Str 2 z 3 |
|
---|---|
anetka_sweet | Post #1 Ocena: 0 2010-02-22 08:50:49 (15 lat temu) |
Z nami od: 15-06-2009 Skąd: Shepton Mallet |
to jest tez moj odwieczny problem.najlepiej zapamietuje gdy gdzies uslysze a nie znam znaczenia a pozniej zapytam meza(samo przetlumaczenie sobie nie poamaga)i wtedy jakos samo mi sie wbija to slowo.
co moja zmora jest ejszcze,to,to ze jak ktos do mnie mowi to rozumiem ale jakbym miala powtorzyc to co przed chwila uslyszalam,to juz buuu |
Post #2 Ocena: 0 2010-02-22 10:04:56 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
siudma13 | Post #3 Ocena: 0 2013-05-20 15:43:09 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 20-05-2013 Skąd: Londyn |
Jest tutaj pewien problem. Wszystkie te sposoby nie eliminują zapominania. Jaki jest pożytek z nauki, jeśli nowe słówka poznaję zapominając jednocześnie te, które nauczyłam się ostatnio?
Metoda obrazkowa? Wystarczy spróbować zapamiętać 5 kolejnych osób, które mijamy by stwierdzić, że nawet pomimo wykorzystania zmysłu wzroku, będziemy w stanie zapamiętać kilka ostatnich osób, a jeśli postaramy się dodać kolejne, to zapomnimy, te które mijaliśmy wcześniej. Mnemotechniki? To jest dobre, ale na początku, gdy chcemy coś szybko zapamiętać. Jednak, gdy mamy do nauczenia się kilka tysięcy słów to mnemotechniki przestają się sprawdzać. |
smartpolak | Post #4 Ocena: 0 2013-07-08 20:12:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-07-2013 Skąd: Worcester |
ograniczenie się do nauki słowek na pewno nie jest zbyt rozsądne ale wspomaganie tą metodą przynosi dobre efekty (wiem bo sam się uczyłem) w moim wypadku było to raczej słuchanie listy słów i równoczesne ich czytanie, robiąc tak uniknąłem ewentualnych problemów z wymową.
There are 10 types of people in this world, those who understand binary and those who dont
|
luko89 | Post #5 Ocena: 0 2013-07-08 20:34:05 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-02-2013 Skąd: Londyn |
A ja ucząc sie krotki czas kilkudziesieciu slowek w tym kilku w miare popularnych ale nie bedac w stanie ich zapamietac, po tej nauce weszly mi do glowy i przy stykaniu sie z angielskim te slowa pojawialy sie przez co rozumiem nieco wiecej.
Inne metody typu sluchanie radia czy np czytanie jakis malych tekstow nie wplywaja tak dobrze u mnie na polepszenie jezyka (przy sluchaniu wydaje mi sie ze nie odczuwam roznicy nawet). Za duzo jest niezrozumialego przez co sie zniechecam. Czasami mysle sobie ze listening mam tak slaby bo poprostu troche niedoslysze. Nie ukrywam ze problem jest, ale jak slucham polskiego to normalnie jest, z pewnymi wyjatkami zalezy od wymowy danej osoby wiec automatycznie odrzucam problem niedoslyszenia jako przyczyne gorszego rozumienia angielskiego ze sluchu. Chociaz angielski ma takie dzwieki ze sa mniej wyrazne ... Poza tym im wiecej sobie szukam stron czy jakis podcastow do nauki jezyka tym gorzej jest mi cos wybrac i nie wiem od czego zaczac ![]() |
|
|
przezskype | Post #6 Ocena: 0 2013-07-10 08:06:32 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 08-07-2013 Skąd: Birmingham |
smartpolak - czy zanim wysluchales te slowka, ktore jednoczesnie czytales, to nagrywales je uzywajac swoj wlasny glos na dyktafon(a nastepnie na komp i komorke)
|
Natija | Post #7 Ocena: 0 2013-07-10 08:30:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-02-2012 Skąd: London |
Luko Nic tak nie poprawia rozumienia angielskiego jak przebywanie w UK.Ja w PL uczylam sie angielskiego,dlugo..zasob slow niemaly,gramatyka ok. a jak przyjechalam tu to nie rozumialam nic.. no ale tylko angielska telewizja,z napisami,przebywanie wsrod ludzi i powiem ci ze po czasie samo przychodzi z dnia na dzien jest lepiej..pewnego dnia zdziwisz sie ze slyszysz
![]() u mnie metoda na slowka to angielska telewizja z napisami..jakiegos slowa nie rozumiem to zapisuje,sprawdzam znaczenie..potem do tych slowek zagladam kilka razy.. i u mnie to sie sprawdza Co się polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali, Polak musi mieć łeb i dupę ze stali.
|
luko89 | Post #8 Ocena: 0 2013-07-10 09:24:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-02-2013 Skąd: Londyn |
No ja wiem ze po przebywaniu w UK powinno sie poprawic, jednak jakbym sluchal bbc, ogladal brytyjskie seriale, oglądał filmiki na youtube, czy przebywal na teamspeaku z brytyjczykami to tez powinno pomoc
![]() Ta angielska telewizja z napisami co wspomnialas jest dostepna gdzies w internecie ? |
Vivienne | Post #9 Ocena: 0 2013-07-10 09:33:10 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2010 Skąd: London |
Jak juz pisalam, samo uczenie sie slowek jest bezowocne, chyba ze ktos lubi grac w scruble.
Najlepiej zapamietuje sie slowa w zdaniach. A tutaj BBC - kurs j. angielskiego |
Natija | Post #10 Ocena: 0 2013-07-10 09:48:52 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-02-2012 Skąd: London |
Luko nie wiem czy w Pl jest dostepna telewizja angielska z napisami
Vivienne nie tak calkiem bezowocne...jezeli znasz duzo slow a nie potrafisz zlozyc poprawnego zdania to i tak sie dogadasz.. ale to fakt ze lepiej zapamietywac zdania i zwroty.. najlepiej zapisywac cale w zeszycie.. taki zeszyt to fajna sprawa.. Moj szwagier mieszka w UK 6 lat ma bardzo duzy zasob slow ale zdania nie potrafi zlozyc.. wszedzie sie dogada ale bardzo kaleczy.. Co się polepszy, to się popieprzy, co się zbuduje, to się zrujnuje, co się ustali, to się obali, Polak musi mieć łeb i dupę ze stali.
|