MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Trasa Anglia Polska

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

maxiu_w

Post #1 Ocena: 0

2008-11-06 20:16:47 (16 lat temu)

maxiu_w

Mężczyzna

Z nami od: 06-11-2008

Witam czy jechal ktos do Polski z Anglii przez Francje, Austrie, Szwajcarie i Czechy ?? Omijajac Niemcy ???.

Dziekuje za Podpowiedzi.Pozdrawiam:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2008-11-06 20:45:55 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Dodaj jeszcze Francje bo jakos do tej Szwajcarii trzeba sie dostac jesli chcesz ominac Niemcy. Mozna jechac nawet przez Portugalie, tylko po co? Chyba ze turystycznie...

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2008-11-06 23:35:55 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

heh, ja turystycznie przez południe Niemiec, ale to w lecie można bo w zimie nie radze, góry i pagórki maja swoje prawa, do tego wąskie remontowane autostrady, najlepiej jednak standardową 2ką a koło berlina w dół jak ktoś na południe. reszta to turystyka
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

anna69

Post #4 Ocena: 0

2008-11-07 08:06:32 (16 lat temu)

anna69

Kobieta

Z nami od: 06-08-2008

Cytat:

2008-11-06 20:16:47, maxiu_w napisał(a):
Witam czy jechal ktos do Polski z Anglii przez Francje, Austrie, Szwajcarie i Czechy ?? Omijajac Niemcy ???.

Dziekuje za Podpowiedzi.Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: <i>maxiu_w</i> 06-11-2008 20:48 ]

a czemu chcesz tak jechac?? masz zakaz porusznia sie po Niemczech?? Bo to strasznie dlugo i naokolo...przez Niemcy najszybciej...

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2008-11-07 15:26:42 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no i jeszcze w Szwajcarii trzeba zapłacić winetę coś około 100 EURO, można kupić np tu http://www.pzmot.com.pl/winiety.xml nie pamiętam dokładnie, ważna na rok, ale nie ma na 1 dzień.
do tego winetka na Austrie, no i jeszcze mogą się trafić extra płatne tunele.

Nie chce mi się szkicować dokładnie trasy, ale zakładając wyjazd z Londynu, musi udać się do Lion, piękne miasto kilka lat tam mieszkałem i prowadziłem firmę :) potem do Szwajcarii, piękne widoki i zaskakujące kontrasty klimatyczne, no i Tuuuuuuuuuunele :) potem Austria, Czechy i do granicy w okolicy Jeleniej Góry wychodzi jakieś 2600km, w zimie może to zając 2 dni jazdy,

aha zaopatrz się w łańcuchy, na koła, bez zimowych opon nawet nie opuszczaj francji bo cię pierwszy patrol zgarnie!
Łańcuchy w bagażniku od września są obowiązkowe i zapłaciłem kare za nie manie, a było to pierwsze pytanie policjanta mimo że była piękna pogoda i ciepło

Ale przygoda zaje....

PS
Wygrzebałem w sieci
Na autostradach i drogach szybkiego ruchu obowiązuje wykupienie winietki za 40 CHF. Obowiązek ten dotyczy także przyczep powyżej 3,5 t. Winietka jest ważna przez 14 miesięcy, od 1 grudnia roku poprzedniego do 31 stycznia następnego. Brak winietki karany jest mandatem w wysokości 100 CHF plus koszt wykupienia winietki. Uwaga: dla podróżujących z przyczepą obowiązuje taka sama opłata jak za pojazd.

Kierowcy pojazdów o ciężarze powyżej 3,5 t, niezależnie od dróg, po których będą się poruszać, obowiązani są wykupić odpowiednie winietki, których cena zależy od kategorii pojazdu, jego ciężaru i okresu pobytu na terytorium Szwajcarii (winietki nabywa się na punktach granicznych przed wjazdem na terytorium Szwajcarii).

Dodatkowo pobierane są opłaty za przejazd tunelami:

* Munt la Schera łączącym Zernez (region Grisons) z Livigno (Włochy). Dostępny dla ruchu w godz. 8-20, tylko dla pojazdów o maks. wysokości - 3,60 m i szerokości - 2,50 m.
* Grand St.Bernard dostępnym tylko dla pojazdów o wymiarach maks.: wysokość - 4 m, szerokość - 2,55 m, długość - 18,0 m, ciężar - 40 ton.

Przez niektóre tunele kursują pociągi specjalne przewożące samochody i pasażerów:

* Lötschberg na trasie Kandersteg - Goppenstein
* Lötschberg na trasie Kandersteg - Iselle (I)
* Furka na trasie Realp - Oberwald
* Oberalp na trasie Andermatt - Sedrun
* Albula na trasie Thusis - Samedan.
* Vereina na trasie Selfranga - Sagliains
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2008-11-15 06:29:05 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Rowniez przez Czechy nalezy wykupic winietke. Minimum waznosci chyba 14 dni, ceny nie pamietam, ok. kilkunastu zlotych.

Do góry stronyOffline

tamarka

Post #7 Ocena: 0

2008-11-15 12:54:58 (16 lat temu)

tamarka

Kobieta

Z nami od: 10-07-2008

My latem przerabialismy podobna trase, tyle ze bez Szwajcarji.Z Dover promem do Boulogne (najtansza opcja),dalej do Brukseli (nikt nie polecal Antferpi),Liege(B),Frankfurt Am Main,Nurnberg i Praga.A potem juz tylko rzut beretem do przejscia granicznego w Kudowy Zdroju.Jedyny minus to to ze w Pradze nie maja obwodnicy i trzeba jechac przez miasto.

Do góry stronyOffline

tamarka

Post #8 Ocena: 0

2008-11-15 13:05:20 (16 lat temu)

tamarka

Kobieta

Z nami od: 10-07-2008

I pierwsze slysze aby w Czechach trzeba cos placic, choc bylam tam wiele razy.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #9 Ocena: 0

2008-11-15 17:36:00 (16 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

no to sie ciesz moja droga bo kontakt z czeskimi policjantami dla Polaka zawsze konczy sie mandatem w maksymalnej wysokosci. Placi sie za jazde autostradami i niektorymi drogami "dwupasmowymi".... Te drogi sa oznakowane znakiem drogowym na ktorym jest napis: "jen s nalepkou"...

[ Ostatnio edytowany przez: andyopole 15-11-2008 17:38 ]

Do góry stronyOffline

evasta4

Post #10 Ocena: 0

2008-11-15 19:12:03 (16 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Chlopak zadal konkretne pytanie...widocznie na moje oko nie moze lub nie chce ryzykowac przez Niemcy,a wy dalej swoje Niemcy i Niemcy:-]
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,