MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wieści z trasy UK-PL

« poprzednia strona

Strona 160 z 160 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 158 | 159 | 160 ] - Skocz do strony

Str 160 z 160

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2025-08-20 10:35:00 (4 godziny temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Update z drogi powrotnej:

Google Maps sugerowało dwie podobne czasowo alternatywy z Gdańska: Kołbaskowo i Świecko (przez Poznań płatną A2-ką).

Wybraliśmy Kołbaskowo, wyjechaliśmy wczesnym ranem i odcinek S6 w budowie, praktycznie aż do końca obwodnicy Słupska, ominęliśmy bezporoblemowo, zanim zaczął się większy ruch.

Samo przejście graniczne OK. Wyrywkowo trzepią - na poboczu zauważyliśmy stare audi z otwartym bagażnikiem, ale nam tylko machnęli.

Kolejne roboty drogowe na A10 (obwodnica Berlina), później na A2 już w Zagłębiu Ruhry bliżej Dortmundu.

Nocleg mieliśmy niedaleko Bielefeld, mała malownicza miejscowość kilka kilometrów od autostrady. Tanio i ładnie - mogę polecić, jakby ktoś potrzebował.

Mając jeszcze 2-3 godziny zapasu po drodze wpadliśmy do Brugge na fryty i gofry. BTW - warto mieć drobne Euro w kieszeni - w Belgii WC na stacjach przy autostradzie płatne 0.90 EUR, w Niemczech 1.00 EUR.

W Calais byliśmy przed czasem i załapaliśmy się na pociąg 1.5 wcześniej, niż oryginalnie zarezerwowany. Bezcłówka droga, chyba nie warto. Zaliczyliśmy tylko Starbucks, załadowaliśmy się na pociąg i do domu.

Pod domem z kolei drama, bo zapomniałem, że przełożyłem klucze z plecaka do torby z laptopami :-] Na szczęście szybko udało się znaleźć.

Podsumowując - wyprawa przebiegła raczej spokojnie, choć nie zabrakło bliskich spotkań z TIR-ami zmieniającymi pasy na zakazie, bez patrzenia w lusterka, czy bez kierunku. Unikałbym też jazdy w weekendy i święta - Malbork i Gdańsk zaplanowaliśmy, ze względu na pracę w dzień poprzedni, 15-go. Oczywiście szajba kompletna, po drodze 3 czy 4 korki spowodowane wypadkami. W radio nadawali, że był to jeden z tragiczniejszych długich weekendów w historii.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #2 Ocena: 0

2025-08-20 11:17:56 (3 godziny temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Dobrze, że szczęśliwie, to co się dzieje teraz na drogach to jakiś obłęd. I nie wiem żeby być jakim doskonałym kierowcą, to jak na takiego świra natrafisz, to kooonnniiieec. :-[
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 160 z 160 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 158 | 159 | 160 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,