Str 606 z 613 |
|
---|---|
Richmond | Post #1 Ocena: 0 2025-02-12 09:14:06 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nie sledze tego dokladnie, wiem tylko, ze naklejki InPost nie skanuja sie i ida do recznego sortowania.
Carpe diem.
|
rafald | Post #2 Ocena: 0 2025-02-12 09:29:11 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Jakiej firmy byś nie wybrał - na końcu zawsze zostaje ludzka rzetelność.
Czy ktoś zabierze spod drzwi przy doręczeniu, czy nieuczciwy sklepikarz szabruje przy nadaniu. Są też przypadki, że odbiorcy, w przypadku braku dowodu na doręczenie, zgłaszają, że zginęło i żądają zwrotu. Ostatnio kurier zostawił mi paczkę na schodach i jeszcze przysłał zdjęcie jak sobie leży - równie dobrze mogłem udawać, że ktoś w międzyczasie ukradł. |
xxxx1234 | Post #3 Ocena: 0 2025-02-12 14:03:33 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Tylko w sytuacji którą opisałeś winę ponosi firma kurierska i to oni zwracają pieniądze jest dowód, że kurier zostawił paczkę na schodach. Ja też miałem przypadki, że kurier zostawił paczkę przed drzwiami na deszczu i przedmiot uległ zniszczeniu, kurier rzekomo zostawił paczkę pod drzwiami zrobił zdjęcie tylko to nie były drzwi pod adresem pod który miał dostarczyć paczkę itd... To wszystko można wyjaśnić co prawda trzeba marnować czas, ale nie są to sytuację beznadziejne.
Ta sytuacja jest inna nie jestem w stanie się obronić i to jest najbardziej frustrujące. Dzisiaj skontaktowałem się inpostem i poprosili mnie o wysłanie zdjęcia paczki na którym widoczna jest naklejka wysyłkowa niestety takich zdjęć nie mam i mieć nie będę nie robiłem nigdy zdjęć paczek przed wysłaniem bo się nie spodziewałem takiej sytuacji, teraz mam nauczkę i będę robił zdjęcia. Nie pierwszy raz i z pewnością nie ostatni coś takiego się zdarzyło, w zeszłym roku miałem trzy sytuacje kiedy straciłem swoje przedmioty i nie udało się odzyskać pieniędzy w tym roku trafiłem kumulację już na samym początku 😜 Zadzwonił też właściciel sklepu i powiedział, że sytuacja z jego pracownikiem jest co najmniej dwuznaczna bo widać na monitoringu jak zabiera paczki na zaplecze później wychodzi z miotłą i zamiata podłogę w tym miejscu i wraca na zaplecze w między czasie przychodzą jacyś kliencie do sklepu więc się pojawia, ale za każdym razem w wolnej chwili idzie na zaplecze paczki wracają na swoje miejsce po miej więcej 40 minutach niestety na nagraniu nie widać czy coś się zmieniło w stanie paczek po powrocie, a na zapleczu nie ma monitoringu. Tak naprawdę gdyby zależało mu na posprzątaniu podłogi to bardziej praktyczne bylo przesunąć paczki w inne miejsce, albo postawić na zamrażarce obok, a nie wynosić na zaplecze. Najważniejsze, że sytuacja sytuacja jest dość klarowna i można jej uniknąć w przyszłości. Rich widziałem na własne oczy jak kurier z InPost skanuje paczki. To znaczy ja w momencie zostawienia paczki pokazuję QR code po zeskanowania QR code w sklepie drukują naklejkę i automatycznie aktualizuje się tracking, naklejka ma bar code i później jest skanowa przez kierowcę przy odbiorze, a co się dzieje później nie mam pojęcia, ale tracking jest aktualizowany co jakiś czas i jest napisane co się dzieje z paczką więc prawdopodobnie każda zmiana na trackingu jest związana ze skanowaniem paczki. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 12-02-2025 14:13 ] |
rafald | Post #4 Ocena: 0 2025-02-12 15:05:23 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Cytat: 2025-02-12 14:03:33, xxxx1234 napisał(a): nie robiłem nigdy zdjęć paczek przed wysłaniem bo się nie spodziewałem takiej sytuacji Żartujesz? Zdjęcia przedmiotu, jeżeli np. jest numer seryjny, zdjęcia z pakowania, po zapakowaniu - po upływie kilku miesięcy kasuję te zdjęcia ale nie mam zaufania ani do kurierów, ani do kupujących. Z elektroniki potrafią wypruć i wymienić zepsute bebechy a później odesłać. Chyba Perła tak miała. Sprzedający ma słabą ochronę przed scamem. Wiadomo, że gdzie są zyski, tam zaraz pojawią się pijawki - jak nie taki gnój to skarbówka. Uczciwe życie to duży stres. |
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2025-02-12 15:21:46 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2025-02-12 14:03:33, xxxx1234 napisał(a): Rich widziałem na własne oczy jak kurier z InPost skanuje paczki. To znaczy ja w momencie zostawienia paczki pokazuję QR code po zeskanowania QR code w sklepie drukują naklejkę i automatycznie aktualizuje się tracking, naklejka ma bar code i później jest skanowa przez kierowcę przy odbiorze, a co się dzieje później nie mam pojęcia, ale tracking jest aktualizowany co jakiś czas i jest napisane co się dzieje z paczką więc prawdopodobnie każda zmiana na trackingu jest związana ze skanowaniem paczki. Ale skanery Royal Mail nie skanuja tych paczek, to mialam na mysli. Nie wiem jak jest rozwiazany tracking tych paczek dostarczanych do domow. Ja tez robie zdjecia albo filmiki pakowania przedmiotu, jak jest cos drozszego, zeby potem nie bylo, ze doszlo puste pudelko i nie ma dowodu, ze ja wyslalam cos w nim. Tak samo jak otwieranie drozszych paczek, filmuje, bo z Amazonu kradna przedmioty i sa puste pudelka czasami. Mozna tez poczytac historie jak ktos wyslal do Samsunga telefony w ramach trade-in, a tam puste pudelko doszlo ... [ Ostatnio edytowany przez: Richmond 12-02-2025 15:23 ] Carpe diem.
