Str 10 z 42 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ciupek77 |
Post #1 Ocena: 0 2009-02-28 15:44:58 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-03-2008 |
Cytat:
2009-02-27 19:00:23, SiwyZmc napisał(a):
Cytat:
2009-02-27 12:52:10, anna69 napisał(a):
Cytat:
2009-02-26 16:58:56, ciupek77 napisał(a):
Moj Albert(8lat) dzisiaj jak ich troche przepytywalem z matematyki i zadalem pytanie:"5 godz.ile to bedzie minut?"odpowiedzial" ja wiem,ale nie wiem jak bedzie po polsku three hundred....".Wylozylismy sie ze smiechu-choc raczej do smiechu mi nie jest.Rozwazam i to powaznie mozliwosc wyslania ich do PL w celu kontynuowania dalszej nauki. [ Ostatnio edytowany przez: <i>ciupek77</i> 26-02-2009 20:57 ]
Masz pretensje ze dziecko 8 lat !! nie umie przemnozyc 5*60 to chyb anorma w pl tego tez w tym wieku nie ucza!!
czyzby swoje kompleksy i niespelnione ambicje ktos przelewal na dziecko??
sliczny przyklad jak Polak Polakowi przyjacielem. Kazdy ostrzy pazury zeby tylko na najmniejszym zakrecie podlozyc mu muke pod nogi.....wasza mac.
Spoko Maciek,ludziska nie wiedza ze poprawiaja mi humor takimi tekstami hehe.Pozdro ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
|

|
 |
|
|
yanovitz |
Post #2 Ocena: 0 2009-03-09 10:31:26 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2007 |
Dobra odswiezam temat i wrzucam cos co znalazlem dzis na onecie
http://wiadomosci.onet.pl/1929879,28350,wiadomosceu.html
Jak oni moga to nazywac 'zaburzeniem'  No i po co od razu logopeda, nie wystarczy po prostu polonista? Ja jako nauczyciel angielskeigo ucze rowniez fonetyki, nie wysylam moich studentow do terapeuty ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|

|
 |
|
anna69 |
Post #3 Ocena: 0 2009-03-09 11:11:51 (16 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
Cytat:
2009-03-09 10:31:26, yanovitz napisał(a):
Jak oni moga to nazywac 'zaburzeniem'  No i po co od razu logopeda, nie wystarczy po prostu polonista? Ja jako nauczyciel angielskeigo ucze rowniez fonetyki, nie wysylam moich studentow do terapeuty
link nie dzila...
|

|

|
|
yanovitz |
Post #4 Ocena: 0 2009-03-09 11:15:51 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-03-09 11:11:51, anna69 napisał(a):
Cytat:
2009-03-09 10:31:26, yanovitz napisał(a):
Jak oni moga to nazywac 'zaburzeniem'  No i po co od razu logopeda, nie wystarczy po prostu polonista? Ja jako nauczyciel angielskeigo ucze rowniez fonetyki, nie wysylam moich studentow do terapeuty
link nie dzila...
Wklejanie linkow nie najlepiej mi wychodzi
Kopiuj, wklej... Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|

|
 |
|
Rockman |
Post #5 Ocena: 0 2009-03-09 11:50:07 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-03-2009 Skąd: się biorą dzieci? |
Ja nie wiem gdzie oni zobaczyli tę 'ponad setkę polskich logopedów'? Jakby ktoś widział choć jednego dajcie znać, tak dla potwierdzenia.
Jak dziecko ma się nauczyć czy nie zapomnieć mówić po polsku to chyba nie logopeda potrzebny tylko kontakt z językiem w domu (bo gdzie indziej się nie da) - rodzice, czy tysiące razy tu obśmiewany Polsat. A jak rodzice mówią do dziecka po angielsku a potem wysyłają na sesje do terapeuty żeby się nauczyło mówić to no comments...
|

|
 |
|
|
monkapaul |
Post #6 Ocena: 0 2009-03-09 12:27:13 (16 lat temu) |
Z nami od: 19-05-2008 Skąd: londyn |
Moj maz jest anglikiem,ucze go polskiego-nie jest latwo,ale potrafi powiedziec :
Porosze piwo.Dziekuje
Mamy syna do ktorego mowie po polsku,cala angielska rodzina bardzo sie denerwuje ze nie bedzie umial angielskiego,lecz tatus mowi do niego po angielsku.
Zastanawiam sie czy nie bedzie mu trudno rozumiec inne dzieci gdy pojdzie do szkoly,czy np bedzie uzywal polskich slow od czasu do czasu.
Rodzice macie doswiadczenie , jak z waszymi dzieciakami,pzdr
|

