2011-05-15 02:01:39, Dwunasty napisał(a):
dzisiaj czytałem mojemu synkowi bajkę, aż przyszedł moment kiedy zapytał jak zawsze zresztą : a jak to będzie po angielsku?
chodziło o kije samobije...
Dyplomatycznie powiedziałem mu że czas spać.
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Str 41 z 204 |
|
---|---|
macadi | Post #1 Ocena: 0 2011-06-17 09:37:41 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2010 Skąd: Manchester |
Cytat: 2011-05-15 02:01:39, Dwunasty napisał(a): dzisiaj czytałem mojemu synkowi bajkę, aż przyszedł moment kiedy zapytał jak zawsze zresztą : a jak to będzie po angielsku? chodziło o kije samobije... Dyplomatycznie powiedziałem mu że czas spać. ![]() ![]() ![]() |
marklar666 | Post #2 Ocena: 0 2011-06-17 10:06:45 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2008 Skąd: London |
Cytat: Ta ksiazka mnie ciekawi, musze ja koniecznie kupic.
![]() Wlasnie zamowilem na amazonie, cale £3.99 z darmowa przesylka |
justin1976 | Post #3 Ocena: 0 2011-06-17 10:43:37 (14 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Pooglądałam sobie z grubsza jakie książki polecacie. Znalazłąm kilka pozycji, które sama przeczytałam. A oto moje propozycje:
1. Poczwarka "Doroty Terkowskiej" Książka opowiada o młodym małżeństwie, które miało plan na życie. Idealna praca, kariera, piękny dom. Po jakim czasi decyzja, że czas na idealne dziecko, bo w końcu takie im się należy. Jednak tutaj los spłatał im "figla". Dziewczynka, która im się urodziła miała zespół Downa. Książka pokazuje jak zmienia się ich życie, jak obydwoje starają się poradzić z zaisniałą sytuacją. Ale najlepsze w tym wszystkim są opisy z punktu widzenia dzewczynki. Polecam. 2. "Dzikie łabędzie: trzy córy Chin" Jung Chang Jest to autobiograficzna saga o losach trzech pokoleń chińskich kobiet. Spojżenie od wewnątrz na proces tworzenia się wspólczesnych Chin. Schyłek cesarstwa chińskiego, okres japońskiej okupacji, rządy Mao Zedonga, Rewolucja Kulturalna, a w to wszystko wplecione losy rodziny autorki. Dodam, że książka nigdy nie zostałą wydana w Chinach. 3."Klejnot Medyny" Sherry Jones. To opowiesć o miłosci Mahometa do jego najmłodzej żony. Historia o kobiecie, która pokonała kulturowe przeszkody, stając się wielką postacią swiata islamu. Książka wzbudziłą wiele kontrowersji. Z obawy przed rakacjami srodowiska muzułmańskiego jedno z wydawnictw nawet wycofało się z jej publikacji. 4. "Dziewczęta z Szanghaju" Lisa See Akcja ksiązki zaczyna się w 1937r. Bohaterkami są dwie siostry z bardzo zamożnej rodziny, wiodące luksusowe życie. Niestety ojciec na skutek hazardu traci cały majątek. Aby ratować rodzinę, dziewczyny muszą poslubić dwóch bogatych braci z Los Angeles. Po długiej i niebezpiecznej podróży, pełnym upokorzeń pobycie w amerykańskim pobycie w obozie dla uchodźców docierają do mężów. Okazuje się, że rodzina mężów skrywa mnóstwo tajemnic. Lisa See jest autorką "Kwiat sniegu i sekretny wachlarz", książki od któej nikt nie umiałmnie oderwać... |
GosiaXSL | Post #4 Ocena: 0 2011-06-24 15:22:08 (14 lat temu) |
Z nami od: 22-02-2011 Skąd: Birmingham |
ja czytam teraz "Wodę dla słoni" świetne!
|
gosha74 | Post #5 Ocena: 0 2011-06-24 15:56:43 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-02-2009 Skąd: londyn |
Ja wlasnie przeczytalam "sex w krolewskich alkowach" Elwiry Wataly. spoko ksiazka,duzo ciekawostek, dobrze sie czyta, ale zapamietac imiona tych wszystkich krolow, cesarzy itp. to nie lada sztuka
nie bądź gnidą poczuj freedom
![]() |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-06-24 16:15:05 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kinga77 | Post #7 Ocena: 0 2011-06-24 16:48:45 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-08-2008 Skąd: UK |
|
dzamulina | Post #8 Ocena: 0 2011-06-24 17:14:23 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-06-2009 Skąd: Sheffield |
Lubię książki w podobnej tematyce i szczerze mogę polecić kobietkom na MW.
