MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 3 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

goginka88

Post #1 Ocena: 0

2012-10-18 13:04:59 (13 lat temu)

goginka88

Kobieta

Z nami od: 04-09-2012

Cytat:

2012-10-17 21:48:54, Onieznajomy napisał(a):
Cytat:

2012-10-17 21:42:36, defcon1 napisał(a):
Podobnie James Maxwel, Graham Bell i John Baird byli Szkotami.

Piekny kraj. Mieszkalem tam przez ponad 5 lat. Bardzo milo wspominam. Gdybym mial mozliwosc zamieszkalbym w St Andrews.

Ja mieszkam w Szkocji w miejscowosci Dundee nie opodal St Andrews to mieasteczko wyglada jak zaczarowane jest przepiekne cudna plaża małe sklepiki wzdłuz deptaka sa ten markety ale o wiele mniejsze niz w innym miejscowosciach, lecz zdecydowanie przeważają małe sklepiki z wyborami własnej roboty warzywniaki z warzywami z własnej uprawy coś niesamowitego bywam tam czesto bo zakochałam sie w tym miejscu te stare domy widok niesamowity wszystkich chetnie tam zapraszam
Bylem na wycieczce w St. Andrews - piekne uniwersyteckie miasto masa mlodziezy i wspanialy klimat, a dziewczyny...
Bylem z zona : (

Ja mieszkam w Szkocji nie oporal St Andrews w wmiejscowosci Dundee w St Andrews bywam czesto masz racje to miasteczko jest magiczne urzekło mnie w nim to że przeważają małe sklepiki z własnymi wyrobami warzywniaki z własnej uprawy przemili ludzie nie ma tylu marketów ani centra handlowego jest super deptak na którym znajdziesz wszystko czego dusza pragnie, do tego piekna plaża super widoki i zamek do zwiadzania jest przepiekny zachecam do obejrzenia tego miasteczka ma on w sobie magie nic tylko sie zakochac:)

[ Ostatnio edytowany przez: goginka88 18-10-2012 13:10 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Onieznajomy

Post #2 Ocena: 0

2012-10-18 13:11:15 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

Sluzy na rzekach sa, ale mozna tez statki przenosic:
Obrazek
Obrazek

Do góry stronyOffline

goginka88

Post #3 Ocena: 0

2012-10-18 13:17:10 (13 lat temu)

goginka88

Kobieta

Chciałam wstawic fotke z klifów w Szkocji ale jest tyle pieknych ze nie potrafiłam sie zdecydowac więc wstawiam linka do storny miłego oglądania bo uwierzcie jest co ogladac:) dodoam ze jestesm takim szczesliwcem że mam do tych klifów ok 30-40 minut drogi:)
l&rlz=1W1ADRA_plGB446&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fvN_UM6nJeSO4gSLv4DYDw&ved=0CCUQsAQ&biw=1143&bih=530" target="_blank">klify

[ Ostatnio edytowany przez: goginka88 18-10-2012 13:18 ]

Do góry stronyOffline

goginka88

Post #4 Ocena: 0

2012-10-18 13:20:33 (13 lat temu)

goginka88

Kobieta

a co do zimy w szkocji to na ogól zimy tu nie ma jedynie 2 lata temu nawiedził nas ogromny snieg a takto to lajtowo 3 lata temu zima była taka że cały czas 4-5 stopni na plusie:)

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #5 Ocena: 0

2012-10-18 13:25:29 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Witam Goginko, milo mi, ze i tobie sie "u nas" podoba.
Przejezdzalem przez Dundee pare razy, raz nawet bylem tam cos zalatwic, jest slicznie, to prawda.
Znalem czlowieka, ktory mieszkal miedzy Dundee a Perth, pracowal na farmie podobno byl tam taki sklepik, samobslugowy, z warzywami, owocami, nabialem, ceny byly podane, i za to co wzioles musialas wrzocic odliczona kwoty do takiej skarbonki.
W twoich stronach, znaczy kolo Dundee, jest juz rolnictwo, niewiem czy to kwestia gleby, czy klimatu, w kolo Glasgow same £aki a jakiekolwiek uprawy sa rzadkoscia.
Grzybow, nieprzebranie, zapraszal mnie pare razy, niebylo kiedy, moja wina, bo zawsze niby sa rzeczy wazniejsze, a to wcale nie prawda.

Do góry stronyOffline

goginka88

Post #6 Ocena: 0

2012-10-18 13:33:35 (13 lat temu)

goginka88

Kobieta

To racja Dundee to duzo rolnictwa niestety nie spotkałam tego sklepiku ale to jak on działa świadczy o tym jak świetni sa tutaj ludzie ufajacy sobie nawzajem rzadkośc a jednak :)

Co do grzybów to prawda Szkoci nie zbieraja grzybów jedyne grzyby jakie uznają to pieczarki cała reszta jest dla nich zagadka i jak nie ze sklepu to nie nadaja sie do jedzenia wiec polacy maja tutaj raj na ziemi jezeli o to chodzi problme jest tylko taki ze w lasach jest mnustwo kleszczy dlatego trzeba wiedziec gdzie isc ja raz poszłam do przypadkowego lasu i jak wyszłam nogi miałam całe w kleszczach na szczescie nie udało im sie ejszcze powbijac wiec byla szybka akcja :)

Ja w Glasgow byłam 3 razy za kazdym razem jadac na lotnisko takze za duzo nie widziałam ale zastanawiam si czy odnalazła bym sie teraz w takim duzym miescie w Polsce mieszkałam w Poznaniu wiec tez duze ruchliwe miasto a teraz taka mala miescina cisza spokój juz sie chyba do tego przywyczaiłam i nie wiem czy takie duze miasto odpowiadało by mi na nowo

A o do StAndrews jest to miasto uniwersyteckie jak juz wspomniał Onieznajomy ale także miasteczko golfistów jest tam ogromne pole golfowe i co roku jest tam tez ogranizowany miedzynarodowy turniej golfistów w którym zawsze udział bierze Tiger Woods. Znajduje sie tam również duże muzeum golfistów i Aquarium

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #7 Ocena: 0

2012-10-18 13:39:05 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Goginko, ten sklepik byl, czy jest na wsi, niedaleko tej farmy (ogromna farma) korzystali z niego ludzie tam mieszkajacy, zeby nie trzeba bylo jezdzic do miasta, tam byly produkty z tej, moze tez z innych farm, ich wlasne produkty.
Gwoli wyjasnienia.

Do góry stronyOffline

goginka88

Post #8 Ocena: 0

2012-10-18 13:39:20 (13 lat temu)

goginka88

Kobieta

Odnośnie kiltów ciekawostka jest to że kolor kraty zależy od miejscowosci w której sie mieszka.
No i pieniadze różnia sie od pieniedzy angielskich a co ważne biorąc funty szkockie do Polski bardzo ciezko je wymienic w kantorze a jak juz ktos sie zgodzi to zawsze o 1-1,5 zł mniej niz za funta angielskiego dlatego zawsze w banku wymieniamy na angielskie funty:)

Do góry stronyOffline

Yvonne_67

Post #9 Ocena: 0

2012-10-18 13:40:51 (13 lat temu)

Yvonne_67

Kobieta

Z nami od: 08-04-2011

Cytat:

2012-10-17 22:51:08, Onieznajomy napisał(a):
.... im dluzej tu jestem tym bardziej podoba mi sie ten kraj i ci ludzie, jako spoleczenstwo sa niespotykani, jako ludzie tez, niewiem czy sa na swiecie inni ludzie tak tolerancyjni, do innych nacji, wyznan, wygladu czy sprawnosci, sprawnosci fizycznej i intelektualnej tez. Nigdy nie spotkalem tak uczciwych ludzi, i tak honorowych (nasze poczucia honoru, roznia sie troche, nie sa lepsze czy gorsze, poprostu troche inne)
Dzis jest juz pozno, ale jutro jesli czas pozwoli, opowiem kilka zdazen.

No, wlasnie, napisz, jak jeszcze postrzegasz Szkotow......
Co do tego honoru, to zgadzam sie zupelnie.:-]
Moj partner zawsze mowi, ze Szkotow zadaniem zyciowym jest nienawidziec Anglikow i to na kazdej plaszczyznie, a szczegolnie jesli chodzi o pilke nozna.:-]
Ja wiem, ze on zartuje, choc on twierdzi z usmiechem, ze to wcale nie zart i ja tego nie rozumiem.:-]
Podaje mi przyklady tego typu, ze jak Szkot wygrywa w jakims sporcie to Anglicy podaja, ze to Brytyjczyk, a jak przegrywa, to zawsze podawane jest, ze to obywatel Szkocji.:-|:-]

A jak widzisz ta ich przyslowiowa chytrosc?..... bo ten moj Szkot to jakis taki rozrzutny.:-8

A jak ze zrozumieniem ich akcentu?:-o
Bo jak my jedziemy do rodziny mojego partnera to on po paru godzinach przeskakuje automatycznie na szkocki accent i nawet uzywa innych slow, ktore juz teraz rozumiem, ale na poczatku nie znalam, np. “ay” (yes), czy “bairn” (dziecko).:-o

[ Ostatnio edytowany przez: Yvonne_67 18-10-2012 13:42 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

nemesis83

Post #10 Ocena: 0

2012-10-18 14:51:52 (13 lat temu)

nemesis83

Kobieta

Z nami od: 21-01-2011

Mój partner miał okazję pracować u Pani Walker, jej firma produkuje znane szkockie shortbready. Jej dom jest w okolicach miejscowości Lossiemouth i mówiła, że w zeszłe lato był tylko jeden słoneczny dzień. Taka ciekawostka dla osób wybierających się w dalekie rejony :-)

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,