Na razie ucze ESOL part-time plus jeszcze inna praca ale mysle o zalapaniu sie gdzies w collegu na pelen etat.
Pozdrowienia
Str 2 z 4 |
|
---|---|
yanovitz | Post #1 Ocena: 0 2008-08-21 09:58:54 (17 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2007 |
Ja tez poczatkowo myslalem o zatrudnieniu sie w szkole jako TA ale jak zobaczylem oferowane wynagrodzenie to...
Na razie ucze ESOL part-time plus jeszcze inna praca ale mysle o zalapaniu sie gdzies w collegu na pelen etat. Pozdrowienia Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|
Post #2 Ocena: 0 2008-08-21 10:12:17 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
yanovitz | Post #3 Ocena: 0 2008-08-21 10:56:16 (17 lat temu) |
Cytat: 2008-08-21 10:12:17, sarusm napisał(a): Witam Ja zupelnie z innej branzy ![]() Poniewaz licze na porade. Otoz po 2.5latach pobytu tutaj zalezy mi bardzo za zrobieniu certyfikatu Cambridge (Advance),CELT-to jest ten skrot? Tylko nie wiem jak sie do tego zabrac,gdzy szukam to w College sa tylko kursy ESOL,nie wiem czy uczestniczac w nim dam rade przygotowac sie do egzaminu?Poza tym nie wiadomo czy uda sie zalapac i czy bedzie odpowiednia grupa.Posluguje sie jezykiem ale widze takie braki,ze sie sama zalamuje. Gdzie szukac informacji? Mieszkam w Manchester To chcesz robic CAE nie CELTA (CELTA to kwalifikacja uprawniajaca do nauczania). U mnie np. robimy takowe wiec moze warto podpytac w twoim miejscowym collegu. Mozna tez w szkolach jezykowych popytac. Zazwyczaj wymagane jest zeby zrobic kurs przygotowawczy przed przystapieniem do egzaminu (przynajmniej jeden semestr, ale pewny nie jestem). Po za tym jezeli nie czujesz sie 100% na silach to zawsze mozesz zapisac sie na ESOL Level2, podszlifowac jezyk a potem zapisac sie na kurs CAE. Najlepiej jednak udac sie do collegu i zapytac nauczycieli o rade. W manchesterze niestety sie nie orientuje. Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|
Post #4 Ocena: 0 2008-08-21 11:30:43 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
yanovitz | Post #5 Ocena: 0 2008-08-21 11:47:31 (17 lat temu) |
A za co mam Cie krytykowac? Tych skrotow jest tyle ze mi sie samemu myla
![]() Tak jak mowilem nie musisz koniecznie zaczynac od ESOL, udaj sie najpierw do Collegu zobacz czy robia CAE niech ci doradza. Pamietaj ze po ESOL Level2 tez dostajesz certyfikat, tez z Cambridge ![]() Jezeli chodzi o studia to inna bajka, z reguly potrzeba zrobic ustrojstwo ktore zwa IELTS. Normalnie Universytety wymagaja iles tam punktow. Co do kursow to zobacz np. tu http://www.manchestercse.co.uk/englishcourses/ieltscourses/ albo http://www.ielts.org/ A teraz zaczyna sie robic ciekawie... tzn zamierzasz studiowac? To moze w ogole nie bedzie potrzebny CAE, czy ESOL no chyba ze angielski naprawde niedomaga i nie czujesz sie na silach. Mozesz od razu porwac sie na IELTS a na Uniwerku zapisac sie na English for Academic Purposes. Z reguly Universytety maja swoje szkoly jezykowe doszkalajace studentow, platne oczywiscie ![]() Z doswiadczenia nie wiem ale podobno IELTS jest dosc trudny wiec sama ocen albo szukaj porady u kogos kto ma wiecej doswiadczenia z IELTS. Powodzenia Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|
|
|
GosiaDKM | Post #6 Ocena: 0 2008-08-21 11:59:26 (17 lat temu) |
Z nami od: 17-10-2006 Skąd: Nottingham |
Ja skonczylam uniwerek anglistyka - i nie pracuje w zawodzie, jestem rekrutantka
pozdro |
ktosktos | Post #7 Ocena: 0 2008-08-21 12:09:26 (17 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2008 |
a ja sie chcialam dowiedziec o ESOL. mianowicie dwa dni temu pisalam test i zakwalifikowalam sie na entry 3, czy to znaczy, ze moj angielski jest ok czy nie i ile jest tych poziomow?
" teraz serca mam dwa, smutki dwa
i miłość po kres, i radość do łez"
|
yanovitz | Post #8 Ocena: 0 2008-08-21 12:57:23 (17 lat temu) |
Cytat: 2008-08-21 12:09:26, ktosktos napisał(a): a ja sie chcialam dowiedziec o ESOL. mianowicie dwa dni temu pisalam test i zakwalifikowalam sie na entry 3, czy to znaczy, ze moj angielski jest ok czy nie i ile jest tych poziomow? Poziomow jest piec, mianowicie: Entry 1,2 & 3 i Level 1 & 2. Czasami dokladaja jeszcze EE1 (zupelni poczatkujacy). Jezeli jestes na Entry 3 to jestes na poziomie intermediate/pre-intermediate (sredniozaawansowany/wczesny sredniozaawansowany). Poziomy Level 1&2 sa dla zaawansowanych. Pamietaj ze jesli uwazasz ze dany poziom jest dla Ciebie za latwy tudziez za trudny popros nauczyciela zeby Cie przeniesli. Powodzenia GosiaDKM - ktory uniwerek? Ja sam mysle czasami o zmianie kariery ale zobaczymy najpierw prace magisterska napisac ![]() Pozdrowienia [ Ostatnio edytowany przez: yanovitz 21-08-2008 13:01 ] Jeśli pracujesz z oddaniem przez osiem godzin, możesz w końcu zostać szefem, by pracować przez dwanaście. Robert Frost
|
Andrew_Bird | Post #9 Ocena: 0 2008-10-12 18:06:11 (17 lat temu) |
Z nami od: 01-11-2007 |
handza napisał(a)
![]() Jesli jacys anglisci sa w Londynie i reflektuja na spotkanie przy kawie to prosze o kontakt na hanna_w@yahoo.co.uk pOzdrawiam serdecznie Hania [ Ostatnio edytowany przez: <i>handza</i> 20-08-2008 22:46 ] Faktycznie spotkanie lingwistów w Londynie pod patronatem naszej moderatorki "Tłumacz_Ania" byłoby super pomysłem. Mocno noszę się z pomysłem założenia agencji tłumaczeń na zasadzie korporacji tłumaczy. System sygnalizuje, ze podany przez Ciebie mail jest nieprawidłowy hanna_w@yahoo.co.uk Prześlij mi poprawny mail na mój adres: andrew69@interia.pl |
krosno600 | Post #10 Ocena: 0 2010-06-29 23:45:03 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-04-2008 |
witam, odświeżam trochę temat,aby poprosić o radę.
Mieszkam tu już chwilkę i od jakiegoś czasu pracuję w szkole (volunteer), uczę europejskie dzieci angielskiego. Kwalifikacji nauczycielskich nie posiadam, mam master degree ale w resocjalizacji i family education. Chciałbym uczyć angielskiego całą gębą. Od jakiego kursu nauczycielskiego powinienem zacząć? CELTA słyszałem odchodzi w niepamięć, CELTYL byłby bardziej chyba na miejscu (chciałbym uczyć dzieci w secondary school/college). Jaką drogę edukacji polecilibyście mi? Dziękuję |