Str 6 z 11 |
|
---|---|
ajekhal | Post #1 Ocena: 0 2012-10-19 23:11:49 (13 lat temu) |
Z nami od: 27-09-2012 Skąd: Manchester |
Jako bardziej techniczny forumowicz dodam jeszcze jednego weterynarza którego bolał tyłek od jazdy po bruku więc opracował ... oponę.
|
Onieznajomy | Post #2 Ocena: 0 2012-10-19 23:41:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Dawaj Ajekhal, kto to byl, bo to ze mieszkam w Szkocji nie znaczy ze wszystko wiem.
Chyba ze to tak jak z Rosyjskim wynalazca konserw - Puszkinem : ) |
MrMaverick1971 | Post #3 Ocena: 0 2012-10-19 23:56:00 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 26-07-2012 Skąd: Bedford |
Cytat: 2012-10-19 23:41:57, Onieznajomy napisał(a): Dawaj Ajekhal, kto to byl, bo to ze mieszkam w Szkocji nie znaczy ze wszystko wiem. Chyba ze to tak jak z Rosyjskim wynalazca konserw - Puszkinem : ) Prawdopodobnie zart sie nie udal temu Ajekhal ![]() W kazdym razie dobry watek zalozyles Onieznajomy... Szkocja to piekny kraj. [ Ostatnio edytowany przez: MrMaverick1971 19-10-2012 23:57 ] |
Onieznajomy | Post #4 Ocena: 0 2012-10-20 00:21:50 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Dzieki Maverick, faktycznie sa to wspaniale miejsca i wspaniali ludzie , tylko ze slonkiem troche gorzej : )
Ale opony maja jednak rodowod szkocki: John Boyd Dunlop (1840–1921), irlandzki weterynarz i wynalazca, po ukończeniu studiów medycznych w Szkocji został kupcem. W 1888 r. wymyślił pneumatyczne ogumienie kół. Dunlop opracował je ze względu na swojego syna, który skarżył się, że jego rower nadmiernie podskakuje na wybojach. Dunlop wykonał swoją pierwszą oponę z gumowego węża ogrodowego owiniętego płótnem żaglowym. Okazało się, że opony poprawiły nie tylko komfort jazdy, ale również jej efektywność i prędkość. Wynalazca założył niebawem firmę Dunlop Ruber Company i rozpoczął masową produkcję opon dla rowerów i bryczek, a następnie dla pojazdów silnikowych. Obecnie koncern Dunlopa należy do największych firm przemysłu gumowego. www.interklasa.pl/kalendarium/index.php?ID=378&miesiac=10&dzien=23 ale i tak micheliny sa najlepsze, nic sie nie poradzi, podobno maja w Nigerii swoje plantacje kauczuku, zeby jeszcze byly tansze. kupowalem, i jak mam okazje kupuje uzywane w dobrym stanie, nie zawodza. Sorry mialo byc o Szkocji, dalem sie wciagnac, juz nie bede obiecuje, do nastepnego razu : -() [ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 20-10-2012 00:37 ] |
MrMaverick1971 | Post #5 Ocena: +3 2012-10-20 00:37:59 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-10-20 00:21:50, Onieznajomy napisał(a): Dzieki Maverick, faktycznie sa to wspaniale miejsca i wspaniali ludzie , tylko ze slonkiem troche gorzej : ) Jak ktos chce slonce caly rok, to mieszka w Tajlandii. Mimo, ze lubie slonce, to wole tam jechac tylko na wakacje. ..co do Szkocji, to bywalem tam kilka razy i jestem pod wrazeniem ludzi i ich charakteru. Jezeli chodzi o goscinnosc, to powiem szczerze, ze trzeba sobie zasluzyc na ich otwartosc. Mnie sie udalo dopiero po kilku wizytach i moge ich porownac do znajomego gorala w Wisle , gdzie spedzam z zona i synem oraz z przyjaciolmi zimowe wakacje co dwa lata. Mysle, ze Szkoci sa podobni do polskich gorali, toc to tez ludzie gor. |
|
|
rozwazna | Post #6 Ocena: 0 2012-10-20 02:15:42 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-04-2012 Skąd: G |
Onieznajomy
Jesli mozna wiedziec gdzie na grzybki chodzisz I w jakich miesiacach? Nie wiedzialam nic o grzybkach I nawet nigdy sie nie wybralam. Co do Szkotow w sukienkach to pod spodem nic nie maja hahaha! Zmienilam zdanie co do tego ze Polki sa najpiekniejsze bo tutaj to sa,dopiero piekne dziewczyny. Szkoci sa super zawsze usmiechnieci ,mili,czasem zagaduja nawet jak kogos nie znaja. Zauwazylam ze nie lubia gotowac I piec wola wszystko kupic gotowe. Hmmm napewno lubia imprezy mecze ...i wypijaja przy tym morze piwa. Celtic I Rengers o tych dwoch klubach pilkarskich czesto slysze(mam nadzieje ze poprawnie napisalam) Pogoda jest do kitu czesto pada I wieje ale nie przeszkadza to im dziewczyny potrafia zima na bosaka wracac z dyskoteki w malej czarnej tylko. Sa hartowani od malego tak mi sie wydaje. Czasem wydaje mi sie ze Szkocja to taka moja przygoda I bede kiedys musiala wrocic do Polski ... Uzależniona od MW.
|
Yvonne_67 | Post #7 Ocena: 0 2012-10-20 02:33:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 08-04-2011 Skąd: Tajlandia |
Cytat: 2012-10-20 00:37:59, MrMaverick1971 napisał(a): Jak ktos chce slonce caly rok, to mieszka w Tajlandii. .....i ze Szkotem. ![]() Goraco pozdrawiam nocne marki w ten piekny i sloneczny poranek. ![]() |
MrMaverick1971 | Post #8 Ocena: 0 2012-10-20 03:11:17 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-10-20 02:33:32, Yvonne_67 napisał(a): Cytat: 2012-10-20 00:37:59, MrMaverick1971 napisał(a): Jak ktos chce slonce caly rok, to mieszka w Tajlandii. .....i ze Szkotem. ![]() Goraco pozdrawiam nocne marki w ten piekny i sloneczny poranek. ![]() Rownie goraco pozdrawiam z deszczowej Anglii o poranku ![]() ![]() ![]() |
NoNickname | Post #9 Ocena: 0 2012-10-20 09:25:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2011 Skąd: * |
Cytat: 2012-10-19 23:11:49, ajekhal napisał(a): Jako bardziej techniczny forumowicz dodam jeszcze jednego weterynarza którego bolał tyłek od jazdy po bruku więc opracował ... oponę. Ja to jestem "internetowym szperaczem" ![]() Jako przypomnienie - koło wynaleziono około 3,5 tys. lat p.n.e. w Mezopotamii. Pod koniec IV tysiąclecia przed Chrystusem narodziły się prymitywne opony – brzegi koła obciągano skórą. Celtowie jako pierwsi wyposażyli drewniane koło w żelazny pierścień. Wynalazek był wykorzystywany przez 19 kolejnych stuleci. W XIX wieku odkryto korzystne właściwości mleczka kauczukowego. W 1839 roku Charles Goodyear opracował proces wulkanizacji. Sprzedał swój wynalazek firmie, która jest dziś jednym z największych potentatów na oponiarskim rynku. Sam umarł jako bankrut. W niedługim czasie zaczęto stosować opony wykonane w całości z gumy. Robert William Thomson z Aberdeen w 1845 roku opatentował pomysł pompowania zwulkanizowanej gumy powietrzem,po czym rok później opatentował pomysł opony pneumatycznej wraz z dętką. Pomysł wynalazcy nie znalazł wielkiego posłuchu i jeszcze przez kilka następnych dekad pojazdy wciąż poruszały się na pełnych oponach, wykonanych w całości z gumy. W 1846 roku Thomas Hancock wprowadził pełne ogumienie kół pojazdu konnego, które następnie zastosowano w Anglii do pojazdów parowych (1867 rok), a we Francji do omnibusów. Od 1870 roku rozpowszechnia się pełne ogumienie kół rowerów. W 1888 r. szkocki weterynarz John Boyd Dunlop wymyślił niezależnie pierwsze napełniane powietrzem opony, zwane również oponami pneumatycznymi. Przymocował gumowe węże do drewnianych kół, a miejsca styku pokrył grubym płótnem. Zamontował te pierwsze opony na tricyklu i wypróbował je podczas jazdy. Ponieważ nie napotkał żadnych problemów, Dunlop następnie przymocował kawałki gumy do płótna, aby zapobiec poślizgom i przetestował nowe opony na bicyklu. Próba zakończyła się sukcesem, który zapoczątkował epokę opon pneumatycznych. Dzięki zwycięstwu opon pneumatycznych w Belfast Cycle Race, nowy wynalazek zaczął cieszyć się zainteresowaniem opinii publicznej... A więc,aż dwóm Szkotom nasze tyłeczki zawdzięczają teraz komfort jazdy na rowerze - tylko ten drugi miał chyba większą siłę przebicia,albo lepsze PR ![]() A może przeprowadzał akcje o charakterze lobbingowym i stąd ten sukces ![]() [ Ostatnio edytowany przez: NoNickname 20-10-2012 09:28 ] |
Post #10 Ocena: 0 2012-10-20 11:19:21 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|