Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:
Przeglądaj forum |
Działem "English Zone" opiekują się: Redakcja, Tlumacz_Ania |
|
Strona główna » English Zone » Roznorodne akcenty brytyjskie? |
| Autor | (Odpowiedzi: 4) |
|---|---|
| Tlumacz_Ania | Post #1 2007-12-06 00:37 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 17-04-2007 Skąd: Na granicy Leics, Derbys i Staffs! |
Czy zastanawialiscie sie kiedys nad tym dlaczego jest tyle roznorodnych akcentow w Wlk. Brytanii? Bo ja tak. Co miasto to przewaznie inny akcent, czasem ten akcent jest tak rozny ze trudno go zrozumiec. Ponizej link do strony, ktora przedstawia blizej akcent Geordie (polnocna Anglia, okolice Newcastle). Moze jest tutaj ktos kto mieszka w tych rejonach i zna cos wiecej?
GEORDIE DIALECT & ACCENT |
| frelcia | Post #2 2007-12-07 00:51 (10 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: Skelmersdale - Lathom |
|
| sylwia_25 | Post #3 2008-01-19 16:25 (9 miesięcy temu) |
Z nami od: 17-08-2007 Skąd: Walia |
Hej a ja przesiaglam znowu walijskim, moze dlatego ze uczylam sie troszke walijskiego i teraz jak mowie po angielsku to tak zabawnie przytwardzony akcent lekko spiewajacy. Jednakze bardzo szybko poznaje rodakow ktorzy mowia po polsku, zabawny akcent glowe daje. Cos jak z Liceum, z takim ,,a'' ,,e'';)
|
| Andrew_Bird | Post #4 2008-03-08 23:40:51 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 01-11-2007 |
Ja mieszkałem w okolicach New Castle. Tam jest dialekt saski. Jak ktoś zaciąga z niemieckiego to wezmą go za swego.
|
| beatrycze | Post #5 2008-03-13 16:32:30 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 11-03-2008 |
W Birmingham jest tzw. akcent Birmi, mówią nim ponoć ludzie mniej wykształceni, oraz rdzenni mieszkańcy West Bromwich (dzielnica), bardzo koszmarny dla wielu Polaków...taki połykający końcówki i bełkotliwy...trzeba się przyzwyczaić...nie często spotykam tu ludzi, którzy wyraźnie mówią po angielsku...(chyba, że Polacy:))
Dla mnie z okropnym akcentem mówią Pakistańczycy np.zamiast F(T)enkju, wymawiają Denkju!...język ześmiecony różnymi nacjami, które tutaj żyją:(dla mnie szok! |