MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wieści z trasy UK-PL

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 155 z 157 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 154 | 155 | 156 | 157 ] - Skocz do strony

Str 155 z 157

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2025-07-03 15:46:39 (3 tygodnie temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

W Calais powinniśmy być 7:25 ran, czyli załapiemy się na wszelkie występujące w ciągu dnia korki. Za młodu też wolałem jeździć w nocy, ale teraz wzrok już nie ten i nie ma co ryzykować.

Po drodze zaplanowane tankowanie paliwa i piwa w Carrefour przed holenderską granicą, pewnie trzeba będzie trochę dolać w Niemczech.

Przez Niemcy 2-ką nach Berlin, później Świecko i nocleg już po polskiej stronie.

Rano kolejne tankowanie niedaleko motelu i kolejny dzień jazdy - na wieczór powinniśmy dowlec się na miejsce. Łącznie 1800km - trochę mniej niż u Perłów/Pereł (?), ale też ciekawie :-]

Trasa częściowo znana z poprzednich wypadów do Belgii z UK i do Niemiec (Bremen - Hannover) z Polski, ale to było dawno, dawno temu... Ostatnio najdłuższy cięgiem przejechany odcinek to chyba 300km spod Manchesteru, z czego 3 godziny zajął dojazd pod Londyn, kolejne 3 - kręcenie się wokół Londynu.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2025-07-05 20:04:39 (3 tygodnie temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Bedziesz jechal, to daj znac jak ze straznikami pogranicza na przejsciu.
Na razie media strasza opowiesciami ;).

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #3 Ocena: 0

2025-07-05 20:19:21 (3 tygodnie temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Nie zapomnę jak mas trzepali Niemcy na przejściu, w
stronę UK,
chłopaki chyba drugi rok, czyli 20 lat temu.
Fajki przemycamy, nie! mieliśmy dwa kartony w aucie! szok, bo więcej samolotem idzie. PP wyciągnął te dwa kartony i pokazuje - tyle, a oni podsufitki, wszystkie wnęki, uje muje, słoninę wytargali i co to? nosz k.. m.ć, słonina - wtedy o słoninie w UK można było tylko pomarzyć, teraz nie lepiej.
Dzieciaki wystraszone w nocy to było.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Crunch

Post #4 Ocena: 0

2025-07-05 20:57:23 (3 tygodnie temu)

Crunch

Mężczyzna

Z nami od: 11-12-2020

Ja jade z Leeds do Harwich. Wyjazd w piatek około 14 na promie w kajucie juz o 21 będziemy. Noc przespana, rano śniadanie na promie i start około 7:30 rano z Hook. Wyspany i wypoczęty na cały dzień jazdy. Docelowo w Kielcach około 22 jesteśmy. Po drodze dwa postoje większe na Maca (jeden w niemczech a drugi w polsce). Tankuje pod korek w Leeds potem dolewka przed wjazdem na prom i ostatnie tankowanie za Poznaniem. Prom pewnie troche drożej niz przez Dover ale odpada nam Francja i Belgia. Poza tym całość wyjazdu traktuję jako cześć urlopu i mam się dobrze bawić. Od paru lat tak jeździmy i naprawdę fajna wycieczka (nawet kot bez żadnych leków daje radę:-] )

Do góry stronyOffline

rafald

Post #5 Ocena: 0

2025-07-05 21:09:15 (3 tygodnie temu)

rafald

Mężczyzna

Harwich w sumie też niedaleko. Jaki koszt promu?

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2025-07-05 21:18:40 (3 tygodnie temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Niemiecy policjanci mają nierówno pod kopułam. Jak dobrze pamiętam to były moje początki w UK na trasie powrotnej to było już dość daleko od granicy zobaczyłem w lusterku "Zool Polizai" więc wiedziałem, że nas ściągną żadnych papierosów, alkoholu nie mieliśmy, jakieś tylko rzeczy które ciężko dostać w UK ci kretyni przeszukali nam wszystko jak zaczęli grzebać w naszych brudnych skarpetkach, gaciach, koszulkach to zaczęliśmy się śmiać z żoną, a że znam dość dobrze niemiecki to powiedziałem że ja bym zwymiotował jak bym miał tego dotknąć i chyba muszą im płacić z milion euro miesięcznie za tą pracę zostawili to z nerwami oddali dokumenty i pojechali.

Do góry stronyOffline

Crunch

Post #7 Ocena: 0

2025-07-05 21:22:29 (3 tygodnie temu)

Crunch

Mężczyzna

W listopadzie robiłem rezerwacje. W cenie (750 funtów) biletu w dwie strony mamy przeprawe, kabiny 3 osobowa z oknem, miejsca na nocleg dla kota oraz pełne sniadania.
Zawsze można wybrac dzienny prom jest tańszy, bez restauracji i kajuty są nie obowiązkowe (lub jak ktoś chce kajute to na dziennym jest połowe taniej niż na nocnym, ale nie wyobrażam sobie rejsu na ławce).
Pewnie przez Dover prom taniej wyjdzie ale na paliwie i na czasie wyjdzie inaczej plus zmęczenie. Co kto lubi.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #8 Ocena: 0

2025-07-05 21:55:48 (3 tygodnie temu)

rafald

Mężczyzna

Właśnie sprawdzam - z Hoek mielibyśmy trochę ponad 200km bliżej - nawet jak dychę na setkę zeżre, to można pominąć.
Za pociąg zapłaciłem £200. Jeżeli liczyć tylko koszt, to nam się i tak lepiej opłaca samolotem, ale w końcu w wakacjach nie tylko o to chodzi.
Harwich to ciekawa alternatywa. Prom, kabina - zawsze to frajda.
Najbardziej mnie zniechęcają te niemieckie patrole. Nie wiem, jak jest teraz, ale z czasów przedunijnych źle to wspominam - z odprowadzeniem pod lufą do pokoju przesłuchań włącznie 😅

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2025-07-05 22:14:48 (3 tygodnie temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

No juz tyle razy polecalam opcje z Harwich :)
Tyle, ze my prom dzienny bierzemy.
Crunch, sprawdz moze opcje zmiany na kabine ze zwierzakiem. Jakis czas temu wprowadzili taka, ladnie zrobione kajuty, a calosc kosztowo wychodzi podobnie do kennelu. Co podroz, to z ciekawosci sprawdzam oblozenie kennelu i tylko pojedyncze zwierzaki w klatkach.
DLuzej mozna zostac w kabinach, dedykowany czas na zejscie do auta bez tlumu podroznych.

O patrole pytalam w ramach histerii o polskich obroncach granic.
Jak aktywisci szaleli na wschodniej scianie, to byl krzyk, ze nie sa dopuszczani na granice. Teraz, jak sa na granicy, to krzyk, ze tam sa ;).
Z niemieckimi poranicznikami nie mielismy problemow, na ogol sprawdzali sposob przewozenia i papiery zwierzakow.
Gorzej zachowuja sie na lotniskach, Berlin szczegolnie.

Do góry stronyOffline

Crunch

Post #10 Ocena: 0

2025-07-05 22:28:58 (3 tygodnie temu)

Crunch

Mężczyzna

Z kennela to tak szczerze raz skorzystaliśmy. Nasz kot był sam a naokoło 7 psów. Przerażony strasznie na drugi dzień był :-)
Teraz zabieramy go ze sobą do kabiny. Nikt jak narazie tego nie sprawdzał.

Do góry stronyOffline

Strona 155 z 157 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 154 | 155 | 156 | 157 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,