Praktycznie gdzie byscie nie pojechali to zawsze znajdzie się coś fajnego do zwiedzania, jak ktoś lubi to miasta i twierdze z przed tysięcy lat, oraz owoczesne budowle
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Np:
Valencja, poza szeroką plażą mamy do zwiedzania ciekawe miasto, poza tym wspaniałe oceanarium i muzeum techniki, ale dużo skromniejsze niż w londynie, jednak warto zobaczyć.
Malaga, Bardzo ciekawe stare niezbyt duże miasto, z klimatycznymi zakątkami, jest co robić w nocy, zresztą tak jak to południowcy maja w zwyczaju sklepy otwierają o 19 tej i czyne sa do północy.
Sol Andalusja, no cóż tu już trochę oddalamy się od morza, ale najwspanialsze są poranki i wieczory dla amatorów fotografii, gra pastelowych świateł pastelowych wzgórz coś pięknego.
My mieliśmy nocleg w wspaniałym i w sumie tanim kurorcie, minusem było jedzenie, gdyż okazało się ze właściciel był anglikiem :/ było to miejsce dla ludzi którzy chcą odciąć się od świata i poddać się rehabilitacji, leżeniu w błocie zabiegom kosmetycznym, czy też ma bzika na siłownie, niestety dość daleko od morza i jedyna rada to wynajęcie samochodu, zaledwie 25 euro za dobe, samochód z klimą, nówka.
Woda niestety z jakiś przyczyn szybko staje się nieprzeźroczysta.
Jeżeli ktoś wybiera się by ponurkować i popływać w krystalicznie czystej wodzie to polecam jednak wysepki, takie jak Ibiza, Malta.

Ibize otacza wyjątkowo czysta, gorąca woda, spotyka się i piaszczyste plaże ale i kamieniste, jednak wejście do wody nie sprawia problemu.
i Tak ibiza choć niewielka wysepka którą praktycznie można całą odwiedzić i zwiedzić w jeden dzień jest podzielona na kawałki, i tak tam gdzie lądujemy czyli na południu wyspy to jedna wielka imprezownia, na południe od lotniska za San francesc znajdziemy również stare solarnie, park narodowy oraz ... plaże golasów, znaczy bez majtek, bo bez staników to prawie wszystkie panie chodzą
Jak kjtoś lubi umiarkowaną ilość imprezowni t polecam udać się na północ wyspy, Miasto Sant antoni, dużo anglików, ale wspaniała piaszczysta plaża i czyste morze, gdy mamy czas i wynajęty samochód warto ruszyć do okoła wyspy...
Mógłbym długo opowiadać o tej wyspie, w skrucie dodam że wschodnie wybrzeże jest opanowanie przez niemców, bardziej dziko, i spokojnie, dobre miejsce dla rodzin z dzieckiem,

podobnie jest południowym wschodzie, rodzinnie wiejsko, tu spotkałem polaków prowadzących knajpki i "budki" a nawet samochody z polską rejstracją, środkowa cześć wyspy jest dzika,

jest jeszcze na zachodzie wyspy znajdziemy też ukrytą bardzo starą wioskę rybacką, ale zrobioną tak że wszystkich pozytywnie zachwyca i szokuje.... ale to już tajemnica :D kto pojedzie ten zobaczy i NIE POŻAŁUJE
ja zakochałem się w ibizie i jedynie co z nią konkuruje to szwajcara.
I jeszcze jedno, warto w hiszpani brać hotel z pełnym wyżywieniem, jedzenie jest pyszne a stoły suto zastawione (szwecki stół) praktycznie wystarczy z każdego dania czy przysmaku wziąćs odrobinkę by najeść się na cały dzień, a i tak zostanie kilka smakołyków których nie będziemy w stanie spróbować

Przynajmniej u nas tak było, a jesteśmy smakoszami i żarłokami hehe
Zresztą południowe kraje europy są bardzo bogate w aromatyczne dania, i warto jest zamawiać małe ale wiele różnych dań

W hiszpani oczywiście nie wolno zapomnieć o winie! sprzedają za grosze bardzo dobre młode wino, o tysiącu aromatów i bukietów, podawane często jest w litrowych karafkach za kilka euro, a bywa że dostaniemy gratis, zależy gdzie trafimy i ile i co zamówimy.
hm, ja już się nie moge doczekać następnego wyjazdu w pod koniec lipca, i już mnie korci zrobienie tygodniowego wypadu samochodem
[ Ostatnio edytowany przez: krakn 03-06-2008 14:28 ]