MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Eurotunnel - Prom

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 10 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maat17

Post #1 Ocena: 0

2025-01-15 08:16:46 (3 miesiące temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2025-01-15 05:43:14, andyopole napisał(a):
Cytat:

2025-01-15 04:13:53, Maat17 napisał(a):
Cytat:

2025-01-09 21:42:42, Maat17 napisał(a):
Nie zawsze.
Teraz też nie będzie, ale połówek do pracy takiej chodzi, ze psa na tak długo nie zostawię samego.

Mój nauczony w pojemniku, nic mu nie bedzie pod pokładem. W aucie sam do swojego siedzenia wchodzi, nawet go nie przypinam.
Ja go uczyłam od małego. Fakt lubi się przytulać, taki lasiaty.
Jeszcze nie wiem co zrobię, może tylko do Warszawy, a potem pociąg… będzie krócej sam. Nie wiem. Trochę nie chce mi się autem.

Sprawa załatwiona….. tyle co dali mi approval, już zaglądałam na daty, a później News , zaraza idzie.
Nigdzie nie jadę. Muszę odłożyć na jesień.

Teraz znowu mięsa pójdą do góry.

Nie trać ducha, dokup zamrażarkę, rób zapasy! ;-)

Nie wiem czemu sie wysmiewasz.
Nie check by mi psa do kwarantanny zabrali….
….a tu z gov.

“ Foot and Mouth Disease import restrictions: European Union
14 January 2025

Individuals can only bring certain products of hoofed animals (ungulates) from the EU, EFTA states, the Faroe Islands and Greenland into Great Britain (England, Scotland and Wales) for personal consumption. Products brought in from these countries must:

have been produced and packaged to EU commercial standards and weigh no more than 2kg per person 
bear an identification or health mark (or commercial labelling if it is an animal by-product) to evidence it is commercially produced.  
This applies to the fresh meat, meat products, milk, dairy products, colostrum, colostrum products and certain composite products and animal by products of ungulates, subject to the exemptions below.

Additionally, individuals cannot bring any of these products from Germany into Great Britain for personal consumption, including commercially produced and packaged.

These products pose a risk to animal health in Great Britain due to the outbreak of foot and mouth disease in Germany confirmed on 10 January 2025.

Exemptions from these rules include infant milk, medical foods and certain low risk composite products (including chocolate, confectionery, bread, cakes, biscuits, pasta and food supplements containing less than 20% animal products).

The following safeguard measures give effect to this decision. These are published on behalf of the Parliamentary Under Secretary of State at the Department for Environment, Food and Rural Affairs (England), the Deputy First Minister and Cabinet Secretary for Climate Change and Rural Affairs (Wales) and the Cabinet Secretary for Rural Affairs and Islands (Scotland).”
……
“ Foot and mouth disease (FMD) in Germany
13 January 2025

Great Britain (England, Scotland and Wales) has suspended the import of the following commodities to Great Britain from Germany, following an outbreak of FMD that was confirmed on 10 January 2025:

live (including non-domestic) ungulates (ruminants and porcine animals, including wild game) and their germplasm
fresh meat from ungulates
meat products from ungulates that have not been subject to specific treatment D1 or higher (including wild game)
milk, colostrum and their products, unless subjected to treatment as defined in Article 4 of Regulation 2010/605
animal by-products, unless treated to effectively mitigate the risk of FMD
These restrictions are set out in the relevant lists published here: EU and EFTA countries approved to export animals and animal products to Great Britain.

Further safeguard measures restricting the commercial import of animal by-products and hay and straw from Germany, unless treated to effectively mitigate the risk of FMD, will be published in due course on this page.”

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 15-01-2025 08:20 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #2 Ocena: 0

2025-01-15 08:31:30 (3 miesiące temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

a ty jedziesz coś przemycać z niemiec? jakieś bydło? mało ci tu zapasów?
A co to ma do podróży z psem? a nico.

W niemieckiej Brandenburgii wykryto ognisko silnie zakaźnej pryszczycy (FMD). W jednym z powiatów graniczących z Polską padły trzy woły. Wirus na szczęście nie jest niebezpieczny dla ludzi.

Pryszczyca bardzo zaraźliwa
Agencja dpa przekazuje, że pryszczyca jest wysoce zaraźliwą chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych. Mowa m.in. o bydle, owcach, kozach i świniach.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

rafald

Post #3 Ocena: 0

2025-01-15 09:38:58 (3 miesiące temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2025-01-15 08:31:30, ZlotaPerla2 napisał(a):

A co to ma do podróży z psem? a nico.

