"Alnwick Castle - rezydencja Duke'a Northumberland. Zamek nalezy do rodziny od 1309r i w tym roku obchodza wlasnie 700-lecie jego posiadania (w 2009r). Obecny Duke ma numer 12 przed tytulem - 12th Duke of Northumberland, przejal on tytul w 1995 roku. Wedlug slownika duke tlumaczy sie na polski jako ksiaze, ale jakos mi to nie pasuje. Zamek nie zawsze byl zamieszkiwany i przez ok 150 lat byl porzucony. Dopiero w XVIII wieku zona pierwszego Duke'a przeniosla sie do Alnwick i rozpoczela sie przebudowa i restauracja obiektu.
Obecna duchess (ksiezna) stworzyla nieco zaniedbane ogrody od nowa. W 2002r otworzono pierwszy etap, w 2007r kolejny i dalej trwa sadzenie nowych drzew i inne prace. Zamek jak i ogrody sa imponujace. Zamek to przede wszystkim historia i bogate zbiory sztuki, antykow i broni. Natomiast ogrody sa zaprojektowane z rozmachem i maja nowoczesne i intygrujace fontanny."
Inne zamki w tamtym rejonie to Bamburgh Castle i zamek na Holy Island.
"Bamburgh Castle - kolejny zamek, rowniez ciagle zamieszkany. Lord William Armstrong kupil go w 1890r, przebudowal i wyremontowal. W tej chwili mieszkaja w nim potomkowie pierwszego lorda, niestety utracili tytul lordowski, poniewaz czwarty lord nie mial biologicznych dzieci tylko adoptowane. Zakladajac, ze potomkowie ciagle czerpia korzysci materialne z firm Armstronga to brak tytulu jest chyba ich najmniejszym zmartwieniem. Firmy stworzone przez Armstronga na przestrzeni wieku staly sie czescia obecnego BAE Systems (producent uzbrojenia)."
Akurat w sobote jade ponownie do Northumberland i bede zwiedzac te zamki ze znajomymi.
Zdjecia:
Alnwick
Warkworth Castle
Holy Island
Lake District: owszem, nie jest brzydko, ale jak ktos byl w Szwajcarii to nie robi takiego wrazenia. Irytowaly mnie waskie drogi. Nawet na takich glowniejszych byl problem jak jechal autokar z przeciwka.
Podobaly mi sie przelecze, szczegolnie Hardknott Pass.
Podobno latem jest tam bardzo duzo ludzi i sa korki. Polecam wizyte poza sezonem. Bylam w czerwcu i zaparkowanie w jednej z miejscowosci w niedziele bylo praktycznie niemozliwe.
Jako dobre miejsce wypadowe polecam Windermere, dokladnie Fallbarrow Park, Bowness on Windermere.
Zdjecia:
Fallbarrow Park, Bowness on Windermere
Kirkstone Pass, Ullswater
Windermere
Keswick, Buttermere, Derwent Water
Hawkshead, Tarn Hows, Hardknott Pass
[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 11-08-2010 10:39 ]