|
 |
|
andyopole |
Post #7 Ocena: 0 2009-03-09 12:35:52 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2009-03-09 12:27:13, monkapaul napisał(a):
Moj maz jest anglikiem,ucze go polskiego-nie jest latwo,ale potrafi powiedziec :
Porosze piwo.Dziekuje
Mamy syna do ktorego mowie po polsku,cala angielska rodzina bardzo sie denerwuje ze nie bedzie umial angielskiego,lecz tatus mowi do niego po angielsku.
Zastanawiam sie czy nie bedzie mu trudno rozumiec inne dzieci gdy pojdzie do szkoly,czy np bedzie uzywal polskich slow od czasu do czasu.
Nic sie nie przejmuj, dzieci spokojnie wchlona dwa jezyki rownoczesnie. Mam przyklad mojego kuzyna w Niemczech. W domu rozmawiaja wylacznie po Polsku. Dzieciaki (urodzone tam) bawiac sie z rowiesnikami nauczyly sie podstaw niemieckiego, w szkole zero problemu z dalszym ciagiem. Dzis mowia pieknie po polsku i po niemiecku.
|

|

|
|
reivilo |
Post #8 Ocena: 0 2009-03-09 12:55:53 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat:
2009-03-09 12:27:13, monkapaul napisał(a):
Porosze piwo.Dziekuje
ucz go polskiego , mow czytaj, zmuszaj wrecz do polskiego ...za chwilke bedzie mowilo i myslalo po angielsku.
W naszym domu nie uzywamy angielskiego a nasze prawie 7 letnie dziecie lepiej mowi i czyta po angielsku niz po polsku. Probuje czasem do siostry 4 lata mowic po angielsku ale mu nie pozwalamy.
Jestesmy tu ponad 2 lata i zaczal chodzic do 1 klasy - bez reception - bez slowa po angielsku. Fakt jest jedynym polakiem w szkole- ale to mala szkoloa 100 dzieci.Teraz wielu slow po porostu nie zna po poslku wiec pyta ... a jak to jest po poslku.Troche pracy kosztuje nas nauka czytania i pisania po polsku - ale warto - czyta i pisze w dwoch jezykach.
A mala - nie ma kontaktu z innymi dziecmi , tylko z naszymi znajomymi anglikami - tak na poziomie 2x w tygodniu po 2 godz. I rozumie bezblednie angielski choc mowi tylko po polsku. Teraz np oglada Bolta w oryginale i tlumaczy proste zdania z angielskiego na polski....oooo a on powiedzial...itp.
No i teraz jak rozmawiamy i pojawiaja sie nowe slowa to poznajemy w obu jezykach i pilnujemy zeby poprawnie odmieniali po polsku bo maja tenedecje so uzywania polskich slow bez odmiany - czyli typowy ponglish Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|

|
 |
|
yanovitz |
Post #9 Ocena: 0 2009-03-09 13:09:01 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-03-09 11:50:07, Rockman napisał(a):
Ja nie wiem gdzie oni zobaczyli tę 'ponad setkę polskich logopedów'? Jakby ktoś widział choć jednego dajcie znać, tak dla potwierdzenia.
Jak dziecko ma się nauczyć czy nie zapomnieć mówić po polsku to chyba nie logopeda potrzebny tylko kontakt z językiem w domu (bo gdzie indziej się nie da) - rodzice, czy tysiące razy tu obśmiewany Polsat. A jak rodzice mówią do dziecka po angielsku a potem wysyłają na sesje do terapeuty żeby się nauczyło mówić to no comments...
Zgadzam sie ale co do Polsatu mam wyrobione zdanie - zgadzam sie co do tego iz warto miec polska TV w domu ze wzgledu na dzieci, bez dwoch zdan! Jednak jesli chodzi o doroslych to jako jezykowiec kategorycznie odradzam ludziom ogladanie polskiej tv - nie tylko ze wzgledow jezykowych ale rowniez spoleczno-kulturowych. Mysle ze ten aspekt posiadania Polsatu jest najbardziej kontrowersyjny.
Wiele bylo juz na ten temat pisane wiec moze nie warto drazyc, ale moze jest 'trzecia droga' - bajki na dvd, itvp i tym podobne. Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|

|
 |
|
Nwowalski |
Post #10 Ocena: 0 2009-03-09 15:22:53 (16 lat temu) |
Z nami od: 02-03-2009 Skąd: Worcester |
mam nadzieję, że cytowana osoba sie nie obrazi, to wszystko dla dobra nauki !
Cytat:
:
... w wiekszosci care homow i szpitali tu w uk...
yanovitz, a może mógłbyś te wszystkie dotychczasowe przykłady umieszczać w swoim pierwszym poście (edytując za każdym razem jak coś sie pojawi) ?
a jak się uzbiera to wydamy słownik ponglisha, będziemy bogaci i zaprosisz nas na piwo
[ Ostatnio edytowany przez: Nwowalski 09-03-2009 15:28 ] Jedźmy, nikt nie woła
|

|
 |
|