MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rasistowski atak na mój dom :(

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gabita

Post #1 Ocena: 0

2013-08-09 00:48:32 (12 lat temu)

Gabita

Kobieta

Z nami od: 09-08-2013

Witam. mieszkamy z rodziną od 3 m-cy w Liverpool L14. do tego czasu nie było problemów. Niestety dwa dni temu nasz dom został obrzucony jajkami. I może uznalibyśmy to za jednorazowy incydent, gdyby nie podobne zdarzenia u mieszkających poprzedników w tym domu. To byli młodzi ludzi, wyprowadzili sie. ale my mamy dwoje dzieci i chcieliśmy osiedlić sie tu na dłużej. Dodam, że nie mamy żadnych zatargów z sąsiadami. nie ma u nas awantur, imprez itp. Zgłosiliśmy wszystko na policje, mamy nadany numer sprawy i mamy dzwonić jakby się powtórzyło. Boję się siedzieć w salonie, ponieważ poprzednikom nie tylko latające jajka się zdarzały ale i wybite szyby, poprzecinane opony. landlord przy podpisywaniu umowy, gdy zapytałam o rasistowskie zachowania powiedział, że byli tu tacy jedni nie lubiący polaków ale ich przesiedlili... jak widać nie do końca, albo znaleźli sie inni :(
Moje pytanie, co mamy robić?
Pierwszy raz spotkałam się z tak jawną nienawiścią.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? czy powinnam, gdzieś jeszcze to zgłosić? strasznie się boje o dzieci... :(

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2013-08-09 06:12:04 (12 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Szukajcie lokum.w drozszej dzielnicy, a tym czasem kamera na mur. Moze sie uzpokoi.

Landlordowi nie zadaje sie takich pytan. Znaczy zapytac mozna, ale kto ufa odpowiedziom goscia, ktory chce zarobic?

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 09-08-2013 06:18 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

zuza11

Post #3 Ocena: 0

2013-08-09 07:48:57 (12 lat temu)

zuza11

Kobieta

Z nami od: 15-03-2012

Znam "to" z autopsji!
Tylko przeprowadzka zaradzi złemu.Proponuję jednak dokładnie sprawdzić nowe miejsce-o różnych porach dnia!
Zacytuję policję:"to tylko bawiące się dzieci":-M]
No i co?*HELP*

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2013-08-09 08:53:48 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #5 Ocena: 0

2013-08-09 09:21:04 (12 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Niekoniecznie "bogatsza" dzielnica. Ja mieszkam wsrod Scouserow i jest mi dobrze. Zanim sie przeprowadzisz dokads indziej - sprawdz ulice. Unikaj sasiedztwa blokow socjalnych, pubow i sklepow z alkoholem.
Pamietaj, ze nadal trwa wysiedlanie ludzi z Anfield i Kirkdale do innych dzielnic (rowniez do Twojej). Ci ludzie juz na stare tereny nie wroca, wiec staraja sie "zadomowic" i zaistniec gdzie indziej.
Mieszkasz w dzielnicy, gdzie gangi mlodziezowe sa calkiem aktywne.
Powodzenia
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #6 Ocena: 0

2013-08-09 10:01:28 (12 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Niestety ostatnio przerabialam podobna sytuacje I mam tylko jedna mysl na ten temat.

Co prawda nikt mi domu jajkami nie obrzuca, ale mam sasiadke, ktora od kilku lat mi ubliza za to, ze jestem Polka, za kazdym razem kiedy mnie widzi. Nie zwracalam na nia uwagi do tej pory. Ostatnio jednak posunela sie o krok dalej I zaczela mi przychodzic do domu, dobijac sie, kopac w drzwi I wyzywac. Ostatnim razem zagrozila mi oficjalnie, przy swiadkach, ze mnie zabije, jesli nie wroce do Polski I ze od dzisiaj mam sie za siebie ogladac. To juz mnie na tyle zdenerwowalo, ze zglosislam sprawe na policje.

W sumie, jakos sie specjalnie nia nie przejmuje, ale wiem, ze babka ma problem z glowa I nie wiem, na co ja stac. Dlatego dzwoniac na policje skupilam sie na pogrozkach, a nie na rasistowskich komentarzach. Jakie bylo moje zdziwienie, kiedy policja potraktowala sprawe zupelnie na odwrot - pogrozki zignorowali, a afere zrobili z rasizmu. No I nie moge sie z nimi dogadac. Sprawe potraktowali bardzo powaznie, dzwonia do mnie co tydzien, zeby porozmawiac, nawet wydzwania do mnie Victim Support, co nie jest mi w ogole potrzebne. A babka dalej mi grozi, tylko tym razem nie nawiazuje do mojego pochodzenia.....Czyli nie osiagnelam NIC.

Wracajac do Twojej sprawy, moje doswiadczenie mi mowi, ze jesli oni rzucajac w Twoj dom jajkami nie krzykneli slowa 'Polish', to raczej niewiele zdzialasz, przynajmniej na poczatku. No chyba, ze rzeczywiscie wybija Ci szyby, wtedy to podchodzi pod inna kategorie. W kazdym razie, teraz, kiedy masz numer sprawy to zglaszaj absolutnie wszystko.

Radze pomyslec o przeprowadzce.

Powodzenia!!
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2013-08-09 10:04:17 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A za kazdym razem jak Ci grozi, informujesz policje? Wypadaloby, zeby cos sie z tym stalo i dostala moze jakis wyrok czy cos. Chociaz to pewnie zupelnie nic nie zmieni.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cookies

Post #8 Ocena: 0

2013-08-09 10:11:05 (12 lat temu)

Cookies

Kobieta

Z nami od: 16-06-2013

Espe idz do prawnika I popros o wniosek do sadu o zakaz zblizania sie do Ciebie I Twojego domu.

A co do dzielnic my kupilismy dom w dzielnicy gdzie w przewazajacej czesci sa domy socjalne duza czesc juz wykupiona alr nadal jest ich sporo niewykupionych. Ale do czego zmierzam mimo mieszkania w takiej dzielnicy mamy mniej wlaman I kradIezy niz inne dzielnice, nie mamy zadnych przejawow rasizmu tutaj ani nic wiec nie zawsze status dzielnicy gwarantuje spokoj bo mam znajomych hindusow mieszkajacych w bardzo ekskluzywnej czesci miasta I ciagle maja ataki easistowskie pod ich adresem

Do góry stronyOffline

luko89

Post #9 Ocena: 0

2013-08-09 10:11:06 (12 lat temu)

luko89

Mężczyzna

Z nami od: 07-02-2013

Szkoda że w stosunku do muzułmanów nie są tacy odważni

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #10 Ocena: 0

2013-08-09 10:22:42 (12 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Cytat:

2013-08-09 10:04:17, Richmond napisał(a):
A za kazdym razem jak Ci grozi, informujesz policje? Wypadaloby, zeby cos sie z tym stalo i dostala moze jakis wyrok czy cos. Chociaz to pewnie zupelnie nic nie zmieni.

Powiem szczerze, ze przestalam, bo nie widze sensu I po prostu nie mam na to czasu. Policja powiedziala, ze jesli mi grozi w budynku, to jest to jakby mniejszy stopien szkodliwosci spolecznej (!), wiec moga ja tylko upominac. Aresztowac ja moga po ktoryms tam razie, ale I tak potem ja wypuszcza do domu, wiec na dluzsza mete nic to nie da. Natomiast, jesli by odstawila taki pokaz na ulicy, to za pierwszym razem juz by ja aresztowali I konsekwencje bylyby surowsze... Ale babka glupia nie jest i wie, co robi, bo na ulicy ja mnie widzi to odwraca glowe.

Jedyne swiatelko w tunelu jest takie, ze w tym jej zamroczeniu alkoholowym nachodzi tez dziewczyne, ktora mieszka obok mnie (Angielka), bo mysli, ze to ja (jedyne podobienstwo miedzy nami to kolor wlosow I okulary) I drzwi jej sie myla. Tamtej powiedziala, ze zabije jej syna. Tym policja juz sie bardziej zaintersowala, wiec moze ta droga sie jej pozbedziemy z sasiedztwa.
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,