MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Stereotyp Brytjczyka:):):)

« poprzednia strona

Strona 4 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 4 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

marcinb

Post #1 Ocena: 0

2008-04-15 00:43:24 (17 lat temu)

marcinb

Mężczyzna

Z nami od: 20-05-2006

republika - res publica - rzecz pospolita - rzeczpospolita

mozna to zinterpretowac jak ''chlopomanie'' a raczej jako ''chlopowladze'', ale ja bym tego nie robil jako ze szerzy to niepotrzebne stereotypy.

kto to jest obecny szlachcic/arystokrata?

to potomek czlowieka, ktore ilesset lat temy byl najlepszy, we wsi i w okolicy, w rabowaniu i mordowaniu. czasem w walce z, prawdziwym lub wyimaginowanym, wrogiem, jesli poszedl na wojne i udalo mu sie przezyc. a czasem ktos kto mial szczescie urodzic sie w rodzinie, ktora dzieki takim a nie innym splotom oklicznosci zyskala wysoki status. monarchia jest takim samym systemem jak kazdy inny i jak kazdy inny system ma grupe osob, ktore jest beneficjentem tegoz systemu. ale czy jest to system najlepszy? hmmm... tutaj mozemy zalozyc nowy watek.
kiedys, to co napisalem powyzej, bylo istotne dla przetrwania rodziny, dzisiaj liczy sie wiedza i umiejetnosc wykorzystanie jej do kreowania wlasnego dobrobytu.
inne czasy, inny sposob budowania statusu, a arystokracja przy calej sympatii i szacunku dla ciotki Eli, jest anachronizmem. pozwalajacym trwac w wygodnym przeswiadczeniu ze sie jest lepszym od innych.
zreszta sami anglicy uwazaja ze system rojalistyczny na wyspach nalezy zlikwidowac, przeciwko czemu glosno protestuje - ma to swoj niewatpliwy urok a ijest sie z kogo posmiac i na kim psy wieszac

:-D:-D:-D

osobiscie zgadzam sie z Andrew w kwestii kto komu pierwszy mowi dzien dobry. jest to bardzo istotne, gdyz z jako przyjezdni jestesmy traktowani jako ktos nie zna zasad lokalnego ''savoir-vivre'u'' i powinnismy okazac szacunek gospodarzom poprzez probe adaptacji do lokalnych zasad.

dla tych, ktorzy uwazaja ze sasiedzi sa niemili, a niestety moga jako ze to zwykli ludzie, to polecam sposob, polecony mi przez znajomych brytyjczykow zagorzalych antyrojalistow:

zawsze mowimy dzien dobry jako pierwsi, wyprostowani, nie garbimy sie, wysuwajac dolna szczeke do przodu i lekko zadzierajac nos, wypowiadamy zwrot bardzo wyraznie zgodnie z ''Received Pronunciation'' dodajac obowiazkowo ''Sir/Madam''

- Good morning Sir/Madam, it is a lovely day today, isn't it?

przy czym usmiechamy sie pokazujac co najmniej szostki i nie czekajac na odpowiedz mowimy:

- Have a lovely day Sir/Madam.

po czym odwracamy sie i odchodzimy statecznym krokiem promieniujac godnoscia.

Znajomi powiedzieli mi ze nic tak nie drazni wyzszej klasy czy tez osob aspirujacych do tejze, jak tego rodzaju, lekko sarkastyczna parafraza ich sposobu wyslawiania sie i zachowania.

pozdrawiam serdecznie z lekko domieszka ironii,

Prince Martin Edward Godpreiser
Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Kasia_

Post #2 Ocena: 0

2008-06-27 21:24:58 (17 lat temu)

Kasia_

Kobieta

Z nami od: 22-06-2008

Cytat:

2008-04-10 00:37:40, Andrew_Bird napisał(a):
Niestety, mieszkacie na terytorium monarchii i w Anglii panuje ustrój szlachecki. Między innymi polega to na tym, że pomimo super wykształcenia Polacy nie będą mogli przebić się do elit, dostać dobrze płatnej pracy (powyżej 3000 GBP na miesiąc). Do tego potrzebne są referencje klubów biznesu do których musi Was ktoś wprowadzić.

nie no roz.... mnie twoj tok "myslenia".....
ja mialam pensje jaka mialam (teraz wychowuje dziecko i nie pracuje), ale tylko jak moj syn pojdzie do przedszkola to wroce do pracy...i wierz mi, nie wroce za minimum, ale tez nie mam referencji z klubow biznesu!!! mam wyksztalcenie, doswiadczenie, znam jezyk i to wystarczy, zeby dostac dobra i dobrze platna prace!!! znajomosci to w polandzie trzeba miec,zeby dostac cokolwiek!!!!

pozdrawiam

Do góry stronyOffline

lady2912

Post #3 Ocena: 0

2008-06-28 13:35:53 (17 lat temu)

lady2912

Kobieta

Z nami od: 29-11-2007

Cytat:

2008-04-15 00:43:24, marcinb napisał(a):

dla tych, ktorzy uwazaja ze sasiedzi sa niemili, a niestety moga jako ze to zwykli ludzie, to polecam sposob, polecony mi przez znajomych brytyjczykow zagorzalych antyrojalistow:

zawsze mowimy dzien dobry jako pierwsi, wyprostowani, nie garbimy sie, wysuwajac dolna szczeke do przodu i lekko zadzierajac nos, wypowiadamy zwrot bardzo wyraznie zgodnie z ''Received Pronunciation'' dodajac obowiazkowo ''Sir/Madam''

- Good morning Sir/Madam, it is a lovely day today, isn't it?

przy czym usmiechamy sie pokazujac co najmniej szostki i nie czekajac na odpowiedz mowimy:

- Have a lovely day Sir/Madam.

po czym odwracamy sie i odchodzimy statecznym krokiem promieniujac godnoscia.

Znajomi powiedzieli mi ze nic tak nie drazni wyzszej klasy czy tez osob aspirujacych do tejze, jak tego rodzaju, lekko sarkastyczna parafraza ich sposobu wyslawiania sie i zachowania.

pozdrawiam serdecznie z lekko domieszka ironii,

Prince Martin Edward Godpreiser

dobry ten Twoj sposob Marcinie:)

a powiedzcie mi w takim razie kto pierwszy mowi dzien dobry jak wchodzi starszy sasiad(angol) do pomieszczenia w ktorym jest kilkoro mlodszych sasiadow(czyli my:))? starszy czy mlodsi? wg mnie starszy ale moze sie myle i to stad bierze sie moje niezrozumienie dla arystokracji brytyjskiej i zasad dobrego, angielskiego wychowania 8-)
Cos, podobnie jak nic, moze zdarzyc sie wszedzie....

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2008-06-28 14:21:08 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2008-08-29 10:21:44 (17 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany