MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Onieznajomy

Post #1 Ocena: 0

2012-10-17 21:07:44 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Z nami od: 02-09-2011

A wszystko przez Yvonne i "jej" Tajlandie" (jak ktos najladniejszy to wszytko na niego).
Chcialbym pokazac i napisac cos o Szkocji - pieknym kraju i wspanialych ludziach. Mam kilka zdjec, moze moja coreczka pomoze mi sie nimi z wami podzielic.
Wiem tez ze jest na MW pare osob ze Szkocji, bylo by milo, jak by chcieli podzielic sie swoimi uwagami, moze zdjeciami.

Tak na poczatek czy wiecie ze wynalazca maszyny parowej - James Watt byl Szkotem, i w Glasgow byla jedna z najwiekszych, a moze najwieksza fabryka lokomotyw?
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 17-10-2012 21:08 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

defcon1

Post #2 Ocena: 0

2012-10-17 21:42:36 (13 lat temu)

defcon1

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2010

Podobnie James Maxwel, Graham Bell i John Baird byli Szkotami.

Piekny kraj. Mieszkalem tam przez ponad 5 lat. Bardzo milo wspominam. Gdybym mial mozliwosc zamieszkalbym w St Andrews.
"These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Onieznajomy

Post #3 Ocena: 0

2012-10-17 21:48:54 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Cytat:

2012-10-17 21:42:36, defcon1 napisał(a):
Podobnie James Maxwel, Graham Bell i John Baird byli Szkotami.

Piekny kraj. Mieszkalem tam przez ponad 5 lat. Bardzo milo wspominam. Gdybym mial mozliwosc zamieszkalbym w St Andrews.

Bylem na wycieczce w St. Andrews - piekne uniwersyteckie miasto masa mlodziezy i wspanialy klimat, a dziewczyny...
Bylem z zona : (

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #4 Ocena: 0

2012-10-17 22:10:08 (13 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Szkocja jest piękna i Szkoci chyba mniej fałszywi niż Anglicy. A może tylko spotkałem tych szczerych Szkotów? Nie mam nic do Anglików ale często spotykam się z ich nieszczerą gościnnością, zachowaniem.
Obecnie jestem w Szkocji i chciałem w pubie obejżeć mecz Polska-Anglia. Zapytałem barmana czy mołby włączyć ITV. W pubie zapadła cisza, wszystkie oczy skierowane na mnie. Barman z niechęcią leci po kanałach, nie może znaleźć, nawet na sky-u nic.
Ktoś z lokalnych oschło rzucił: Anglikom chcesz kibicować?
Ja na to: Nie, Polakom.
Inny klient: Zobacz na kanale 992, tam jest ITV-England.
Włączyli mi mecz na telebimie z głosem. Szkoci w pubie choć nie zainteresowani meczem obserwowali jak ja przeżywam.
Ktoś powiedział: Nie krępuj się, ciesz się w ojczystym języku.
A jak Polska strzeliła gola to cieszyli się ze mną jakby to Szkocja bramkę strzeliła.

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #5 Ocena: 0

2012-10-17 22:24:49 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Loch Katrine wspaniale miejsce na calodniowa wycieczke. Dojezdzamy samochodem zostawiamy na parkingu platnym £1 za godzine (albo cos blisko tego) i widzimy przystan i kilka zabudowan, mozna napic sie kawy i cos zjesc. Jest tez wyporzyczalnia rowerow i takich ichniejszych meleksow. Mozna tez wsiasc na statek parowy (boje sie ze w tym roku komin to tylko juz atrapa, a naped jest diesla), ale mozna tez isc pieszo.
Wzdloz jeziora po jego prawej stronie jest piekna szeroka droga asfaltowa, tam gdzie to tylko mozliwe nad sama woda, trasa ma okolo 15 mil i wrocic mozna wtedy stateczkiem, ale mozna zawrocic wczesciej. widoki przepiekne, przyroda juz troche inna niz w Anglii , no i czesto napotkani ludzie klaniaja sie nawzajem.Obrazek
Obrazek
Obrazek
W Szkocji sa wszystkie nasze grzyby, obok tej sciezki (widac ja na jednym zdjeciu powyzej) prawie caly czas jest las, sa tez skaly wodospadzik, ale sa tam tez grzybki. Uwielbiam grzyobranie, wspaniale wypoczywam, jak chodze po lesie. Lubie je zbierac, oporzadzac i jesc.
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 17-10-2012 22:41 ]

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #6 Ocena: 0

2012-10-17 22:51:08 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

Andypolo, im dluzej tu jestem tym bardziej podoba mi sie ten kraj i ci ludzie, jako spoleczenstwo sa niespotykani, jako ludzie tez, niewiem czy sa na swiecie inni ludzie tak tolerancyjni, do innych nacji, wyznan, wygladu czy sprawnosci, sprawnosci fizycznej i intelektualnej tez. Nigdy nie spotkalem tak uczciwych ludzi, i tak honorowych (nasze poczucia honoru, roznia sie troche, nie sa lepsze czy gorsze, poprostu troche inne)
Dzis jest juz pozno, ale jutro jesli czas pozwoli, opowiem kilka zdazen.

Do góry stronyOffline

NoNickname

Post #7 Ocena: 0

2012-10-17 23:07:06 (13 lat temu)

NoNickname

Kobieta

Z nami od: 10-02-2011

Onieznajomy,świetny pomysł *THUMBS UP*

Nie byłam jeszcze w Szkocji,ale właśnie planuję tam pojechać :-)
Koniecznie muszę zobaczyć ten bajeczny krajobraz - wrzosowiska,przynajmniej jeden zamek :-D no i oczywiście dudziarzy
:-]
dudziarz

Widziałam kiedyś w Londynie paradę i niesamowite wrażenie wywarli na mnie Szkoci w tradycyjnych tartanach klanowych.
A właśnie,czy Szkoci często chodzą tak ubrani,czy tylko podczas jakiegoś święta?

[ Ostatnio edytowany przez: NoNickname 17-10-2012 23:09 ]

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #8 Ocena: 0

2012-10-17 23:11:06 (13 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Oni tak ubierają się na codzień.

Do góry stronyOffline

NoNickname

Post #9 Ocena: 0

2012-10-17 23:26:16 (13 lat temu)

NoNickname

Kobieta

Z nami od: 10-02-2011

Cytat:

2012-10-17 23:11:06, andypolo napisał(a):
Oni tak ubierają się na codzień.

Zimą też?
I nie marzną ??Obrazek

Do góry stronyOffline

Onieznajomy

Post #10 Ocena: 0

2012-10-17 23:43:14 (13 lat temu)

Onieznajomy

Mężczyzna

NoNickname - tu niema zimy, rzadko jest snieg, nieraz tylko pare dni, ale sa zimy calkiem bez sniegu (pisze o Glasgow) tam dalej na polnocy sa nawet wyciagi narciarskie i sniegu jest wiecej.

Szkoci kilt zakladaja przy wiekszych uroczystosciacj, czesto tak sie ubieraja podczas slubu, ale ubieraja sie tez w swoj tradycyjny stroj, podczas meczy miedzy panstwowych.

Milo ze napisales "dudy" a nie "kobza", ktora jest calkowicie innym instrumentem. Sam bylem w bledzie az ktos mi to wyjasnil. Oni nazywaja je "pipes".

[ Ostatnio edytowany przez: Onieznajomy 17-10-2012 23:44 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,