Przegl±daj forum |
Dzia³em "English Zone" opiekuj± siê: Redakcja, Tlumacz_Ania |
|
Strona g³ówna » English Zone » Easy English |
| Autor | Strona: 5 z 7 |
|---|---|
| LEVEL27 | Post #1 2008-01-07 10:55 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 13-11-2007 |
Witaj yanovitz,
>Uwazam, ze nie da sie zaszufladkowac procesu nauki jezyka, tym bardziej jezyka obcego (co rozni sie diametralnie od nabywania jezyka pierwszego) i sprowadzic go do jednej metody. - Ja dok³adnie o tym piszê.Nigdy i nigdzie nie napisa³em ze mój sposób jest najlepszy i jedyny (chociaz za kazdym razem kto¶ mi to wmawia), poniewaz tak jak napisa³e¶ jêzyka nie da siê zaszufladkowaæ - JA to WIEM :).Klasyfikuje go w³asnie logiczne nauczanie.Uczysz sie co uzyæ po IF a nikt Ci nie t³umaczy co naprawdê oznacza WILL i pózniej ca³y czas wewnêtrznie t³umaczysz IF I WILL....(oczywi¶cie nie mówiê to o Tobie tylko u¿ywam bezosobowe you).W gramatyce to jeden z najwiekszych b³êdów napisaæ will po if poniewa¿ gramatyka nie rozumie tego wyrazu.Spójrz na nag³ówki niektórych gazet lub porozmawiaj z nativami ( tu nie chodzi o brukowce czy niewykszta³conych ludzi) po if mozna stosowac will tylko trzeba wiedziec co to oznacza. >Tezy ktore przedstawiasz sa juz ostro debatowane w lieteraturze fachowej i tak naprawde nikt nie jest w stanie definitywnie okreslic jaka metoda/podejscie jest najlepsze. Zrozum proszê ze Ja nie jestem na wy¶cigach po z³ote laury i nie staram siê przekazaæ najlepszej jedynej metody.Tak jak napisa³em w artykule - "prezentujê alternatywê dla innych systemów nauki jêzyka a nie najlepszy i jedyny skuteczny system nauczania. Mogê pomóc osobom którym tradycyjne metody nauki nie odpowiadaj± lub chc± poszerzyæ swoj± dotychczasow± wiedzê." >Pozwol ze sparafrazuje Twoja wczesniejsza wypowiedz, cos w stylu ze adresujesz metode do kazdego ale nie kazdy ma predyspozycje do przyjecia wiedzy ta droga. - Predyspozycje sa tu z³ym s³owem poniewa¿ wprawadzaj± znowu klasyfikacjê a tego nigdy nie mozna robiæ i w³asciwie nie mamy do tego prawa a juz szczególnie w kontekscie osób.Prawd± jest ¿e nie moge pracowaæ z kazdym i sk³ada siê na to wiele powodów których tutaj nie poruszê.Jednym z wa¿niejszych jest taki ¿e je¶li widzê ze w zaden sposób nie dzia³am na ucznia to oszczêdzam jemu i sobie czasu zachêcaj±c go do spróbowania innego sposobu - myslê ¿e jest to bardzo szczery uk³ad bo nie wyobra¿am sobie zebym kogo¶ na si³e przekonywa³ ze co¶ jest tak a nie inaczej Napisa³em ju¿ gdzie¶ na jakims forum: System jest adresowany do wszystkich jednak pracowaæ mogê tylko z nielicznymi osobami - dlatego s± rozmowy kwalifikacyjne.Z badañ wynika ze oko³o 5% ludzi na ¶wiecie pos³uguje siê ukrytymi strukturami jêzyka tzn. komunikuj± sie nimi, sa one im potrzebne, dociekaj± 100% znaczeñ wyrazów itd. Reszta osób nie dopuszcza do my¶li lub nie potrzebuje lub nie wie ze potrzebuje "deep structure". - Poniewaz ten cytat jest zle interpretowany na forach s³owo wyjasnienia.5% pos³uguje siê - oznacza ze mo¿esz byæ w tych 5% niewiedz±c o tym, natomiast jesli nie jeste¶ nie oznacza to ze co¶ jest zle.To jest tylko porównanie ze 5% osób czuje potrzebe komunikowania siê ukrytymi strukturami ale nie jest to wyznacznik ze jeste¶ kim¶ lepszym czy gorszym. Jesli napiszê ze 5% ludzi na swiecie ma zakodowane bycie narciarzami ma takie predyspozycje mimo ze moze o tym nie wiedzieæ nie oznacza ze 95% nie narciarzy ma sie czuæ ura¿onych, to ze wolisz sanki od nart to twoja wewnêtrzna potrzeba i pielêgnuj j±, ciesz siê ni±, nikt ci nie ka¿e nic zmieniaæ - powtarzam to nie oto chodzi. >Tezy ktore przedstawiasz sa juz ostro debatowane w literaturze fachowej. Debatowana jest teoria tych tez, wiêkszo¶æ komentuj±cych nie ma pojêcia ze to juz istnieje i jest zbadane. Pozdrawiam serdecznie i Zapraszam na nowe forum http://www.e-ang.pl/forum/t,4523,Alternatywny-system-nauki-by-LEVEL27.html |
| Netta6 | Post #2 2008-01-09 18:55 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Sk±d: Bridgwater |
Nie chcê za¶miecaæ forum i zak³adaæ nowego tematu na jedno pytanko dlatego piszê tutaj. Mo¿e mi kto¶ podaæ czasownik zakoñczony na - x ? Wkuwam w³a¶nie angielski i nie bardzo mogê taki znale¼æ.
