>Uwazam, ze nie da sie zaszufladkowac procesu nauki jezyka, tym bardziej jezyka obcego (co rozni sie diametralnie od nabywania jezyka pierwszego) i sprowadzic go do jednej metody.
- Ja dokładnie o tym piszę.Nigdy i nigdzie nie napisałem ze mój sposób jest najlepszy i jedyny (chociaz za kazdym razem ktoś mi to wmawia), poniewaz tak jak napisałeś języka nie da się zaszufladkować - JA to WIEM

IF I WILL....(oczywiście nie mówię to o Tobie tylko używam bezosobowe you).W gramatyce to jeden z najwiekszych błędów napisać will po if ponieważ gramatyka nie rozumie tego wyrazu.Spójrz na nagłówki niektórych gazet lub porozmawiaj z nativami ( tu nie chodzi o brukowce czy niewykształconych ludzi) po if mozna stosowac will tylko trzeba wiedziec co to oznacza.
>Tezy ktore przedstawiasz sa juz ostro debatowane w lieteraturze fachowej i tak naprawde nikt nie jest w stanie definitywnie okreslic jaka metoda/podejscie jest najlepsze.
Zrozum proszę ze Ja nie jestem na wyścigach po złote laury i nie staram się przekazać najlepszej jedynej metody.Tak jak napisałem w artykule - "prezentuję alternatywę dla innych systemów nauki języka a nie najlepszy i jedyny skuteczny system nauczania. Mogę pomóc osobom którym tradycyjne metody nauki nie odpowiadają lub chcą poszerzyć swoją dotychczasową wiedzę."
>Pozwol ze sparafrazuje Twoja wczesniejsza wypowiedz, cos w stylu ze adresujesz metode do kazdego ale nie kazdy ma predyspozycje do przyjecia wiedzy ta droga.
- Predyspozycje sa tu złym słowem ponieważ wprawadzają znowu klasyfikację a tego nigdy nie mozna robić i własciwie nie mamy do tego prawa a juz szczególnie w kontekscie osób.Prawdą jest że nie moge pracować z kazdym i składa się na to wiele powodów których tutaj nie poruszę.Jednym z ważniejszych jest taki że jeśli widzę ze w zaden sposób nie działam na ucznia to oszczędzam jemu i sobie czasu zachęcając go do spróbowania innego sposobu - myslę że jest to
bardzo szczery układ bo nie wyobrażam sobie zebym kogoś na siłe przekonywał ze coś jest tak a nie inaczej
Napisałem już gdzieś na jakims forum:
System jest adresowany do wszystkich jednak pracować mogę tylko z nielicznymi osobami - dlatego są rozmowy kwalifikacyjne.Z badań wynika ze około 5% ludzi na świecie posługuje się ukrytymi strukturami języka tzn. komunikują sie nimi, sa one im potrzebne, dociekają 100% znaczeń wyrazów itd. Reszta osób nie dopuszcza do myśli lub nie potrzebuje lub nie wie ze potrzebuje "deep structure".
- Poniewaz ten cytat jest zle interpretowany na forach słowo wyjasnienia.5% posługuje się - oznacza ze możesz być w tych 5% niewiedząc o tym, natomiast jesli nie jesteś nie oznacza to ze coś jest zle.To jest tylko porównanie ze 5% osób czuje potrzebe komunikowania się ukrytymi strukturami ale nie jest to wyznacznik ze jesteś kimś lepszym czy gorszym.
Jesli napiszę ze 5% ludzi na swiecie ma zakodowane bycie narciarzami ma takie predyspozycje mimo ze moze o tym nie wiedzieć nie oznacza ze 95% nie narciarzy ma sie czuć urażonych, to ze wolisz sanki od nart to twoja wewnętrzna potrzeba i pielęgnuj ją, ciesz się nią, nikt ci nie każe nic zmieniać - powtarzam to nie oto chodzi.
>Tezy ktore przedstawiasz sa juz ostro debatowane w literaturze fachowej.
Debatowana jest teoria tych tez, większość komentujących nie ma pojęcia ze to juz istnieje i jest zbadane.
Pozdrawiam serdecznie i Zapraszam na nowe forum
http://www.e-ang.pl/forum/t,4523,Alternatywny-system-nauki-by-LEVEL27.html