Przeglądaj forum |
Działem "English Zone" opiekują się: Redakcja, Tlumacz_Ania |
|
Strona główna » English Zone » Easy English |
| Autor | Strona: 3 z 7 |
|---|---|
| LEVEL27 | Post #1 2007-11-29 12:26 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 13-11-2007 |
Acha i jeszcze kilka wyjasnien:
Percepcja - sposób w jaki naturalnie postrzegasz czy odbierasz wrażenia. I ciekawe jest to ze czasem sobie nie zdajesz z tego sprawy, co to oznacza - na przykladzie Hello oznacza to ze na poziomie komunikacji bedziesz uzywał ksiązkowych pojęc i zarysów historycznych do tłumaczenia sobie i innm pochodzenia tego wyrazu a na poziomie percepcji w podswiadomości i tak masz zakodowane ze to pochodzi od Low , co więcej miałeś to zakodowane za nim przeczytałeś moje wyjaśnienia. System biologiczny który prezentuję służy do zrozumienia zagadnien związanych z gramatyką słownictwem i komunikacją w języku angielskim. Nie ma złych uczniów są tylko zli nauczyciele. Każdemu da sie wszystko wytłumaczyć tylko kazdy potrzebuje innej metody. Pozdrawiam P.S Oczywiście na niektóre z pytan w miarę mozliwości będę odpowiadał na forum |
| LEVEL27 | Post #2 2007-12-07 12:19 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 13-11-2007 |
Dobry wieczór
Ponizej przedstawiam link do dosyć zażartej dyskusji na temat mojego postu który podziałała jak czerwona płachta na byka w stosunku do przyszłych filologów i tłumaczy. ang.pl/forumw.php?IDt=59027&w=2 Proszę wybrać opcję chronologicznie zamiast "drzewko" aby przeczytać wszystkie komentarze. Przypominam ze zachęcam do dyskusji w której nie zamierzam nikomu nic na silę udowadniać lub kogoś obrażać, niestety fora internetowe poziomem kultury nie grzeszą. Proszę o dokładne przeczytanie tego co już zostało napisane bo sporo osób komentuje coś czego nie napisałem. Pozdrawiam serdecznie wszystkich anglomaniaków. W razie pytan prosze na gg 10665190 |
| marzena984 | Post #3 2007-12-07 17:59 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 25-10-2007 Skąd: Surrey |
Witam, ja mam inny problem dotyczacy angielskiego.
Mianowicie,(wytrzymam wszystko nawet te czasy) ale za chiny nie potrafie pojac kiedy mowi sie "a", "an" a kiedy "the" przed jakimis tam wyrazami. Jest to problem ktorego nie potrafie przeskoczyc, a chyba jest to istotne... Bardzo prosze o dobre wytlumaczenie tego, bo napewno wiele osob ma z tym rowniez problemy. Dziekuje. |
| Tlumacz_Ania | Post #4 2007-12-11 20:35 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 17-04-2007 Skąd: Na granicy Leics, Derbys i Staffs! |
Marzeno,
Oto link do strony, ktora wyjasnia reguly tego o co pytasz. Postaram sie wrocic do tematu pozniej, gdyz teraz mam malo czasu. Learning English Pozdr. |
| Andziula | Post #5 2007-12-11 20:56 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-06-2007 Skąd: Londyn |
a-kiedy wyraz zaczyna się na spółgłoskę
an- kiedy wyraz zaczyna się na samogłoskę the- jak wiemy o jaki przedmiot chodzi a-pen,rubber,table, an-apple,egg, the-sun,moon jak zle to prosze mnie poprawic Kto rano wstaje ten jest nie wyspany.:)
|
| ironiqus | Post #6 2007-12-11 21:09 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat: the-sun,moon
Tutaj nie jestem pewien, wiec sie moze przy okazji dowiem. The Sun, The Moon zawsze jest, gdy mamy na mysli nasze ziemskie slonce i ksiezyc, o ktorych wiemy. Jednak w przypadku innych planet, ktore maja po kilka slonc i ksiezycy, na poczatku powiemy a/ an, a dopiero pozniej, jak juz bedzie wiadomo o jaki chodzi, uzywa sie The. Nie wiem czy dobrze mysle, z checia sie dowiem jak jest poprawnie :) Pzdr. Anwjnżavrwfmr j żlpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)
|
| Tlumacz_Ania | Post #7 2007-12-15 01:19 (7 miesięcy temu) |
Tu bym sie z Toba zgodzila, Ironiqus.
Na ogol mowimy "the Sun" i "the Moon" poniewaz w naszej galaktyce jest tylko jedno slonce i jeden ksiezyc. Oczywiscie, jezeli prowadzisz dyskusje z kims na temat innych galaktyk, to mozesz uzyc " a sun" lub "a moon". |
| krunschwitz | Post #8 2007-12-15 11:30 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: London |
Cos mi sie nie wydaje,zeby w naszej galaktyce byl tylko jeden ksiezyc
Ale to tak na marginesie To ja Miś Pszekliniak i Włatcy Móch.
Zmeczony Londynem...Szukam innego miejsca do zycia...
|
| Tlumacz_Ania | Post #9 2007-12-15 12:54 (7 miesięcy temu) |
Mialam na mysli ze z Ziemi widoczny jest tylko jeden ksiezyc (w kazdym razie bez uzycia specjalistycznego sprzetu) i ze Ziemia jako planeta ma tylko jeden ksiezyc, a wiec ogolnie jest przyjete ze ksiezyc jest jeden i dlatego mowi sie "the moon" a nie "a moon", mowiac o tym "naszym" ksiezycu.
Przyznaje ze nie znam sie na astronomii wiec wybacz ale nie bede brala udzialu w dyskusji na temat ile jest ksiezycow |
| krunschwitz | Post #10 2007-12-15 13:03 (7 miesięcy temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: London |
Oczywiscie ,ze wiem Aniu jaki jest sens Twojej wypowiedzi.
Moje wtracenie to taki "przerywnik muzyczny" w dyskusji. Nie chce tylko,zeby ktos sobie pomyslal cos dziwnego Pozdrawiam. To ja Miś Pszekliniak i Włatcy Móch.
Zmeczony Londynem...Szukam innego miejsca do zycia...
|