MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bengal1

Post #1 Ocena: 0

2012-06-14 22:39:50 (13 lat temu)

bengal1

Mężczyzna

Z nami od: 15-05-2012

Hej.

Chciałbym skorzystać z porad bardziej doświadczonych ode mnie i mam kilka pytań:

- jak planujecie wypad wakacyjny? Wybieracie hotel i dopasowujecie samolot pod ten termin? Czy korzystacie z gotowych wyszukiwarek flight+hotel?

- jak planujecie wypady takie weekendowe? Czy to w Anglii czy w Europie czy gdziekolwiek. Hotel, motel, dojazdy itd.

Proszę o strony internetowe lub jakieś poradniki dla początkujących podróżników "na własną rękę".

Dziękuję!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-06-15 06:59:20 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Zazwyczaj zaczyna się od tanich przelotów,

Potem upewniam się czy mogę zrobić sobie wolne

I szukanie hotelu.
Nie ma reguły, czasami trzeba spędzić cały dzień, albo i dwa przed komputerem.
Ale się opłaca.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dinth1906

Post #3 Ocena: 0

2012-06-15 07:09:04 (13 lat temu)

Dinth1906

Konto usunięte

Robie research, odpalam evernote, znajduje wszystkie ciekawe strony o okolicy w ktora chce sie wybrac i wrzucam do evernota. Pozniej to wiedze systematycznie systematyzuje (lol) az zostaje tylko to co chcialbym odwiedzic czy obejrzec. Teraz tylko dopasowac do tego przejazdy i motele i gotowe :)

Do góry stronyOffline

Yosarian

Post #4 Ocena: 0

2012-06-15 07:15:10 (13 lat temu)

Yosarian

Mężczyzna

Z nami od: 31-08-2008

a ja preferuje typowy "żywioł" czyli po prostu wybieram miejsce gdzie chcę jechać, które chcę zobaczyć, fakt często jest to miejsce na uboczu, z boku utartych szlaków turystycznych, szukam w necie jakiegoś hotelu, noclegu, ale to tylko tak "w zapasie" jadę w to miejsce i jak już tam jestem to dopiero szukam ostatecznego noclegu, bazy. Fakt trochę to "na wariata" ale jeszcze nigdy się nie rozczarowałem, ani nie wpadłem w wielkie koszta, wręcz przeciwnie, naprzeciwnie. Każdy ma swoje metody

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

OKidoki444

Post #5 Ocena: 0

2012-06-15 08:08:10 (13 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 10-06-2012

a ja zawsze grudzien/styczen szukam wpierw samolotu easyjet lub inne,potem szukam hotelu zawsze z hotels4you,mnie ta opcja wczesnego bukowania zawsze najtaniej wychodzi.W tym roku w grudniu zabukowalam Turcje na koniec sierpnia i za naprawdeeeee dobra cene mamy hotel 5*plus przelot dla 4osob.
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

bengal1

Post #6 Ocena: 0

2012-06-15 09:45:43 (13 lat temu)

bengal1

Mężczyzna

Ja zawsze podróżowałem z biurem i jestem ciekaw czy opcja na własną rękę jest na prawdę tańsza. Tylko jak tak sobie próbowałem zgrać terminy, to albo hotel zajęty albo bilety na samolot są bardzo drogie. I się tak zastanawiam czy jak biuro zaklepuje cały samolot, to czasem jakiś zniżek nie załatwia - że przelot jest tańszy niż jak jednostka wykupuje. Chociaż z drugiej strony pewnie ewentualną kasę na "+" i tak zgarnia biuro. No sam nie wiem. Z hotelami nie ma problemu, ale ciężko jest znaleźć dobre ceny na samolot. A czy można stwierdzić, że z Anglii bardziej się opłaca lecieć niż np. z Polski? (np. lepsza baza połączeń itd.)

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2012-06-15 10:01:59 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

W przypadkow lotow fimy Thomson czy Thomas Cook mozna u nich kupic normalnie bilety przez strone. Lecisz wtedy z turystami, a potem oddzielasz sie od nich i podrozujesz sobie sam dalej. Ewentualnie mozna wziac od nich przelot i hotel i zajac sie potem samemu zwiedzaniem.

Z UK na pewno jest lepsza baza polaczen. Masz mnostwo turystycznych lini, do tego tanie linie, a nawet regularne linie lataja w miejsca, gdzie nie lata sie z PL. Nastomiast sa pewne roznice dotyczace preferencji turystow z PL i UK. Np Brytyjczycy lataja w inne miejsca w Egipcie niz Polacy. Jest wiecej lotow do Sharm z UK, a z Polski latwiej poleciec do Hurghady.

Planowanie podrozy mam rozne w zaleznosci od celu, rodzaju wypadu itp. Np na ostatni weekend w Europie musialam tylko zrobic research miejsc do zwiedzenia i ustawic wszystko w kolejnosci, bo towarzysze podrozy zdecydowali o terminach, hotelu i terminie wyjazdu.

Na inne urlopy zwykle mam najpierw termin, a potem zaczynam sprawdzac ceny przelotow, a na koniec szukam lokum i ewentualnie samochodu do wynajecia. Oczywiscie wszystko razem spasowuje i dopiero decyduje o ostatecznych datach i kupuje bilety i rezerwuje domki.

Urlopy ukladane samemu nie musza byc koniecznie tansze, ale moga byc ciekawsze. Wybierasz sobie sam lokum, decydujesz co chcesz zwiedzic itp.

Uniknie terminow typowo wakacyjnych i wszystkich terminow ferii szkolnych oznacza nizsze ceny. Jesli chcesz leciec na urlop wtedy, gdy wszyscy inni jada, to ceny beda wyzsze.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

bengal1

Post #8 Ocena: 0

2012-06-15 10:21:12 (13 lat temu)

bengal1

Mężczyzna

Są jeszcze jakieś "dobre terminy" do podróżowania? Zapewne odpada styczeń - luty (ferie) i lipiec - sierpień (wakacje).

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2012-06-15 10:32:08 (13 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wystarczy spojrzec na ceny wyjazdow, by zorientowac sie kiedy sa ferie. Ferie sa zwykle krotkie, wiec jak pojedziesz w tydzien przed czy tydzien po, to jest juz tanio i pusto.

W styczniu jest zwykle martwy okres podrozniczy, bo duzo ludzi podrozuje w grudniu na swieta. A w styczniu nie maja pieniedzy itp. Takze dobry okres, jesli masz miejsce, ktore jest interesujace o tej porze roku. Poczatek grudnia tez jest dobry, bo jest w miare tanio. Wszystko zalezy od miejsca docelowego.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,