Zeby nie przeslodzic, moze kilka slow o ciemnych stronach Tajlandi: rekiny, malaria, 10 lat w kamieniolomach za skreta?

Str 8 z 17 |
|
---|---|
roztocz | Post #1 Ocena: 0 2012-09-27 09:34:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 23-05-2007 Skąd: Greenford |
Super! Jeden z nielicznych ostatnio watkow na MW, ktory przeczytalem w calosci.
Zeby nie przeslodzic, moze kilka slow o ciemnych stronach Tajlandi: rekiny, malaria, 10 lat w kamieniolomach za skreta? ![]() Praca - to bardzo prymitywny sposob spedzania czasu.
|
Onieznajomy | Post #2 Ocena: 0 2012-09-27 09:57:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Cytat: 2012-09-27 09:15:10, Inklemon napisał(a): Rewelacja. Czyta sie to jak Agathę Christie. Pisz dalej. Potem zbierzesz w kupę i wydasz, albo z tego jakiś przewodnik zrobisz. Tez czytam z przyjemnoscia, i tez zawsze czekam na nastepny odcinek. Moze ktos z innego kraju tez sie pokusi o takie opowiadanie. A moze Yvonne opowie nam o jeszcze innym kraju. |
martunia2302 | Post #3 Ocena: 0 2012-09-27 12:25:31 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-10-2010 Skąd: Londyn |
Jestem pod wrazeniem
![]() |
Yvonne_67 | Post #4 Ocena: 0 2012-09-27 12:55:09 (13 lat temu) |
Z nami od: 08-04-2011 Skąd: Tajlandia |
Dziekuje za mile slowa uznania.
![]() Ciemne strony Tajlandii? – sa, a jakze by nie:-W Malaria nie jest tu zagrozeniem, spotykana jest raczej w dzunglach Kambodzy, ale w Tajlandii ostrzegaja nieraz przed “dengue fever”, gdyz powodowana moze byc ukaszeniem komarow, zyjacych w miastach. Pierwsze objawy to goraczka ![]() Obawialismy sie komarow i wyczytalam, ze lataja tylko do 4-go pietra, wiec wybralismy mieszkanie na 5-tym, jednak tych komarow tak ogolnie nie widac. Zdarza sie, ze pochlaja niektorych wieczorem – zaleca sie wiec stosowac ogolnie dostepne repelanty. Rekinow tez nie spotkalam i nie slyszalam – ocean tutaj jest chyba dla nich za cieply. ![]() Raz oparzyla mnie meduza – co za pieczenie:-W Nie wolno wtedy splukiwac woda, po prostu zostawic i samo przejdzie, choc slyszalam, ze najlepiej jest nasiusiac ![]() Wiezienia tajskie (azjatyckie) sa slynne za zle warunki, ale tam nie wsadzaja za nic. Mam sasiada Anglika, ktory hoduje sobie trawke na balkonie.........niektorzy lubia ten rodzaj emocji i ryzyka. ![]() Polecam film “Bangkok Hilton” z Nicole Kidman – opowiada o losach mlodej dziewczyny, ktora trafila do wiezienia w Bangkoku – chyba lecial w polskiej telewizji lata temu. Moja zmora sa te male jaszczurki ![]() W dzien ich nie widac, ale po zmroku wylaza gdzieniegdzie na sciany. Zamykam zawsze balkon na noc, bo sie boje, ze mi jakas wlezie do mieszkania. Nie sa one grozne i uciekaja przy najmniejszym halasie, ale jakos tak za nimi nie przepadam. ![]() Inny problem dla mnie na poczatku stanowily bezpanskie psy – te na glownych drogach sa bardzo przyjazne i przewaznie spia, ale jadac raz rowerem boczna droga kilka szczekalo na mnie i spanikowalam. Doradzono mi, aby miec kamienie w koszyku, albo jakies ciastka i rzucic im, to one zapamietaja. Zafundowalam im ciastka pare razy i rzeczywiscie – jestesmy dzis przyjaciolmi - czesto je dokarmiam. Boje sie wezy, choc jeszcze z bliska nie spotkalam, ale widzialam z balkonu, jak raz przechodzil z jednej strony ulicy na druga – gruby i bardzo dlugi, ok. 1,5 metra ![]() ![]() Mialam takze mieszane uczucia na poczatku, jesli chodzi o ladyboys – dziwnie sie czujesz, jak ladna dziewczyna obsluguje cie na kasie w Tesco – a tu nagle wychodzi z niej meski glos. ![]() Po jakims czasie staje sie to obojetne.... Pewna Tajka nawet wytlumaczyla mi, ze to sa biedni ludzie, bo w ich cialo po urodzeniu weszly dwa duchy – kobiety i mezczyzny, stad te operacje. Moze to i prawda........... ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Yvonne_67 27-09-2012 12:57 ] |
stfun84 | Post #5 Ocena: 0 2012-09-27 15:54:40 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 Skąd: Londyn |
Super! Yvonne_67 ja przez Ciebie nie pracuje dzisiaj tylko czytam i czytam to co napisalas. Jeszcze chce, no co za lotnosc w pisaniu Ty masz! Masz talent do pisania jak malo kto i wiem, ze ktos juz to napisal ale ja tez musialem.
Ale dosc tych komplementow. Co do Tajlandii, jeszcze dzisiaj sprawdze jak tam sie dostac i ile to bedzie kosztowac. Planowalem w przyszlym roku wypad na Ibize ale po tym co tutaj nam wyjawilas juz zmienilem zdanie. Czy myslisz ze na spedzenie 2 tygodni, dajmy na to w sredniej jakosci warunkach wystarczy mi 1200 funtow (z przelotem z Londynu)? I ktore lotnisko powinienem wybrac oraz na co zwracac uwage jesli chodzi o kwatere? "..wśród zgiełku i pośpiechu spokojnie idź, pamiętaj jaki pokój może w ciszy być.."
|
|
|
stfun84 | Post #6 Ocena: 0 2012-09-27 15:56:05 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 Skąd: Londyn |
A w ogole, to ktora jest teraz u Ciebie godzina?
"..wśród zgiełku i pośpiechu spokojnie idź, pamiętaj jaki pokój może w ciszy być.."
|
dylacom | Post #7 Ocena: 0 2012-09-27 16:24:28 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2011 Skąd: west midlands |
22:24
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2012-09-27 18:04:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Też czytam z przyjemnością.
Jedna uwaga, meduzy. Na swiecie jest wiele odmian i gatunków. Niektóre są nie groźne, kończy się bomblem . Trafilem nie raz.i tak jak piszesz rozeszlo się po kościach. Ale raz skonzylo się w szpitalu 42 stopnie gorączki. Otarlem się brzuchem o jakąś paskudna odmianę. Blizne miałem przez chyba rok. Gdyby nie śmigłowiec i szybka pomoc jużby mnie nie było. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Onieznajomy | Post #9 Ocena: 0 2012-09-27 21:17:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: Glasgow |
Yvonne - "Doradzono mi, aby miec kamienie w koszyku, albo jakies ciastka i rzucic im, to one zapamietaja. Zafundowalam im ciastka"
Nawet jezeli roznimy sie z nia pewnymi pogladami - to jak jej nie lubic : ] |
Post #10 Ocena: 0 2012-09-27 21:37:08 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|