Z góry dziêkujê. Moim jêzykiem s± cyfry, alfabetu u¿ywam tylko do algebry.
|
| AMONIAK | Post #3 2008-01-09 19:04 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Sk±d: Warrington |
Cytat: 2008-01-09 18:55, Netta6 napisa³(a): Nie chcê za¶miecaæ forum i zak³adaæ nowego tematu na jedno pytanko dlatego piszê tutaj. Mo¿e mi kto¶ podaæ czasownik zakoñczony na - x ? Wkuwam w³a¶nie angielski i nie bardzo mogê taki znale¼æ. Z góry dziêkujê. mix..pierwszy ktory przychodzi mi do glowy... bye bye beautiful :-)
|
| krunschwitz | Post #4 2008-01-09 19:36 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Sk±d: London |
czy aby napewno mix to czasownik???
To ja Mi¶ Pszekliniak i W³atcy Móch.
Zmeczony Londynem...Szukam innego miejsca do zycia...
|
| ironiqus | Post #5 2008-01-09 19:37 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Sk±d: London |
fix, relax, vex*, wax
* rzadko uzywany, jednak w slangu czasami funkcjonuje [ Ostatnio edytowany przez: ironiqus 09-01-2008 19:45 ] Anwjn¿avrwfmr j ¿lpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)
|
| AMONIAK | Post #6 2008-01-09 19:40 (6 miesiêcy temu) |
Cytat: 2008-01-09 19:36, krunschwitz napisa³(a): czy aby napewno mix to czasownik??? zgodnie z tym co mnie uczono i z tym co pisze slownik (bo az sprawdzilam... pozdrowka bye bye beautiful :-)
|
| krunschwitz | Post #7 2008-01-09 19:42 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Sk±d: London |
oki dzieki
sam nie bylem pewien To ja Mi¶ Pszekliniak i W³atcy Móch.
Zmeczony Londynem...Szukam innego miejsca do zycia...
|
| AMONIAK | Post #8 2008-01-09 19:44 (6 miesiêcy temu) |
Cytat: 2008-01-09 19:42, krunschwitz napisa³(a): oki dzieki sam nie bylem pewien zawsze do uslug... bye bye beautiful :-)
|
| Netta6 | Post #9 2008-01-09 20:05 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 19-01-2006 Sk±d: Bridgwater |
Dziêki wszystkim za podpowied¼. Pozwolê sobie skorzystaæ ponownie w razie w±tpliwo¶ci bo nigdzie tak szybko pomocy nie uzyskam ja na Mojej Wyspie. A mo¿e ju¿ jest taki temat gdzie mo¿na uzyskaæ pomoc z angielskiego tylko ja go znale¼æ nie moglam. jak kto¶ wie to proszê o linka.
Moim jêzykiem s± cyfry, alfabetu u¿ywam tylko do algebry.
|
| ironiqus | Post #10 2008-01-09 20:51 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Sk±d: London |
Sprobuj czasami na angielski.edu.pl
Zreszta jakby nie patrzec, to wartosciowa strona. Anwjn¿avrwfmr j ¿lpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)
|