Dream Box gdybym miała 3 dni to wyglądałyby następująco:
1. Baixa i Alfama, spacerkiem przez rua augusta i łuk triumfalny do wielkiej wody, po drodze przedziwne elewatory, piękny kosciól Dominikanów, masa ulic i uliczek, piękny dworzec kolejowy rossio, duzo by pisać, od jednej z boczych uliczek rua augusta odjezdza slynny zółty tramwaj lini 28 którym polceam udać sie do alfamy, tu się może naraże, ale wielkim fanem alfamy nie jestem, mając 3 dni odpuścilabym wchodzenie do zamku jerzego czy katedry de se, podjechałabym na jeden z 4 punktów widokowych, pochodziłabym po uliczkach baixy.
2 Sintra - dojazd pociągiem, odjazd te stacji rossio co 20 minut, cena biletu w dwie strony 4,5. Po przyjezdzie na miejsce bardzo polecam wykupienie biletu na autobusy typu city sightseeing, są podstawiane od razu przy dworcu pkp po lewej stronie. Są dwie linie czerwona i niebieska możną zmieniać i przesiadać się ile dusza zapragnie. W Sintrze jeden dzień to mało, musicie wybrać co chcecie zobaczyć, my wybraliśmy palac pena, monserarate i palacio de seteais, pojechaliśmy na cabo de roca to taki europejski land end i wysiedlismy w centrum sitry zeby troche ja pozwiedzac. Kupując bilet na autobus oplaca sie wykupic sintra packages w ramach ktorego mozna wejsc do wybranych palacow, naprawde zaoszczedzicie.
3. Belem - w niedzielę odbywa się tam około godziny 11 uroczysta zmiana warty z orkiestrą w dwóch wersjacj "konna" i "piesza", juz nasze babcie wiedziały, że w orkiestrach dętych jest ukryta siła

, potem klasztor hieronimitów nie polecam wchodzenia do srodka bo jest absolutnie pusty, ładne sklepienia i ze dwie mozaiki, natomiast z zewnatrz prezentuje się niesamowicie, obok klastoru jest piekny kosciół wejscie za darmo, znajduje się w nim m.in. grobowiec Vadco da Gama, potem spacerkiem do pomnika odkrywców geograficznych i kolejny spacerek nad wodą do wiezy bellem. My odwiedziliśmy jeszcze planetarium w którym w niedzielę o 16 jest pokaz w jezyku angielskim. Konieczna do odwiedzenia słynna cukiernia pasteis de belem, jest jeszcze pałac prezydencki i ogród botaniczny - śliczny i fajne muzem powozów. Uwierz mi proszę, że to wyprawa na cały dzień.
To byłyby moje trzy dni w Lizbonie
Knajpki i komunikację opisze póżniej

[ Ostatnio edytowany przez: kasik62 25-07-2014 15:22 ]