MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ponglish - najlepsze z najlepszych!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 19 z 42 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ... 40 | 41 | 42 ] - Skocz do strony

Str 19 z 42

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SiwyZmc

Post #1 Ocena: 0

2010-09-14 18:22:45 (15 lat temu)

SiwyZmc

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2008

Cytat:

2010-09-14 15:23:13, Blondyna70 napisał(a):
Niedawno mialam wlam do auta.Wracam do domu bez auta/zostalo na terenie firmy z rozbitym oknem,okradzione itd/i opowiadam w emocjach cala sytuacje.Wszystko normalnym polskim.Na koncu mi sie wymsnelo ze gnojki "skraczyli"mi lakier na dzrwiach:)))))
zdarza mi sie -ale najgorsze jest to ze staram sie mowic po polsku poprawnie-co z tego,ze moje kiedys bogate slownictwo pieknego polskiego-teraz po 4 latach gdzies mi ulecialo i moje polskie zdania sa dokladnym tlumaczeniem angielskich.czyli skladnia i gramatyka angielska dokladnie przeniesiona na polski.polscy przyjaciele mi zarzucaja,ze sie na taka angielke robie,rodzina w polsce ma wyrzuty ze tak to szybko zapomnialam ojczystego jezyka.a tak na prawde ja sie staram-czytam najwiecej jak moge/mamy tony ksiazek polskich w domu/ogladamy filmy tylko po polsku-ale co z tego skoro 24 godz mam do czynienia tylko i wylacznie z angielskim,kursy po angielsku,przyspieszone kursy angielskiego,radio,tv....itd.smutne,ale..... .
moje dzieci lepiej mowia po polsku niz ja w tej chwili.

hehehehehe siedze tutaj nieco dluzej od Ciebie i z calym szacunkiem musze powiedziec ze pieprzysz farmazony! Jak mozna po 4 latach mimo przyspieszonych kursow :-] zapominac jak rozmawiac ladnie i poprawnie po polsku? wniosek jest jeden...albo nigdy nie potrafilas ladnie mowic po polsku albo naprawde udajesz kogos innego. Ja spedzalem wiekszosc mojego dnia tylko z naglikami od poczatku mojego pobytu, sluchalem, rozmawialem i uczylem sie od nich jak mowic. Rowniez od dnia "1" ogladalem ciagle angielska telewizje, sluchalem angielskiego radia i nadal potrafie rozmawiac z Polakami w naszym ojczystym jezyku bez robienia glupich wymowek ze za dlugo siedze poza Polska :-] Nie obraz sie ale dla mnie jestes nieco smieszna przemieszana z zalosna ;-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

andyopole

Post #2 Ocena: 0

2010-09-14 18:25:38 (15 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

bo to jest taka kategoria ludzi, po angielsku jeszzcze sie dobrze nie nauczyli a po polsku juz zapomnieli.
Dlaczego?
Dlatego ze po polsku nigdy dobrze nie umieli a i angielskiego tez sie nigdy dobrze nie naucza.
Ot, sieroty takie, nieszczesliwe.

Do góry stronyOnline

andyopole

Post #3 Ocena: 0

2010-09-14 18:27:22 (15 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

nie mam czasu szukac ale juz w tym watku chyba zamiescilem wierszyk pisany w amerykanskim ponglish. Naprawde trudno go zrozumiec. ;-)

Do góry stronyOnline

agnieszkaCz

Post #4 Ocena: 0

2010-09-14 18:44:43 (15 lat temu)

agnieszkaCz

Kobieta

Z nami od: 01-11-2007

blondynka70 wiesz co zgadzam sie z Siwym! ja sama jestem ponad 5 lat tutaj pracowalam codziennie tylko z Anglikami, na kursy tez chodzilam i w ogole w pracy tylko ang! zadnych Polakow! polski tylko w domu i jakos jeszcze normalnie skladam zdania! gramatyki sie nie zapomina! mozna zapomniec slowa i zastepowac je angielskimi co mi sie czesto zdarza ale od razu na taka skale zapominac polskiego? hm ty po prostu chcesz udawac jak to ciezko ci jest po polsku rozmawiac! moze czas na polska szkole :):):) ????
Znam wiele osob i mowia one ponglishem ale skladniowo i gramatycznie ok! wiec jakos trudno uwierzyc w co piszesz! uwierze ze Twoja corka lepiej mowi po ang niz po polsku a nie odwrotnie!

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #5 Ocena: 0

2010-09-14 19:03:06 (15 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Cytat:

2010-09-14 18:25:38, andyopole napisał(a):
bo to jest taka kategoria ludzi, po angielsku jeszzcze sie dobrze nie nauczyli a po polsku juz zapomnieli.
Dlaczego?
Dlatego ze po polsku nigdy dobrze nie umieli a i angielskiego tez sie nigdy dobrze nie naucza.
Ot, sieroty takie, nieszczesliwe.
Mamy taka znajomą hehe.jeszcze z półtora roku temu nie mówiła NIC po angielsku a teraz dziwnym zbiegiem okoliczności ciągle jej się angielskie zwroty przyplątują.Najlepsza polewa jest jak otwieram facebook :-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Malahai1983

Post #6 Ocena: 0

2010-09-14 19:07:13 (15 lat temu)

Malahai1983

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2009

Poziom niektorych komentarzy jest naprawde niski jesli chodzi o niektore osoby, a wiec ja postaram sie trzymac nieco bardziej sensowny ton...