No tak, mały taki, nawet na kebab się nie nada.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2025-01-15 11:07:21 (3 miesiące temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Az zaczelam czytac, co za ogolnoswiatowy pogrom ma dopasc zwierzaki i ludzi.
Niedawno wrocilam z okolic terenu 'zapowietrzonego'. Temat znany od kilku tygodni, dotyczy glownie zwierzat hodowlanych, parzystokopytnych.
Psy moga (domniemanie na razie) zarazic sie przez zjedzenie surowego skazonego miesa - bardziej bym sie obawiala, ze takie potencjalne
mieso trafi w rece producentow karm, ale to juz myslenie paranoika ;).
Zakladam, ze mieso z dobrego zrodla jest przebadane, po obrobce termicznej nie ma szans na zakazenie.
Co ma do tego kwarantanna psa?
Jak juz mamy sie straszyc, to bardziej obawialabym sie ognisk wscieklizny, ostatnio padlo na rejony bliskie centrum Poznania.

PS.Przy czytaniu wpadlo mi w oko, psiak jezdzi w aucie w siedzisku nieprzypiety?

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 15-01-2025 11:09 ]

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #5 Ocena: 0

2025-01-15 11:50:19 (3 miesiące temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Wy serio jeszcze czytacie te kopiuj wklej głupoty z Internetu? Ja nawet pół sekundy na to nie poświęcam, tylko przesuwam i czytam sobie dalej forum. I z tego co widzę dobrze robię :-]
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2025-01-15 11:56:49 (3 miesiące temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Przeczytalam, bo mamy piekne stada po sasiedzku. Teren przygraniczny i info wszedzie sie przewija po wetowych stronach.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #7 Ocena: 0

2025-01-16 00:37:26 (3 miesiące temu)

Maat17

Kobieta

Cytat:

2025-01-15 11:07:21, karjo1 napisał(a):
Co ma do tego kwarantanna psa?
Jak juz mamy sie straszyc, to bardziej obawialabym sie ognisk wscieklizny, ostatnio padlo na rejony bliskie centrum Poznania.

PS.Przy czytaniu wpadlo mi w oko, psiak jezdzi w aucie w siedzisku nieprzypiety?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>karjo1</i> 15-01-2025 11:09 ]

Pies na wscieklizne szczepiony…

Nie Karjo, przypinam, ale on sam sobie wchodzi do swojego siedzenia, czasami jak zapomne, to siedzi, nie wypadnie, nie wyskoczy.
Pisalam, ze nie musze przypinac ….wie gdzie jego miejsce…

Tu w UK I w dalekiej trasie musi byc przypiety….prawo nakazuje.

Siedzenie stare, ma ponad 20 lat, to co kupilam nowe juz wywalilam, nie nadawalo sie.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #8 Ocena: 0

2025-01-16 03:01:33 (3 miesiące temu)

Maat17

Kobieta

Cytat:

2025-01-15 08:31:30, ZlotaPerla2 napisał(a):

Pryszczyca bardzo zaraźliwa
Agencja dpa przekazuje, że pryszczyca jest wysoce zaraźliwą chorobą wirusową zwierząt parzystokopytnych. Mowa m.in. o bydle, owcach, kozach i świniach.

Virus moze sie przyczepic do kazdego, ludzi tez.

Z derektywy…
“ Wspólnotowe srodki zwalczania pryszczycy powinny przede wszystkim opieraé sie na likwidacji zakazonego stada. Nalezy natychmiast przeprowadzié ubój zwierzat gatunków wrazliwych zakazonych i podejrzanych o zakazenie zgodnie z dyrektywa Rady 93/119/EWG z dnia 22 grudnia 1993 r.”

Pies moze sie zarazic, nie bede ryzykowac.
*NO**NO*
Czlowiek tez moze sie zarazic….pijac swierze mleko, jedzac niedogotowane mieso, czy podczas zajec z chorym zwierzeciem, karmienie, glaskanie, grooming.

Na granicy nikt sie nie bedzie “patyczkowal”.

Ludzie choruja okolo 2 tygodni, Przewaznie przechodzi, ale moga byc komplikacje. Problemy zoladkowo-jelitowe, zapalenie miesnia sercowego, zoltaczka, czy zapalenie pluc.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #9 Ocena: 0

2025-01-16 08:34:59 (3 miesiące temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

„Pryszczyca, inaczej zwana zarazą pyska i racic„

Mleko prosto od krowy, gdzie go szukać? większe prawdopodobieństwo wpaść pod samochód …

Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #10 Ocena: 0

2025-01-16 08:45:04 (3 miesiące temu)

Maat17

Kobieta

Cytat:

2025-01-16 08:34:59, ZlotaPerla2 napisał(a):

Mleko prosto od krowy, gdzie go szukać? większe prawdopodobieństwo wpaść pod samochód …

U cioci.
:-]

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,