Chcialabym przyblizyc zainteresowanym ten niezwykly kraj, ktory stal sie domem dla mnie i stworzyl mozliwosci spedzania najpiekniejszych chwil.
Jako, ze ten watek bedzie zapewne bardziej monologiem z mojej strony, niz dyskusja, to prosze o wyrozumialosc moderatorow, gdyz pewnie koniecznym bedzie pisanie przeze mnie postu pod postem, aczkolwiek wszelkie komentarze i pytania sa ogromnie pozadane.:-W
Zaczne zatem od tego: dlaczego Tajlandia?
Moim marzeniem zawsze bylo mieszkac w cieplym kraju nad morzem i zarazilam tym mojego partnera. Rozpatrywalismy Hiszpanie przez dlugi czas, ale kiedy zaczela sie recesja w Europie, zaczelismy patrzec troche dalej.
Wrzucilam w “google” haslo: najtanszy kraj na swiecie w cieplym klimacie.

Wyskoczylo pare krajow – odrzucilam muzulmanskie, niebezpieczne, zacofane, z problemami z wiza, problemami gospodarczymi, religijnymi i politycznymi – i tak wyselekcjonowalam Tajlandie.
Potem internet, forum expatow, Google Earth, opowiesci znajomych, krotka rozmowa z moim partnerem i zdecydowalismy sie wplacic depozyt na mieszkanie z ofert na internecie – wybralismy Jomtien Beach – spokojna, poludniowa czesc Pattaya City - najpopularniejszego osrodka turystycznego Tajlandii.
Projekt wlasnie zaczal sie budowac, plan platnosci 2 lata, email do tajskiego adwokata......wszystko bardzo prosto.
Wspomne, ze nigdy nie bylismy wczesniej w Tajlandii - udalo nam sie przyleciec pierwszy raz, kiedy projekt byl juz prawie wykonczony – chcielismy zobaczyc, co i gdzie kupilismy.

Po powrocie z tego krotkiego urlopu zaczely mi chodzic mysli po glowie, co zrobic, aby tam mieszkac juz teraz (kiedy jeszcze bikini moge zalozyc

Prowadzilismy wtedy pub w UK, a moj partner dodatkowo kontraktowal w IT.
Po malych analizach podjelismy decyzje, ze wystawimy pub na sprzedaz (to byl leasehold – nie bylismy wlascicielami budynku) – znalazl sie kupiec bardzo szybko i po kilku miesiacach opuscilismy UK.
Zaplanowalismy sobie rok pobytu w Tajlandii – taki urlop z rozgladaniem sie wkolo za ewentualnymi mozliwosciami na przyszlosc. Jesli w tym czasie nie spodobaloby sie nam, to planowalismy mieszkanie sprzedac lub wynajac i wrocic do UK.
cdn