Str 14 z 18 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
EFKAKONEFKA33 |
Post #1 Ocena: 0 2018-03-10 11:57:43 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2018-03-10 06:55:47, KatyD napisał(a):
Efcia, jesli krol zwierzat zwola do siebie zabe, slonia i psa to wtedy pies bedzie THE barking animal, ten jeden konkretny ktory szczeka. Jezeli mowimy ze pies jest jednym ze zwierzat ktore szczekaja, jak lisy, wilki czy chocby jelenie, to wtedy jest to A barking animal.
Wszystko jest kwestia kontekstu, tego co chcemy powiedziec
Zastanawiałam się właśnie wczoraj wieczorem czy poza psem jeszcze jakieś zwierzęta szczekają.  Stąd pytanie czy to the powinno tam się pojawić.
Natomiast taka mała dygresja, która mnie dopadła dziś rano po pewnym telefonie gdy dyskutowałam z taką jedną o zawiłościach relative clauses
Zwyczajny człowiek to w piątkowy wieczór idzie się napić, a rano leczy kaca. Na pewno nie rozkminia na forum problemów językowych a potem z rana odbywa godzinne debaty nad niuansami przecinkowymi ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
|
espe-7 |
Post #2 Ocena: 0 2018-03-10 17:47:36 (7 lat temu) |
Z nami od: 04-06-2010 Skąd: Londyn |
Cytat:
2018-03-10 10:50:59, espe-7 napisał(a):
Cytat:
2018-03-09 18:58:50, KatyD napisał(a):
I have met the guy, who lives upstairs from you.
I have met the guy who lives upstairs from you.
Jaka jest roznica?
Nooo Katy, dalas czadu I przyznam, ze zglupialam  ale zaczelam grzebac w otchlaniach umyslu I zaczelo mi switac, jaka jest roznica w tych zdaniach. Ale dajmy szanse innym ...
Jesli nikt nie odpowie do wieczora, to ja napisze swoja wersje, ale od razu mowie, ze moja najslabsza strona w jezykach jest interpunkcja...
No dobra, skoro nie ma chetnych, to ja cos sprobuje tutaj pokombinowac...
1. Jest tylko jeden 'guy'(sasiad) I mieszka na pietrze.
2. Ten 'guy' jest jednym z kilku sasiadow I ja poznalam tego, ktory mieszka na pietrze.
Hmmm....
A teraz moja zagadka:
1. Normally, I get up at 7am.
2. I normally get up at 7am.
Jaka jest roznica? "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|

|
 |
|
|
Post #3 Ocena: 0 2018-03-11 20:27:46 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2018-03-10 17:47:36, espe-7 napisał(a):
Cytat:
2018-03-10 10:50:59, espe-7 napisał(a):
Cytat:
2018-03-09 18:58:50, KatyD napisał(a):
I have met the guy, who lives upstairs from you.
I have met the guy who lives upstairs from you.
Jaka jest roznica?
Nooo Katy, dalas czadu I przyznam, ze zglupialam  ale zaczelam grzebac w otchlaniach umyslu I zaczelo mi switac, jaka jest roznica w tych zdaniach. Ale dajmy szanse innym ...
Jesli nikt nie odpowie do wieczora, to ja napisze swoja wersje, ale od razu mowie, ze moja najslabsza strona w jezykach jest interpunkcja...
No dobra, skoro nie ma chetnych, to ja cos sprobuje tutaj pokombinowac...
1. Jest tylko jeden 'guy'(sasiad) I mieszka na pietrze.
2. Ten 'guy' jest jednym z kilku sasiadow I ja poznalam tego, ktory mieszka na pietrze.
Hmmm....
A teraz moja zagadka:
1. Normally, I get up at 7am.
2. I normally get up at 7am.
Jaka jest roznica?
Odnosnie mojej zagadki : mowimy o jakims jednym konretnym facecie, i mamy dodana informacje ze swoja droga on mieszka na gorze.
Mowimy o jedynym konkretnym facecie o ktorym wiemy ze mieszka na gorze.
Odnosnie Twojej zagadki, wedlug mnie nie ma roznicy w znaczeniu ale oczywiscie moga byc jakies niuanse o ktorych nie wiem?
Z niecierpliwoscia bede czekac na objasnienie!
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese
|

|
 |
|
espe-7 |
Post #4 Ocena: 0 2018-03-12 16:39:29 (7 lat temu) |
1. Normalnie wstaje o 7 rano, ale dzisiaj pospalam np. do 10.
Jako pierwsze slowo 'normally' jest podkreslone i oddaje kontrast do tej konkretnej sytuacji.
2. Normalnie wstaje o 7 rano, dlatego dzisiaj tez wstalam o 7. Opisuje tu swoj nawyk wstawania o 7 rano.
To teraz zagadka dla poczatkujacych:
Prosze przetlumaczyc:
1. We must tell the police.
2. We mustn't tell the police. "Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #5 Ocena: 0 2018-03-12 17:04:31 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2018-03-12 16:39:29, espe-7 napisał(a):
To teraz zagadka dla poczatkujacych:
Prosze przetlumaczyc:
2. We mustn't tell the police.
Dla poczatkujacych  to się łapię
Musimy powiedzieć policji
Nie możemy a nawet nie powinniśmy mówić policji. Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
|
radzik77 |
Post #6 Ocena: 0 2018-03-12 18:42:48 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2. We mustn't tell the police.
W wolnym tłumaczeniu
1. Sąsiad ma na strychu „plantacje”
2. My mamy na strychu „plantacje” [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 12-03-2018 18:44 ]
|

|
 |
|
espe-7 |
Post #7 Ocena: 0 2018-03-12 19:19:04 (7 lat temu) |

Dokladnie!!!
Mustn't - jest dosc silne, w sensie 'nie wolno'.
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase
|

|
 |
|
Adacymru |
Post #8 Ocena: 0 2018-03-13 00:49:19 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
|

|
 |
|
EFKAKONEFKA33 |
Post #9 Ocena: 0 2018-03-13 07:20:02 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
Cos sciemniaja ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Uzyskalam taki sam wynik a taka dobra to ja nie jestem ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Niemniej rozruszalam szare komorki z rana  Na ścianie jej sypialni widać krzyż lecz ona i tak skończy potępiona, bowiem jakiś zniewalający obraz nocą zapłonął w jej myślach i pomiędzy jej udami złamany bólem człowiek.
|

|
 |
|
Melanija |
Post #10 Ocena: 0 2018-03-13 07:26:42 (7 lat temu) |
Konto usunięte |
No właśnie chciałam zapytać, czy ktoś jeszcze dostał 25/25 - bo ja też ... dle mnie ściemka 😎
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.
|

|
 |
|