Moge sie po czesci z Blondyna70 zgodzic :-] Nie mowie, ze zapominam jak po polsku mowic tak, zeby to mialo rece i nogi, ale zauwazylem, ze ostatnio coraz czesciej, kiedy mowie po polsku, uzywam skladni angielskiej i angielskich zwrotow. Sam nie wiem kiedy zaczalem to robic. No a ze czasami latwiej mi znalezc angielkie slowo odpowiadajace danej sytuacji, bo zadne z polskich jakos nie do konca pasuje, to juz standard :-]

I nie ma co sie unosic drodzy Polacy, ze ludzie zapominaja jezyka - taka naturalna kolej rzeczy. Chociaz powiedzialbym, ze jest duzo za wczesnie zeby sie przejmowac tym zjawiskiem, na razie przejmowalbym sie bardziej tym, ze wielu naszych rodakow w UK nie potrafi sklecic sensownie dwoch zdan po angielsku... To jakos bardziej mnie martwi...
'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

agnieszkaCz

Post #7 Ocena: 0

2010-09-14 19:22:27 (15 lat temu)

agnieszkaCz

Kobieta

malahai tutaj nikt sie nie unosi:) dla mnie po prostu za szybko sie "zapomina" polskiego w takiej skali! jakos w jej poscie nie zauwazylam skladni angielskiej i najpierw pisze 24h z ang a pozniej ze sie stara duzo czytac ogladac pl tv itd? cos tu jest nie tak!
zreszta hehe niewazne ja uwazam ze tak szybko polskiego sie nie zapomina majac z nim kontakt! a jesli ktos mowi lepiej po ang niz po polsku to gratulacje!! wkoncu mieszkamy w UK :)

Do góry stronyOffline

ewamik

Post #8 Ocena: 0

2010-09-14 20:03:10 (15 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

w takim razie dziwię się Polakom,którzy mieszkają tu od czasów wojny.Na Ealing do kościoła przychodzi ta "stara" polonia.
Kilka razy zamieniłam ze starszą panią kilka zdań.Jej prawnuczka rozumie polski ale słabo mówi za to ta pani..czysta poezja.
Mamy tu znajomą,która wyszła za mąz za Australijczyka.Mieszka tu ok 45lat.przyjechała jako 14-latka.Nie mają dzieci.
Czasem jeździmy do nich w odwiedziny.Pani Kazia mówi ślicznie po polsku ale z angielskim akcentem.Czasem gdy zapomni polskiego odpowiednika,przeprasza nas za to i mówi ,że aż wstyd jej się robi.
przypomina mi się moja kuzynka,która po 6mies pobytu w Londynie stwierdziła,że łatwiej jej się po angielsku wysławiać niż po polsku!
NIektórzy są bardziej angielscy od samej Królowej.
Można pokilku latach robić takie angielskie"wstawki"-bo łatwiej,bo ślina szybciej na język przyniesie.
MOżna czasem zapomniec polskiego wyrazu-szczególnie gdy ktoś ciągle przez 12godzin mówi jedynie po angielsku.
Nie uwierzę,że gdy w domu jest polska tv,polska prasa,sklepy,znajomi i tylko po szkołach i kursie zaczynamy lepiej mówić po angielsku.
Ja chodziłam do szkoły 2lata i jakoś kuleje ten mój angielski
Angielski znam ale nie tak dobrze,jakbym chciała.
Przed dobrych kilka lat mieszkałam w Grecji.W latach 90-tych jakoś nie było polskiej tv za granicą( w Grecji mało) ani prasy.Zresztą nie mieszkałam w Atenach.Dookoła sami Grecy i tak przez 5lat,zanim nie poznałam 3koleżanek i mojego obecnego męża.Przez nastepne lata było łatwiej,bo miałam z kim po polsku gadać.
Zdażało mi się,że gdy przyjeżdżałam do Polski,to mówiłam po polsku ale z greckim akcentem-na pierwszą sylabe pada akcent.
oboje z mężem znamy biegle grecki i czaasem w domu mowimy w tym języku-ot tak dla zabawy.Uczymy tez dzieci.
Ale prosze nie mówcie mi,że po 4latach ktoś słabo mówi po polsku!!!

[ Ostatnio edytowany przez: ewamik 14-09-2010 20:07 ]

Do góry stronyOffline

agnieszkaCz

Post #9 Ocena: 0

2010-09-14 20:06:36 (15 lat temu)

agnieszkaCz

Kobieta

amen :)

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2010-09-14 21:11:20 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 19 z 42 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 18 | 19 | 20 ... 40 | 41 | 42 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,