Cytat:
2010-07-06 13:05:09, Lenka2000 napisał(a):
W Lizbonie za wiele nie ma do zwiedzania

lol, to ja juz nie wiem, czego jeszcze mozna szukac?
Poczawszy od Bairro Alto (stara, bardzo malownicza dzielnica) po widok na fantastyczne mosty na Tagu. Koniecznie odwiedz muzeum powozow (niesamowite powozy, karety az kapiace zlotem), zamek i Alfame. Ja co roku spedzam kilka godzin w oceanarium - najwieksze w Europie, stamtad jest fajny widok na most Vasco da Gama. Koniecznie wybierzcie sie wieczorem do Casa de Fado posluchac fado. Przepiekna jest wieza Belem i oczywiscie zakon dos Jeronimos a zaraz obok mozna sprobowac najslynniejszych lizbonskich ciastek - pasteis de Belem (zawsze olbrzymie kolejki, ale warto).
Ja zatrzymuje sie w Setubal (jakies 30 km od Lizbony) - fajne widoki i plaze nie tak zaludnione jak w Algarve. Mozecie sie wybrac do Sintry (przepiekne palace i wille wybudowane dla monarchy i jego swity), zamek Palmela tez robi wrazenie. Koniecznie pojedzcie na wybrzeze, przeciez to kraniec Europy (przyladki Cabo da Roca i moj ulubiony Cabo Espichel z opuszczonym starym zakonem). No i jest jeszcze Fatima, jesli ktos jest religijny, Coimbra, Braganca... Mnostwo do zobaczenia. My w tym roku zwiedzamy polnoc kraju, procz Fatimy nic jeszcze tam nie widzialam, wiec trudno mi cos powiedziec. Mam nadzieje, ze bedziecie mile wspominac pobyt w Portugalii, ja sie zakochalam w tym kraju
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
I stolujcie sie w starych knajpkach gdzie jadaja miejscowi, tam najlepiej karmia