|
---|---|
Procik | Post #1 Ocena: 0 2013-04-11 15:16:37 (12 lat temu) |
Z nami od: 11-04-2013 Skąd: Nottingham |
Witam,
Mam pytanie odnośnie wizy do Egiptu. Jestem obywatelem Polski, mieszkającym na stałe w UK. Posiadam jedynie polski paszport. Wykupiłem wycieczkę w angielskim biurze podróży, Thomson. Jest to kurs statkiem z Turcji do Egiptu (dwa miasta) następnie Izrael, Cypr i Turcja. W Egipcie będziemy jedynie po jednym dniu w danym porcie, planujemy wycieczki fakultatywne. Organizator wycieczki poinformował nas, że oni załatwiają wizę zbiorową (nie wiem jak to praktycznie wygląda) jedynie dla obywateli UK i Irlandii, a my mamy zrobić to we własnym zakresie. W rozmowie telefonicznej z Egipską ambasadą poinformowano nas, że istnieje coś takiego jak wiza kapitańska, i że taką powinniśmy otrzymać. Czy musimy wcześnie wysyłać gdzieś jakieś dokumenty? Czy dostaniemy ją przed wejściem na statek? Nie wiemy jak to wszytko praktycznie wygląda i nie mamy od kogo się dowiedzieć. Ma ktoś z was takie doświadczenie? co powinniśmy zrobić? |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2013-04-11 18:23:04 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
tak, na miejscu trzeba będzie zapłacić nie pamiętam ile, 15 dolarów czy jakoś tak.
Wizę do Egiptu kupuje się np po przylocie na lotnisku. To czysta formalność, możliwe że kapitan ma uprawnienia do tego i za opłatą wam sprzeda. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Procik | Post #3 Ocena: 0 2013-04-11 20:23:58 (12 lat temu) |
Dzięki za odpowiedź, przy normalnym przekroczeniu nie ma problemu, ale właśnie jest ta niewiadoma, bo my płyniemy statkiem. W Maroko np. po zejściu ze statku była otwarta brama portu i prosto do miasta się szło i nie było kontroli. A jak przybędziemy na miejsce i okienka będą pozamykane? Przecież na lotnisko nie pojadę. Po za tym nie mam pewności, że bez tego wogule na statek mnie wpuszczą. Dlatego jestem ciekawy czy ktoś osobiście był na takiej wycieczce i wie to z pierwszej ręki jak to sie odbywa.
|
Post #4 Ocena: 0 2013-04-11 20:25:15 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Procik | Post #5 Ocena: 0 2013-04-11 21:17:48 (12 lat temu) |
Thomson Celebration, Egypt & The Holy Land, wypływamy z Turcji z portu Marmaris do Alexandrii.
Dzisiaj dzwoniliśmy do Thomsona i gościu powiedział, że nam załatwiają, bo Polacy sa na tych samych zasadach jak Anglicy. Ale każdy z kim rozmawiam mówi inaczej i nie mam 100% pewności. Gdyby Thomson tego nie załatwiał to jak by to wyglądało? |
|
|
Guylian | Post #6 Ocena: 0 2013-04-11 21:34:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
Procik, czemu nie zadzwonisz do egipskiej ambasady jeszcze raz i nie dopytasz o szczegoly? Bedziesz miec pewne informacje z pierwszej reki, o tej wizie kapitanskiej tez powinni cos wiecej dopowiedziec. My kilka lat temu zaliczylibysmy niezla wtope w podobnym przypadku ale chodzilo o Kube - chcielismy maly kameralny slub na plazy. Wszystko mialo byc zalatwione przez tutajsze biuro podrozy, bylismy chyba ze trzy razy dogadac szczegoly i wszystko bylo pieknie. Dopiero jak przyszlismy zaplacic to ktos sie zreflektowal, ze nie mamy brytyjskich paszportow i cala biurokracje musimy sobie sami zalatwic bo oni maja procedury ustalone tylko dla Brytyjczykow. Sami musielismy sie kontaktowac sie z kubanska ambasada i hotelem...
|
Post #7 Ocena: 0 2013-04-11 21:39:05 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Procik | Post #8 Ocena: 0 2013-04-11 23:09:31 (12 lat temu) |
@Guylian - Dzwoniłem i pani była pewna, napisałem emaila, aby mieć to na papierze i mi tego nie potwierdzili, tylko odesłali do ambasady Egiptu w UK, aby kupić wizę wcześniej.
@deco-Latifa- uspokoiłaś mnie, mam nadzieję, że to co powiedział mi dzisiaj facet z Thomsona i to co napisałaś się sprawdzi. Dzięki za informację. |
krakn | Post #9 Ocena: 0 2013-04-11 23:40:21 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
A tak wogóle to z tego co pamiętam, to półwysep synaj jest zwolniony jest zwolniona z konieczności posiadania vizy, na okres chyba dwóch tygodni pobytu
Na pewno już w drodze do Kairu musisz mieć. Kurcze nie pamiętam bo to już sporo lat, a ja tam byłem w celach małoturystycznych :> A jako już bardziej ciekawostka bo ciebie nie dotyczy to Wizę można też kupić na terenie większych miast w biurach paszportowych. dla świętego spokoju to faktycznie zgłoś się do konsulatu egipskiego i kup sobie przed wylotem, będziesz miał z głowy, ale podejrzewam że jw wspomnieli będzie można zapłacić przy zejściu ze statku. egipt to nie usa, oni trzepią kase na tym, a nie bronią się przed imigrantami. W sumie to dziwne jest postępowanie biura, być moze pracownicy jeszcze nie załapali że Polska jest w UE? Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Procik | Post #10 Ocena: 0 2013-04-12 00:45:20 (12 lat temu) |
No nie wiem teraz, powiedzieli w biurze że nam zrobią bo jesteśmy na takich samych warunkach, więc nie wiem czy dublować
|