|
|
|
xxxx1234 | Post #6 Ocena: 0 2025-02-12 15:35:44 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Elektronika jest z natury droga więc pewnie częściej zdarzają się próby oszustwa. U mnie nie ma opcji, żeby ktoś wyciągnął "środek" i odesłał spowrotem nie sprzedaję tego typu rzeczy. Jak już to zdarzają się próby pomówienia, że coś jest podróbką. Raz miałem sytuację na eBay, że ktoś mi zwrócił buty po 14 dniach bo niby zaczęły się odklejać znaczki. Jak dostałem paczkę zwrotną i zobaczyłem, jak one wyglądają to jest niemożliwe żeby tak skatować buty w 14 dni. Wydaje mi się, że ktoś mnie oszukał i miał takie buty wcześniej i wymienił sobie na nowe. Zgłosiłem to do eBay wysłałem zdjęcia przedmiotu który wysłałem bo miałem i to co dostałem spowrotem i eBay tak czy siak mnie olał.
Zazwyczaj zdjęcia sprzedanych przedmiotów tak czy siak mam w galerii błędem było to że nie robiłem do tej pory zdjęc paczek z naklejoną naklejką to nie kosztuje dużo, a pozwala oszczędzić nerwy. U mnie skala oszustw jest na tyle mała, że czas który musiał bym poświęcić na "dodatkowe zabezpieczenia" jest więcej wart. Jak ja bym miał robić filmiki zdjęcia z pakowania paczek to bym musiał pracować 24 godziny na dobę. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 12-02-2025 15:37 ] |
tesstickle | Post #7 Ocena: 0 2025-02-18 17:53:12 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
![]() [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 18-02-2025 17:55 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
tesstickle | Post #8 Ocena: 0 2025-02-18 17:54:54 (4 miesiące temu) |
2025-02-18 17:53:12, tesstickle napisał(a): Fakt, jestem troszkę nerwowy, ale dziś ... Mało nie wyebałem telefon przez okno samochodu. Normalnie w swoim rejonie nie używam nawigacji bo i poco? skoro znam praktycznie wszystkie drobne dróżki w okolicy (a nawet sporej) Ale dziś zaskoczyło mnie na głównej drodze znakiem droga zamknięta. Znam objazdy ale tak na wszelki wypadek chciałem zobaczyć co mój mowy (tfu) telefon ma mi do zaoferowania w temacie nawigacji. Nożesz jacierpie dole. ![]() Używam sterowania głosowego, ok odpala się googlemaps. A następnie podaje punkt docelowy. I wtedy ... pandora mogłaby ze wstydu zamknąć swoją puszkę ![]() A czy chcesz sterować głosowo? NAgraj sample swojego głosu żeby telefon cie rozpoznawał NIE NIECHCE Ale skoro chcesz to musisz - NIE NIECHCE! Podaj trase - a wiesz że masz opcję taką śmaką owaką? Czy chcesz poznać? Nie nie chce! A wiesz że w mapie masz nowe możliwości? czy chcesz poznać? Nie qrfa nie chce! ![]() To pokażemy ci niusy z docelowego miejsca! Nie qrfa nie chce ![]() ![]() To pokażemy ci ciekawe i popularne miejsca w miejscu docelowym Nie!!!!! qrfa nie chce!!!!!! ![]() ![]() ![]() To może .... Jebłem telefonem na tylne siedzenie żeby mnie korciło otworzyć okno ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 18-02-2025 17:55 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2025-02-18 18:32:05 (4 miesiące temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Tess, przepraszam, ale nie moglam powstrzymac sie od smiechu
![]() Normalnie sf cialem sie stalo, tfu, slowem. |
tesstickle | Post #10 Ocena: 0 2025-02-18 19:08:02 (4 miesiące temu) |
Cytat: 2025-02-18 18:32:05, karjo1 napisał(a): Tess, przepraszam, ale nie moglam powstrzymac sie od smiechu ![]() Normalnie sf cialem sie stalo, tfu, slowem. Ja i tak to opisałem w wersji ocenzurowanej ![]() Dziwię się ze moje auto nie zamieniło się w sklep z miesem, bo ilości w jakich rzucałem mięsem to zapełniło by nie jeden sklep ![]() ![]() Nawet nie wiedziałem że we mnie drzemią takie pokłady słownictwa wszelakiego ![]() ![]() ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|