MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Opony letnie w trase do polski zimą?????

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 7 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sparky1

Post #1 Ocena: -1

2014-01-19 11:45:00 (11 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2012

Kormoran niestety produkowany jest teraz przez wegrow bo michelin juz dawno przeniosl tam produkcje tych opon:-)

[ Ostatnio edytowany przez: sparky1 19-01-2014 11:47 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2014-01-19 13:23:29 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-01-19 11:19:10, forever28 napisał(a):
Za przesyłkę 4 sztuk zaplacilem 160zl do tago 4*10£ za przelozenie z wyrażeniem i wyjdzie mi z oponami 200£ a nie 400£ to jest zoznica? Znaczna! A vatu w Polsce masz 23% ale nie na opony ...jak przypada będę widział jaki VAT na fv.

Zalezy jaki rozmiar opon zamawiasz, te co kupilam w listopadzie w UK sa drozsze w PL. Kiedys sprawdzalam i nie widzialam zadnej oplacalnosci w zamawianiu opon z PL.

Albo zamawiam z mytyres.co.uk albo biore bezposrednio od swojego oponiarza. Przy ostatniej wymianie mowil mi, ze jak bede kupowac letnie, to zebym pogadala z nim, bo ma opony w dobrej cenie dla mnie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

stefan666

Post #3 Ocena: 0

2014-01-19 14:39:02 (11 lat temu)

stefan666

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2013

Z cenami różnie bywa, zawsze warto szukać z dużym wyprzedzeniem - ja letnie kupuję zimą a zimowe latem.

Na zimę 2010/11 tutaj kupiłem continentale 205/55/16 w kwitficie za 300f z montażem i zbieżnością (co warto zrobiuć przy zakupie nowych gum).

Rok temu kupiłem z Polsce, też conti, 195/65/15 komplecik za 640zł, tam założyłem za 50zł na stalówki i przytargałem sobie autkiem jak jechałem z wakacji.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2014-01-19 15:24:22 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Na cenę opon składa się wiele czynników.

Samo mówienie jaką cene zapłaciliśmy to jest bez sensu.

każdy producent ma całą game opon, od tanich po drogie.
od 30 do 180 funtów a nawet więcej.

Najczęściej zamawiam na mytryres, ceny mają takie same na całą europe

Trzeba by najpierw wybrać konkretny model opony i parametry i wtedy porównanie.

Tak czy inaczej, Jak już kiedyś wspominałem na tanie opony to ja już się nie nabiorę, nie dość że mi się starły szybciej niż gacie na dupie, to komfort jazdy, oraz bezpieczeństwo niech szlak trafi.

Różnica znaczna, na Michelinach z wyższej półki robiłem 50-70 tyś mil co w efekcie pozawalało na 2- 2.5 roku jazdy, z czego w zimie trochę zawsze się przepaliło, pod górkę gdy był śnieg. Mieszkam w pagórkowatym terenie gdzie są strome podjazdy.

te pseudo Oszczędne mimo że podczas śnieżycy założyłem łańcuchy, i nie spiłowałem, to bywało ze opony lubiły sie zakręcić na mokrym przy ruszaniu z podpożądkowanej, no soory ale jak w uk zakręci ci się opona to tak jak być szlifierką ją przejechał, bo asfalt jest wyjątkowo szorstki.

hamowanie to samo, ciągle tylko słychać było turkotanie ABS i jeeeeedzieeeee....
Co mogło znacznie powiększyć koszt użycia lipnych opon.

Czasami lubię na rondzie wejść sobie z takim powerkiem na wysokich obrotach, jakie było moje zdziwienie, gdy jak zwykle sobie wchodzę a tu mi "dupcia tańczy" dla mnie :>

To był najgorszy rok używania opon, "zaoszczędziłem" 100 funtów, a tak na prawdę wydałem 2 x tyle.

Wróciłem do Michelina, ponieważ jeżdżę teraz nieco mniej wybrałem opony nieco tańsze bo bez dodatkowego wzmocnienia.
Cichutko jadą, ładnie wybierają nierówności, a jak sobie pozwolę na rondku jadą jak przyklejone.

Opona, układ hamulcowy, układ kierowniczy, to jest ta część pojazdu na której powinno się oszczędzać jako ostatni, a właściwie wcale.

To już lepiej poszukać dobre prawie nowe opony używane, zdjęte z jakiegoś skasowanego samochodu.
Czasami można znaleźć firmowe, z ledwo przytartym bieżnikiem, nie tak dawno sąsiadowi odbierałem opony po drodze, jeszcze miały dzyndzelki gdzie nigdzie, zapłacił coś około 30 funtów, a mieli i nawet po 20 Micheliny energy.