![]() "Księżyc we łzach"- Ourada Saillo Prawdziwa i wstrząsająca historia Marokanki - ofiary przemocy w rodzinie. Quarda wychowywała się wraz z sześciorgiem rodzeństwa w cieniu tragedii, która zamieniła ich dzieciństwo w piekło. Coraz bardziej agresywny i nieobliczalny ojciec zabił ich matkę, gdy autorka miała zaledwie pięć lat. Opowieść o trudnym dorastaniu i próbie wybaczenia - bohaterka po latach odwiedziła ojca w więzieniu - na egzotycznym tle obyczajowym życia w kulturze muzułmańskiej. "Spalona żywcem"-Souad Souad miała siedemnaście lat i była zakochana. W maleńkiej wiosce w Cisjordanii, gdzie mieszkała, kobiety są warte mniej niż zwierzęta domowe. Tam miłość przed ślubem to największa zbrodnia, dlatego szwagier dziewczyny oblał ją benzyną i podpalił. Jednak Souad przeżyła. Przeżyła by zerwać tabu milczenia wobec brutalnej praktyki "zbrodni honorowej", i napisać książkę będącą wstrząsającą opowieścią o jej życiu, ale i rozpaczliwym wołaniem o pomoc wszystkim narażonym na śmierć kobietom, ofiarom opacznie rozumianego "honoru". "OKALECZONA"-Khady Autobiografia znanej bojowniczki o honor afrykańskich kobiet.Historia dziewczyny oczyszczonej i wydanej za mąż wbrew woli. Problem obrzezania, któremu co roku poddaje się 2 miliony dziewczynek. Beztroskie dzieciństwo Khady w rodzinnym Senegalu zostało brutalnie przerwane, kiedy to siedmioletnią dziewczynkę poddano tradycyjnemu zbiegowi oczyszczenia, czyli obrzezania. Gdy miała lat trzynaście wydano ją za mąż i wywieziono do Francji. Zbuntowana przeciwko barbarzyńskim zwyczajom, Khady podjęła walkę o prawo kobiet do stanowienia o sobie. |
kasik62 | Post #9 Ocena: 0 2011-06-24 18:47:46 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-09-2008 Skąd: Birmingham |
Skończyła dzisiaj czytać biografie Mazurówny - "Burzliwe życie tancerki" - niespotykana osobowość fajnie opisana.
Następna w kolejce świeżo przywieziona z Polski książka Racewicz "12 rozmów o Miłości" |
marcinb | Post #10 Ocena: 0 2011-07-04 20:10:01 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
Kingpin: How One Hacker Took Over the Billion-Dollar Cybercrime Underground - Kevin Poulsen
In a previous life, Poulsen served five years in prison for hacking. So the Wired senior editor and "Threat Level" blogger knows intimately the terrain he explores in this page-turning tale of the criminal exploits of a hacker of breathtaking ambition, Max Butler, who stole access to 1.8 million credit card accounts. Poulsen understands both the hows of hacking, which he explains clearly, as well as the whys, which include, but also can transcend, mere profit. Accordingly, his understanding of the hacking culture, and his extensive interviews with Butler, translates into a fascinating depiction of a cybercriminal underworld frightening in its complexity and its potential for harm, and a society shockingly vulnerable to cybercrime. The personalities, feuds, double dealing, and scams of the hackers are just one half of this lively story. The other half, told with equal verve, is law enforcement's efforts to find and convict Butler and his accomplices. (Butler is now serving a 13-year sentence and owes .5 million in restitution.) Poulsen renders the hacker world with such virtual reality that readers will have difficulty logging off until the very end Jesli myslisz, ze Twoj komputer jest bezpieczny... Jesli myslisz, ze uzywanie kart platniczych w normalnych sklepach jest bezpieczne... Jesli myslisz, ze firewall chronia wielkie korporacje... Jesli myslisz, nie mozna wirtualnie ukrasc serwera... Jesli myslisz, ze w sieci jestes anonimowy... Jesli myslisz, ze nikt nie moze zobaczyc co masz na ekraanie komputera... To nie czytaj tej ksiazki, lepiej zyc w niewiedzy... To co niektorzy potrafia wyprawiac z komputerami po prostu nie miesci sie w glowie! Przecietny klient teoretycznie nic na tym nie traci (jesli sie zorientuje w pore), traca banki, systemy kart platniczych, ubezpieczyciele - a mowimy o milionach kart i miliardach dolarow. Masz diecko? Kup mu komputer i nie wypuszczaj na dwor. To najlepsza inwestycja. ![]() www.wired.com - kingpin /excerpt/ http://www.amazon.co.uk/Kingpin-Billion-Dollar-Cybercrime-Underground-ebook/dp/B004IK8Q2M Ksiazka napisana przez Kevina Poulsena, a kto to? wikipedia - Kevin Poulsen Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|