocena: 0

2015-06-20 18:20:40 (10 lat temu)

EFKAKONEFKA33

Konto usunięte

Cytat:

Trzeba bylo brac :P wiem kto by kupil :P

Tez znam potencjalnego nabywce ha ha ale nie wiem czy obecny fafik by nie walnal focha , ze bedzie mial konkurencje :-)

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #10 Ocena: 0

2015-06-20 18:27:35 (10 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2015-06-20 18:20:40, EFKAKONEFKA33 napisał(a):
... nie wiem czy obecny fafik by nie walnal focha , ze bedzie mial konkurencje :-)

*ROFL**ROFL**ROFL**ROFL*

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 20-06-2015 18:30 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,