MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Gotowka w samolocie

« poprzednia strona

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

Str 2 z 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2008-10-29 08:12:29 (17 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

czyli to co mówiłem, nawet na terenie uni, jak wjeżdżasz czy wyjeżdżasz i masz ponad wspomnianą kwotę, to musisz ją zgłosić, po zgłoszeniu praktycznie nie powinni robić problemów, co innego jak nie zgłosisz i znajdą to właśnie wstrzymują, to samo jest na granicy z Australią, jak masz za mało kasy, nie wpuszcza jak masz za dużo i nie zgłosisz kasy to wstrzymają nawet na kilka miesięcy :-]:-]:-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

seth1977

Post #2 Ocena: 0

2008-10-29 10:09:09 (17 lat temu)

seth1977

Mężczyzna

Z nami od: 13-02-2008

Cytat:

2008-10-29 08:12:29, krakn napisał(a):
czyli to co mówiłem, nawet na terenie uni, jak wjeżdżasz czy wyjeżdżasz i masz ponad wspomnianą kwotę, to musisz ją zgłosić, po zgłoszeniu praktycznie nie powinni robić problemów, co innego jak nie zgłosisz i znajdą to właśnie wstrzymują, to samo jest na granicy z Australią, jak masz za mało kasy, nie wpuszcza jak masz za dużo i nie zgłosisz kasy to wstrzymają nawet na kilka miesięcy :-]:-]:-]

nie dokonca,dlatego,ze kwota ktora moga ci zatrzymac zalezy od ich widzimisie.jak juz wspomnialem moze to byc kazda suma powyzej tysiaca funtow.czesto przewozilem lub ktorys z moich kolegow spore sumy pieniedzy i tak na przyklad zatrzymali kiedys mojego kolege na stanstead z 20 000£ po 30 minutach wyjasnien i bez okazywania jakichkolwiek dokumentow pozwolili mu leciec,oczywiscie z pieniedzmi.a innym razem zatrzymali mojego znajomego z 10 000£ i nie dosc,ze spedzil noc w areszcie to czekal 3 miesiace na pieniadze.

Do góry stronyOffline

evasta4

Post #3 Ocena: 0

2008-10-29 11:15:10 (17 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

Vitek,tak cos tam dostalam hehe:-],niestety nie dla mnie ta kasa,tylko na duzy,powazny dlug:-|

Ale mi stracha napedziliscie...Co prawda takich kwot nie mam bo bede miala przy sobie 3400€.Bede miala na pewno tez druk z banku,ze takowa kase wyplacilam.Mam nadzieje,ze wystarczy to?
Nie mam wyjscia,musze tak leciec z kasa,bo przez banki wplacac to nie dosc ze olbrzymie prowizje przy wyplacie..to jak ja bym to cale w pl wyplacila?
Acha,czy musze o tym mowic przy odprawie czy nie odzywac sie?
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #4 Ocena: 0

2008-10-29 11:17:50 (17 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

zeby rozwiac wszelkie watpliwosci:

Declaring cash when entering or
leaving the UK
From 15 June 2007, if you are travelling to or from a country outside the European
Union (EU), you will need to declare any sums of cash of 10,000 Euro or more (or the
equivalent in another currency) to HM Revenue & Customs (HMRC).

You do not need to declare cash if you are travelling to or from another EU country.

Leaflet - Declaring cash
For the purposes of this requirement, the countries of the
EU are:
Austria, Belgium, Bulgaria, Cyprus, the Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland,
France, Germany, Gibraltar, Greece, Hungary, Ireland, Italy, Latvia, Lithuania,
Luxembourg, Malta, the Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia,
Spain (including the Canary Islands), Sweden, and the United Kingdom (not including the Isle of Man and the Channel Islands).

Declaring cash to HMRC
You must declare cash on duplicate Form C9011, and post the completed top copy 1 in the drop box provided at the port or airport.
You can either pick up the form when you get to the port or airport and complete it there, or you can print it down from this website, which gives you the opportunity to complete it before you start your journey.
HMRC officers may ask to see evidence of your having made a declaration.
Therefore it is important to keep a copy of the completed form. .

Definition of the term 'cash'
The term ‘cash’ covers:
• currency notes and coins
• bankers’ drafts
• cheques of any kind, including travellers’ cheques.

Your rights if your cash is seized
HMRC officers will only seize cash if they have reasonable grounds to suspect it is
the proceeds of, or is intended for use in, unlawful conduct.
Seized cash cannot be kept for more than 48 hours without a court order (not including public holidays and weekends).
A court may order seized cash to be:
• detained while investigations are carried out
• forfeited permanently if the investigation shows it is associated
with criminal activity.
If your cash is seized, you will be given information on how to appeal against the
decision.

Ale jak widac w ostatnim akapicie - oficer na granicy moze zatrzymac kase jesli ma uzasadnione podejrzenia, co samo w sobie jest pojeciem workiem i w tlumaczeniu na dowolny jezyk znaczy ''bo tak i juz''. sadze wiec, ze lepiej miec jakis dokument z banku tak na wszelki wypadek - co zaczyna mi przypominac z lekka polska paranoje biurokratyczna, ale dziekowac za to nalezy gosciom trudniacym sie praniem brudnych pieniedzy i finansowaniem terroryzmu. tak czy siak - jesli przewozisz legalna kase to nie masz sie czego obawiac ale papier miej.

;-)
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

marcinb

Post #5 Ocena: 0

2008-10-29 11:23:49 (17 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

ponadto:

Customs & Excise And Their Money Laundering Powers — TaxationWeb (February 2004) by VAT Solutions (UK) Limited
Large Cash Sums

To help Customs officers combat money laundering they have trained sniffer dogs to sniff out cash! They are, apparently, operating at major railway stations and on the London underground. If the dogs sniff out some money the person carrying it is pulled in and asked to explain why he is carrying so much cash around with him.

If you regularly move large sums of cash around in the UK don’t be surprised if you are pulled over and asked to explain why you are carrying large sums of cash. You should carry proof of identity and be able to give an explanation of why you are carrying cash to prevent the inconvenience of a trip to the police station.

While we all agree that drugs dealers and terrorist should be dealt with appropriately I cannot help feeling that the authorities are abusing their powers in this area and using them as an excuse to check out if small cash businesses are declaring all of their takings. I was under the impression that the VAT control visit was the correct method of dealing with the matter.

What can be learnt from this is that if you are going to carry large amounts of cash (more than £10,000) out of the country that have been generated from your cash business the only chance of being unmolested by HM Customs & Excise is to notify them in advance, declare the money at the point of exit and carry a copy of your accounts or a recent cash reconciliation or management accounts to prove that the money has been legitimately generated by your business. In addition I would recommend that you carry copies of your bank statements if the money has been withdrawn from a bank and a copy of your VAT registration certificate. If you don’t Customs will surly seize your money and then you will have a long fight on your hands to get it back!

In addition to the Proceeds of Crime Act HM Customs & Excise have recently announced that they have got new money laundering powers “to help protect society and to combat money laundering and the criminal activity which underlies it, including terrorism”.

cash sniffing dog - boszeeee, zycie przerasta kabaret ;-)
otwieram hodowle takich psow - dla zonatych znizki. zameznym kobietom doliczam 100% akcyzy.

:-D
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

evasta4

Post #6 Ocena: 0

2008-10-29 13:28:08 (17 lat temu)

evasta4

Kobieta

Z nami od: 12-06-2008

:-)czyli w moim przypadku jak rozumiem nie mam obowiazku nic deklarowac.Wszak 3500€to nawet nie polowa tego co deklarowac trzeba...
Dziekuje za obszerne info:-)

PS tylko dlaczego w takim razie ktos kto pisal powyzej mial problem z kwota powyzej 1000€?:-o
"(...)Ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie,parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę(...)".

Do góry stronyOffline

jolanta12

Post #7 Ocena: 0

2008-10-29 15:21:07 (17 lat temu)

jolanta12

Kobieta

Z nami od: 28-11-2007

A jak to bedzie z kwotą 10.000 funtów ????

Do góry stronyOffline

marcinb

Post #8 Ocena: 0

2008-10-29 15:25:57 (17 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

przelicz na euro tutaj

currency converter

lub zainstaluj sobie currency converter na google:

google - currency converter

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,