W samochodzie, zwłaszcza jak ktoś jeździ delikatnie to tak nie czuć, ale na motocyklu to różnice są niesamowicie wyczuwalne.
I tu również,
Tańsze opony...
motorek niby fajnie jedzie, ale jakoś tak mało stabilnie, jak by miał opony z kamienia, podskakuje, zejście nisko na zakręcie, miało się wrażenie że opona ucieka.
Byle hamowanie, ABS napierdziela, czyli opona się ślizga.

Kupiłem nowe, półeczka górna droższe o 30 funtów. Nie dość ze jak już wsiadłem to w pierwszym momencie myślałem że mi koła nie dopompowali... tak miękko.

Wejście w zakręt trę podnóżkami ... idzie jak po maśle, wyjście do pionu żadnego wahnięcia, motocykl gładko wraca do pionu.

I nie byłem odosobniony, bo już po pierwszej jeździe Beata stwierdziła to samo. I nie ma mowy o innych oponach.

Obrazek
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

sparky1

Post #5 Ocena: 0

2014-01-19 16:02:04 (11 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2012

Tez nie widze oszczednosci przy zakupie opon z polski bo po doliczeniu kosztow przesylki i zalozenia opon w warsztacie wychodzi na to samo albo i drozej. Zazwyczaj sprawdzam ceny opon na http://www.camskill.co.uk/ i albo zamawiam opony od nich i jade do wskazanego przez nich warsztatu albo ide do lokalnego oponiarza i negocjuje cene

Do góry stronyOffline

forever28

Post #6 Ocena: 0

2014-01-19 20:05:07 (11 lat temu)

forever28

Mężczyzna

Z nami od: 30-10-2013

No cie zdzwie bo to micheliny a na oponach się znam bo dużo kupowalem , mam transport drogowy i od tego dostawcy biorę długo i nie nazekam. Niekiedy inni maja problemy z normalnymi a ja smigam bez problemu. Ale nic na sile wisi mi to czy i na jakich ktoś jeździ oponach wiec jak dla mnie możesz i kupywac Michaliny za 300£ za sztukę
Twoje pieniądze!!

Do góry stronyOffline

forever28

Post #7 Ocena: 0

2014-01-19 20:06:32 (11 lat temu)

forever28

Mężczyzna

Z nami od: 30-10-2013

Rozmiar 1956515 standaart

Do góry stronyOffline

andreek

Post #8 Ocena: 0

2014-01-19 20:58:04 (11 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

Cytat:

2014-01-19 20:05:07, forever28 napisał(a):
No cie zdzwie bo to micheliny a na oponach się znam bo dużo kupowalem , mam transport drogowy i od tego dostawcy biorę długo i nie nazekam. Niekiedy inni maja problemy z normalnymi a ja smigam bez problemu. Ale nic na sile wisi mi to czy i na jakich ktoś jeździ oponach wiec jak dla mnie możesz i kupywac Michaliny za 300£ za sztukę
Twoje pieniądze!!

Po co Micheliny-jak napisales £300 za sztuke.
Dobre opony, rozmiar jak do mojego samochodu troche taniej niz £300 za sztuke. :-)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2014-01-19 21:07:32 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2014-01-19 20:58:04, andreek napisał(a):
Cytat:

2014-01-19 20:05:07, forever28 napisał(a):
Twoje pieniądze!!

Po co Micheliny-jak napisales £300 za sztuke.
Dobre opony, rozmiar jak do mojego samochodu troche taniej niz £300 za sztuke. :-)

No o jest sprzedawca mytyres.co.uk chyba jedna z największych sieci w europie, opony idą z Holandii zazwyczaj.

Za sztukę 300? No raczej na fele 17+

Mniej więcej ten rozmiar, bo szersze 215/16, ale index wagi 98 z seri HP, czyli wzmacniane, bo raz po raz łapie gwoździe a na samochodzie MPV było prawie 500kg ładunku, kupowałem w cenie 100-125 za sztukę, a teraz Energy saver coś około 350 za komplet, zamontowali mi pod domem i dostałem 20 funtów Cashback
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

andreek

Post #10 Ocena: 0

2014-01-19 21:11:02 (11 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

Krak, z mojej strony to był sarkazm.:-8

To ten kolega powyżej, wyskoczył z taka cena. :-]
Ja podałem link, do czterech gumek.:-D

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,