Przegl±daj forum |
|
Strona g³ówna » Liverpool » paszport |
| Autor | Strona: 2 z 2 |
|---|---|
| nikada | Post #1 2008-01-06 19:59 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 28-10-2007 Sk±d: bedfordshire |
A to ja mam inne informacje moze poradze sie w ambasadzie lub KG w tej sprawie chodzilo mi wogole oto czy ktos z was sie staral i z jakimi sie spotkal doswiadczeniami w tej sprawie.
Z tego co wiem rodzice niemusza posiadac obywatelstwa,jak otrzymam zetelne informacje w tym temacie napewno opisze wszystko. |
| frelcia | Post #2 2008-01-06 23:21 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Sk±d: Skelmersdale - Lathom |
Otóz Nikada bylo to na forum kilka razy!!
JAKI STATUS I OBYWATELSTWO BEDZIE MIALO DZIECKO URODZONE W WIELKIEJ BRYTANII? Wszystko zalezy od statusu jaki posiadaja rodzice dziecka w Wielkiej Brytanii. Jesli posiadaja dokument resident permit na okreslony czas, zazwyczaj 5 lat, dziecko zachowuje ten sam status co rodzice. Jest wiec rezydentem tak dlugo, jak dlugo rodzice przebywaja na terenie Wielkiej Brytanii. Dziecko jest uznawane za obywatela polskiego i moze starac sie o polski paszport. Jesli natomiast rodzice posiadaj stala rezydenture, tzw. indefinite leave to remain, sytuacja wyglada inaczej. Dzieci urodzone przed zlozeniem aplikacji dostaja wraz z rodzicami dokument potwierdzajacy ich status stalego rezydenta w Wielkiej Brytanii. Dzieci urodzone po otrzymaniu tego statusu przez rodziców nie musza sie juz o niego ubiegac, jest im nadawany automatycznie. Dzieci te moga od razu wystepowac o obywatelstwo i paszport brytyjski, bez przechodzenia przez uciazliwy proces naturalizacji i skladania aplikacji o nadanie obywatelstwa. Równiez nowoscia jest, ze nie trzeba sie juz starac o INDEFINITE LEAVE TO REMAIN -nabywa sie ja juz automatycznie. Pozdrawiam Bo smutek rodzi siê zawsze z czasu, który up³ywa, a nie zostawia owocu.
|
| kik1976 | Post #3 2008-01-07 07:11 (6 miesiêcy temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Sk±d: Wolverhampton |
wejdz na strone konsulatu, pisze czerwono na bialym kiedy dziecko ma jakie obywatelstwo.
|
| kangaroo | Post #4 2008-02-19 16:45:12 (5 miesiêcy temu) |
Z nami od: 25-01-2008 Sk±d: liverpool |
hej!
dla zainteresowanych: spotkania paszportowe z polskim konsulem odbeda sie takze w l'poolu, w dniach 04.03 i 11.03, w Polish Advice Centre na Picton Road. wiecej info na www.leeds-manchester.pl pozdrawiam. [ Ostatnio edytowany przez: kangaroo 19-02-2008 16:46 ] |
| Liverpool | Post #5 2008-04-05 12:23:10 (3 miesi±ce temu) |
Z nami od: 30-03-2008 Sk±d: liverpool |
no wlasnie, wyslalam tam maila i nie dostalam odpowiedzi...
|